Lidové noviny

Místo prvního klání jen trénink

Kombinace se kvůli sněžení přeložila, MS má tak i pro Ledeckou začít dnes super-G

- CORTINA D’AMPEZZO

Kolem cest dvoumetrov­é závěje. Na autech dvaceticen­timetrová vrstva nového, těžkého a mokrého sněhu. Všude, opravdu všude bílo. Do toho mlha, šedivo. Takhle to včera vypadalo v Cortině d’Ampezzo. Zavalené sněhem, kde měla Ester Ledecká v pondělí vstoupit do světového šampionátu v alpské kombinaci. Místo závodu šla ale jen trénovat.

„Informaci o zrušení kombinace jsme dostali asi o půl osmé, tak jsme šli trénovat. Ester si dala dvě jízdy slalomu, jednu obřáku, pak volnou jízdu super-G na dlouhé placaté sjezdovce a to bylo vše,“líčil odpoledne novinářům kouč Ledecké Tomáš Bank v hotelu Orsoline Cortina, ze kterého je nádherný výhled na závodní sjezdovku.

Závodit v pondělí jednoduše nebylo možné. Reklamní poutače do Cortiny lákají sloganem „Přijeďte do Dolomit, v 80 % případů tady v zimě máme sluníčko!“. Tentokrát to neplatilo.

Už v průběhu neděle pořadatelé na počasí reagovali. To nejprve kvůli sněžení a vytrvalému dešti vyměnili v kombinační­m závodě disciplíny. Lyžařky tak v pondělí měly nejprve absolvovat slalom a až po té super-G, aby pořadatelé získali víc času na úpravu trati.

Noční příval dalšího mokrého sněhu ale i to překazil. Přestože na trati pracovaly desítky dobrovolní­ků a jezdily po ní i sněžné skútry – snažily se ji uhladit, ale sněžení nepřestáva­lo.

„Ta situace byla šílená. Když sněží a prší, nedá se nic dělat. Kdyby napadl prašan, možná se to dá do odpoledne uklidit, u těžkého sněhu je to bez šance,“popisoval Bank.

„Moc jsem toho nenaspal, byla to dlouhá noc. Ve tři v noci bylo vzhledem k tomu, že padal těžký sníh, skoro jasné, že bude velmi těžké sjezdovky připravit,“řekl ředitel závodů žen FIS Peter Gerdol, pod jehož vedení se kombinace nakonec posunula na příští pondělí.

Důležité bude vše

Úvodní start na svém třetím mistrovstv­í světa v alpském lyžování by si tak Ester Ledecká měla odbýt dnešním super-G. Disciplíno­u, v níž šokovala svět na hrách v Pchjongčch­angu a v níž také tuto zimu v prosinci ve Val d’Isere poprvé triumfoval­a také ve Světovém poháru.

Také v ní třikrát dojela šestá, naposledy před týdnem v Garmisch-Partenkirc­henu

a v průběžném hodnocení Světového poháru jí patří čtvrtá příčka.

I to ukazuje, jakou cestu od olympiády ušla a že jednoznačn­ě patří mezi elitu. Mezi ženy, které mohou v Cortině usilovat hned při prvním startu o medaili. „Jsem strašně ráda, že mám takhle vyrovnané výkony, to je nejvíc, co může být. Držím kontakt se špičkou a to je nejdůležit­ější,“říká česká lyžařská královna.

Co bude při úterním startu nejdůležit­ější? „Všechno. Prudká část, pak i ta hrozně dlouhá rovinatá část, kde budou strašně důležité lyže. A pak taky samozřejmě to, jak se vyspí a jak čistě dokáže tu prudkou část přežít,“vyjmenováv­á Bank úskalí super-G v Cortině.

Jasnou favoritkou na zlato bude Lara Gutová-Behramiová, vítězka čtyř z pěti superobříc­h slalomů této sezony. Švýcarka má ze světových šampionátů už pět medailí, na zlato ale stále čeká. „Ale není to tak, že by mi zlato chybělo, už si nemám co dokazovat. Když se mi nepovede vyhrát, svět se nezboří, pořád mám před sebou spoustu věcí, které můžu dokázat,“říká 29letá lyžařka.

Titul ze švédského Aare bude obhajovat Mikaela Shiffrinov­á, která poslední závody vynechala a těsně před šampionáte­m trénovala i s Ester Ledeckou. „A vypadala fakt dobře,“uznává také Bank.

To ale i Ledecká. Která z nich si dojede pro zlato? Nebo překvapí někdo úplně jiný?

 ??  ?? MATĚJ TOMÍČEK zvláštní zpravodaj z MS v alpském lyžování
MATĚJ TOMÍČEK zvláštní zpravodaj z MS v alpském lyžování

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia