Lidové noviny

Dámy na kolenou

-

Magnus Carlsen obhajovat svůj titul, bychom měli vědět koncem dubna, časoprosto­rové souřadnice titulového zápasu však jsou známé už nyní. Bude se hrát od 24. listopadu do 16. prosince v Dubaji v rámci světové výstavy Expo 2021.

Pro třicetilet­ého Carlsena půjde již o čtvrtý zápas o šachový trůn, všechny zatím vyhrál. Nejprve v roce 2013 jako vyzyvatel porazil Višvanátha­na Ánanda, stejného soupeře smetl o rok později již jako obhájce trofeje, kterou v letech 2016 a 2018 znovu obhájil, a to v zápasech se Sergejem Karjakinem a Fabianem Caruanou. Jeho soupeř pro pátý duel s cenovým fondem dva miliony eur je zatím neznámý, nicméně po první polovině turnaje kandidátů z jara loňského roku (přerušen byl kvůli covidu) mají k dubajskému zápasu nejblíže velmistři Jan Něpomňašči­j a Maxime Vachier-Lagrave.

Nechme ale již, co bude, a vraťme se k tomu, co bylo a je. V roce 1497 byla v Salamance vydána jedna z prvních šachových knih na světě, Lucenovo dílo „Repetición de Amores y Arte de Ajedrez“, která i díky brzkým překladům do dalších jazyků pomohla rozšířit moderní šachy po celé Evropě. O pár desítek let později, tedy v šestnáctém století, kdy v Salamance byla otevřena kolej Fonseca pro studenty tamní univerzity, byl nejlepším šachistou

opanoval Alexej Širov, ženy nespěly

na světě španělský kněz Ruy López de Segura.

Minulý týden v nádhernému sále starobylé koleje Fonseca proběhl zajímavý rapid turnaj doplněný řadou přednášek, třeba o vztahu šachu a hudby nebo o historii ženského šachu. A právě o ženy šlo počátkem února v Salamance především. Kromě čtyř velmistrů, mezi nimi byli i dva bývalí hráči nejužší světové špičky Veselin Topalov

a Alexej Širov, se tohoto uzavřeného rapid turnaje zúčastnily i čtyři ženy, což vzhledem k propastném­u rozdílu v šachové výkonnosti mužů a žen je nevídané. Respektive hrávaly se zápasy hráček z aktuální světové špičky proti o dvě generace starším šachovým legendám, kde výrazný věkový rozdíl kompenzova­l onen genderový výkonností deficit slabšího pohlaví (například Sněženky a Machři), a výjimečně i zápas nejlepší světové šachistky s velmistrem širší světové špičky (třeba duel Hou Jifan s Davidem Navarou), ale uzavřený turnaj, kde by čtyři ženy čelily čtyřem ještě aktivním velmistrům, tedy ne.

Celkové výsledky turnaje v Salamance, který vyhrál veterán startovníh­o pole Alexej Širov, dramatický genderový rozdíl v šachu potvrdily – na první čtyřech místech byli muži, na druhých čtyřech místech ženy, a zatímco každý muž získal průměrně více než 5 bodů ze 7 partií, každá z žen průměrně méně než 2 body.

 ?? FOTO WEB TURNAJE ?? Turnaj v Salamance
FOTO WEB TURNAJE Turnaj v Salamance

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia