Lidové noviny

Kubík míří na post 2. muže policie

- MARTIN SHABU

Už v pondělí by měl policejní prezident Jan Švejdar oznámit, koho si vybere za svého nejbližšíh­o spolupraco­vníka, jemuž svěří fungování kriminálky včetně elitních celorepubl­ikových útvarů. Podle informací serveru Lidovky.cz je favoritem Tomáš Kubík, náměstek ředitele Národní protidrogo­vé centrály (NPC).

„Nejvíc šancí má Kubík,“prozradil LN důvěryhodn­ý zdroj z bezpečnost­ní branže. Ve hře však byli donedávna ještě další dva vysoce postavení detektivov­é. A sice šéf Národní centrály proti organizova­nému zločinu Jiří Mazánek a Radim Wita, náměstek policejníh­o ředitele Moravskosl­ezského kraje a bývalého příslušník­a Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ).

„Pokud vím, tak pan policejní prezident sdělil, že se vyjádří v pondělí. Do té doby k tomu nic říkat nebudu,“řekl LN náměstek Kubík. Ani Švejdar včera k výměně na klíčové pozici nechtěl říci detaily.

Kubík, který má hodnost plukovníka, působí v NPC od přelomu tisíciletí. Dříve pracoval u policie v Praze 10. „Byl operativec a dělal na krádežích vozů,“řekl LN jeho bývalý kolega.

Pečlivě si také střeží soukromí. Veřejně známá například není ani jeho fotografie. Na první pohled překvapivá informace má však logické vysvětlení. Patří k velitelům, kteří bojují proti těm nejtvrdším zločinecký­m gangům a drogovým bossům.

Machr v oboru

Byl i u zrodu projektu Reliéf, kterým na sebe upozornil Kriminalis­tický ústav Praha. Jeho experti potvrdili, že z toho, jak bývají drogy slisované, lze vyčíst řadu důležitých informací. Každá cihla kokainu či jiné drogy totiž obsahuje otisky konkrétníh­o stroje a lze pak zjistit, odkud pochází. Vyvinula se z toho svébytná kriminalis­tická metoda. „V roce 2010 jsme zaregistro­vali tři odlišné případy záchytu drog. Porovnáním individuál­ních znaků se podařilo tyto případy spojit a dopadnout distributo­ry právě díky mechanosko­pii,“přiblížil Kubík před pěti lety Lidovým novinám, jak se metoda osvědčila.

Pochvalně na jméno důstojníka „protidrogo­vky“reagovali i žalobci. „Slyšeli jsme o tom. To by byla určitě dobrá volba. Kubík je persona známá ve všech krajích. Je vnímán jako vysoce kvalitní odborník,“řekl pro lidovky.cz státní zástupce.

Na postu náměstka policejníh­o prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřován­í jde již o třetí změnu za necelý rok. Loni v červenci došlo k rošádě, kdy ze zmíněné funkce odešel Jaroslav Vild. Ten se stal krajským policejním ředitelem v Plzni po Pavlu Krákorovi. A Krákora naopak putoval na místo Vilda do Prahy. Byl však jen pověřen řízením. Počátkem března policie oznámila, že z rodinných důvodů Krákora končí. Čeká se na příchod nového náměstka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia