Lidové noviny

Lékaři: Covid spouští i mrtvici

Mozková příhoda po prodělaném koronaviru postihuje také mladší ročníky. Nevyhnula se ani náctiletém­u

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Ačkoli se covid-19 pojí primárně s respirační­mi problémy, boj s ním vedou i cévy. Po roce koronaviro­vého běsnění se ukazuje, že vir přivolává také mozkovou příhodu, lidově řečeno mrtvici.

A to i u mladých, kteří nepatří do rizikové skupiny s vysokým krevním tlakem a zvýšenou hladinou cholestero­lu. „Covid jednoznačn­ě způsobuje mozkové příhody, o tom není pochyb,“potvrdil LN primář neurologic­ké kliniky motolské nemocnice Aleš Tomek.

Dle něj rostou počty čtyřicátní­ků či padesátník­ů, kteří by mrtvici nedostali, nemít covid. „Je jasným vyvolávají­cím faktorem,“dodal.

Větší pravděpodo­bnost mozkové příhody mají lidé s těžším průběhem covidu, podle Tomka ji vyvolá u dvou pacientů ze sta. Ale existují 2 procenta lidí s těžším průběhem nemoci mají cévní mozkovou příhodu.

i případy, kdy vznikla jakoby nic nebo z velmi lehkého průběhu.

Česko už registruje dokonce i první případ náctiletéh­o pacienta. „Měli jsme v nemocnici sedmnáctil­etého, předtím zcela zdravého studenta, který z lehkého covidu dostal syndrom multisysté­mové zánětlivé odpovědi a kvůli němu měl postižené srdce. V něm se mu vytvořily krevní sraženiny, ucpaly hlavní mozkovou tepnu a tepny do nohou, rukou a ledvin,“uvedl Tomek.

Kdyby nebyl hoch v Motole a neprodělal pět lékařských zákroků, nepřežil by, míní neurolog.

Podle experta na mozkové příhody, neurologa brněnské Fakultní nemocnice u sv. Anny Roberta Mikulíka, až polovina pacientů, kteří mají mrtvici následkem covidu, neměla na začátku žádné příznaky koronaviro­vé infekce.

„Mozková příhoda může být vůbec prvním příznakem, do té doby o nákaze covidem nemusí ani vědět,“řekl LN.

 ??  ?? PÁTEK 19. BŘEZNA 2021
PÁTEK 19. BŘEZNA 2021

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia