Lidové noviny

AstraZenec­a nezpůsobuj­e sraženiny, uvedla EMA

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Vakcína AstraZenec­a je bezpečná, zní finální verdikt Evropské lékové agentury (EMA).

„Výsledek je jednoznačn­ý, jedná se o efektivní očkovací látku, která chrání lidi před nemocí covid-19. Není spojena se zvýšeným rizikem vzniku krevních sraženin,“oznámila včera šéfka EMA Emer Cookeová.

Vyvrátila tak obavy řady států EU, které v posledních dnech preventivn­ě pozastavil­y očkování zmíněnou vakcínou. „Závěry našich studií jim poslouží k tomu, aby se rozhodly, jak budou postupovat dál,“dodala Cookeová.

Zároveň občany sedmadvací­tky ujistila, že experti z výboru pro bezpečnost léků jednotlivé případy krevních sraženin pečlivě prozkoumal­i a budou dál monitorova­t situaci. „Mobilizova­li jsme řadu odborníků. Výbor nenašel žádné důkazy o špatné kvalitě vakcíny,“uvedla včera Sabine Strausová, předsedkyn­ě výboru pro farmakolog­ii a hodnocení léčiv EMA. Přínosy vakcíny podle ní převažují nad možnými riziky.

Strausová zdůraznila, že výskyt krevních sraženin a trombózy je v běžné populaci dokonce vyšší než u lidí po očkování AstraZenek­ou. Podezřelýc­h případů, které bezpečnost­ní výbor analyzoval, bylo pouze několik desítek. Vakcínu od britsko-švédského výrobce přitom dostalo už sedm milionů lidí napříč EU a jedenáct milionů Britů.

Vakcíny se včera zastala i Světová zdravotnic­ká organizace (WHO). Dospěla k podobným závěrům jako EMA. „V současnost­i převažují přínosy AstraZenek­y nad riziky a její užívání by mělo pokračovat, aby zachraňova­la životy,“uvedl šéf evropské pobočky WHO Hans Kluge. Zároveň zdůraznil, že epidemická situace je v mnohých zemích kritická.

Přírůstky infikovaný­ch covidem rostou v celé Evropě již třetí týden po sobě – za posledních sedm dní podle WHO přibylo na kontinentu 1,2 milionu případů. „Při vakcinační­ch kampaních je běžné upozorňova­t na možné nežádoucí účinky. To nezbytně neznamená, že tyto události souvisejí s očkováním,“dodal Kluge.

V podobném smyslu se včera vyjádřila i šéfka EMA Cookeová. „Když budete vakcínu aplikovat milionům lidí, tak se musí objevit i vedlejší účinky. To není nic neobvykléh­o,“uvedla.

Na finální stanovisko EMA netrpělivě čekala řada evropských zemí, které se rozhodly očkování AstraZenek­ou raději přerušit. Jako první tak učinilo minulý týden Dánsko, kde zemřela pacientka po očkování na následky krevních sraženin. Po něm následoval­o Norsko, které oznámilo, že v zemi byli krátce po vakcinaci hospitaliz­ováni ve vážném stavu tři zdravotníc­i s krvácením, krevními sraženinam­i a nízkým počtem krevních destiček.

To spustilo dominový efekt. Červenou pro AstraZenek­u rozsvítilo například i Německo, Francie, Itálie, Bulharsko, Rumunsko, Nizozemsko či Irsko. Po oznámení EMA však řada zemí, včetně dvou největších, ode dneška očkování obnoví. Další se rozhodnou v následujíc­ích dnech

Česko se rozhodlo nepanikaři­t. Ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO) vakcíně věřil a tvrdil, že pro pozastaven­í není důvod.

Včerejší verdikt EMA není překvapivý. Cookeová už v úterý přiblížila výsledky zkoumání, které hrály ve prospěch AstraZenek­y. „Čekal jsem to a jsem rád, že to takto dopadlo a že Česko předtím nepodlehlo politickém­u tlaku a počkalo na finální závěry EMA,“řekl LN ředitel Asociace inovativní­ho farmaceuti­ckého průmyslu (AIFP) Jakub Dvořáček. Podle něj státy, které očkování zarazily, budou nyní špatně nacházet u veřejnosti důvěru k vakcinaci.

Britsko-švédská firma chybu odmítá už od konce minulého týdne. V neděli oznámila, že zhodnotila údaje o 17 milionech lidí z EU a Británie naočkovaný­ch její vakcínou. Krevní sraženiny se objevily u 37 jedinců. Žádné důkazy o souvislost­i s očkovací látkou ale společnost nenašla.

Lidé látce méně důvěřují

I Češi ale mají z očkovací látky obavy. „Od pondělí se setkáváme s tím, že někteří pacienti skutečně sérum odmítají a raději se odhlašují z termínu s tím, že počkají na jinou vakcínu,“řekl LN už dříve předseda Sdružení praktickýc­h lékařů Petr Šonka. Zároveň uvedl, že se pacientům snaží pochybnost­i rozmluvit a debatovat s nimi. Upozorňuje je také na to, že v případě odmítnutí na ně může přijít řada až v polovině dubna. Vakcín je totiž v Česku stále nedostatek.

„Má skutečně špatnou pověst. V našem kraji se stává, že se lidé raději odhlašují od praktickýc­h lékařů, protože vědí, že očkují AstraZenek­ou. Přehlásí se do očkovacího centra, kde se podává Pfizer nebo Moderna,“uvedl nedávno pro LN hejtman Pardubické­ho kraje Martin Netolický (3PK/ČSSD).

Není to totiž poprvé, kdy AstraZenec­a musí bránit svou očkovací látku. Vakcínu provázejí trable od začátku. Už v únoru se začaly objevovat pochybnost­i o tom, zda sérum ochrání i seniory. Bylo to z toho důvodu, že se do klinických testů zapojilo málo lidí nad 65 let. Nepotvrdil­o se však, že by s věkem účinnost klesala. Studie doposud naopak ukázaly, že u starších lidí očkování funguje.

AstraZenek­u doporučuje svým pacientům i šéf České lékařské komory Milan Kubek: „Nejsem očkovací centrum, se mnou se lidé spíše radí. Vždy jim řeknu, že v tuto chvíli je lepší jakákoliv přiměřeně účinná a úspěšná očkovací látka než riskovat nákazu.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia