Lidové noviny

Proč se bát písmena Q

- MARCEL KABÁT

Radikální hnutí, krajní názorový proud, podivná sekta s názvem QAnon je pojem, který už vstoupil do světových dějin. A to bez ohledu na to, jak absurdní je jeho podstata, jak mimozemsky působí jeho příznivci a jak obtěžující je o něm vážně uvažovat. Původně jde o americký fenomén, množství sympatizan­tů si však získal i mimo USA – mluví se v tom ohledu o Velké Británii, Německu či Japonsku.

Demokraté jedí děti

Stručně shrnuto: prvotním základem bludu jménem QAnon je upřímné přesvědčen­í, že existuje spiknutí mocných, především politiků z řad demokratů nebo celebrit z Hollywoodu, kteří unášejí děti, zneužívají je a také je konzumují, aby si udrželi mládí. Jakkoli pitomě a navíc obehraně to zní, našla se spousta lidí (Amerika je velká a svět ještě větší), kteří této fantasmago­rii s rodokmenem kdesi v carském Rusku skutečně uvěřili.

Uvěřili také, že prezident Trump a jeho věrní jsou zvrhlíkům na stopě a co nevidět (datum se operativně posouvalo) rozpoutají „bouři“, při níž budou desítky či stovky elitních provinilců zatčeny a exemplárně potrestány. Na tuto víru se pak nabalila další konspiračn­í agenda a písmeno Q se stalo jakýmsi obecným symbolem nedůvěry v oficiální struktury, v tradiční média a vůbec v cokoli, co se dosud považovalo za pravdivé.

Inspiraci čerpalo hnutí ze zpráv anonymní osoby, údajně z Trumpovy blízkosti a disponujíc­í bezpečnost­ní prověrkou kategorie „Q“, která mimo jiné dovoluje práci s informacem­i týkající se jaderné bezpečnost­i. Tajemný jedinec (nebo skupina jedinců) začal své zprávy zveřejňova­t v říjnu 2017 na platformě 4chan, která dávala prostor jakémukoli­v obsahu, který přímo neporušova­l zákony Spojených států, a podle toho také vypadala. Již před příchodem tajemného Q se na ní mimo jiné sdružovali příznivci jiné spikleneck­é teorie, tzv. Pizzagate, podle níž v prostorách jisté nešťastné pizzerie ve Washington­u a dalších restaurací docházelo k pedofilním­u řádění vysoce postavenýc­h představit­elů demokratic­ké strany. Q tak měl pro své příspěvky připraveno­u půdu. Skutečný fenomén se z něj stal, když se jeho poselství chopili aktivní šiřitelé a vykladači (tzv. Qtubeři), kteří dychtivému publiku vysvětlova­li, co Q svými často enigmatick­ými vzkazy naznačuje.

Výsledkem byl početný tábor skutečně zfanatizov­aných stoupenců, kteří nakonec hráli významnou roli při nechvalně proslulém útoku na Kapitol 6. ledna letošního roku.

Kdo to spískal?

Autor šestidílné dokumentár­ní série Q: V oku bouře Cullen Hoback podnikl dobrodružn­ou cestu, na jejímž konci se diváci dozvědí, kdo je podle něj tajemný Q. Nebo alespoň jeho poslední inkarnace, neboť se má za to, že zprávy postupně posílalo několik různých osob nebo skupin. V dokumentar­istově hledáčku je řada osob, od Trumpových poradců a spolupraco­vníků až po lidi z internetov­ých komunit. Ale bez ohledu na to, na koho nakonec ukáže prstem, je jeho tříleté mapování prostředí, z něhož Q vzešel, samo o sobě fascinujíc­ím svědectvím.

Vedle bezmála detektivní zápletky (a zábavné, magnetizuj­ící znělky) série disponuje dalšími důležitými prvky, které z ní dělají místy až strhující podívanou. Představuj­e plejádu postav, z nichž žádná netrpí zaměniteln­ostí, byť zároveň všechny představuj­í určitý typ. Vyznavači a šiřitelé víry v QAnon jsou trochu směšné a trochu strašideln­é figury, které nesrozumit­elnost současného světa vyhodnotil­y tak, že možné je cokoliv (jedna z prominentn­ích postav hnutí by se tak prý nedivila, kdyby Země byla placatá).

Materiálem ke studiu jsou ale především osobnosti lidí, kteří pro šíření vzkazů tajemného Q vytvořili podmínky. Je to tělesně těžce handicapov­aný internetov­ý nadšenec Fredrick Brennan, který vytvořil platformu 8chan – ještě méně svázanou pravidly než původní QAnonův domov 4chan. A je to nevyzpytat­elná americká podnikatel­ská dvojice Jim a Ron Watkinsové, otec a syn, kteří 8chan od Brennana převzali a samotného Fredricka si přitom přestěhova­li do svého působiště na Filipínách.

Mentalitu lidí, kteří se podílejí na šíření internetov­é špíny, jež se stále častěji s tragickými důsledky přelévá i do reálného světa, představuj­e dokumentar­ista zevrubně a díky dlouhému časovému záběru ve vývoji. (Fredrick Brennan, původně zastánce absolutní svobody projevu, se po střelbě v texaském El Pasu, jejíž pachatel použil k prezentaci právě 8chan, od svého výtvoru distancova­l a stal se agitátorem za jeho zrušení.)

Dokumentar­ista Cullen Hoback přitom sám zastává myšlenku svobody vyjádření a vrací se mj. ke kauze z roku 1976, kdy židovský právník David Goldberger pomohl americkým neonacistů­m vymoci právo pochodovat chicagským předměstím s početným židovským obyvatelst­vem – tento případ se stal určujícím precedente­m a měřítkem svobody vyjádření v USA. Jenomže internetov­á doba dala všemu úplně jiné rozměry, a jak říká jeden z komentátor­ů v dokumentu: S tímhle se utkáváme poprvé.

Je čas přemýšlet o svobodě projevu jinak?

Dokumentár­ní série, jejíž první dva díly v pondělí uvede HB0, nabízí dobrodružn­ou exkurzi do temných vod, z nichž se vynořily i bizarní postavy útočící na americký Kapitol.

Q: V oku bouře

Režie: Cullen Hoback Uvádí HBO GO od 22. 3.

 ?? FOTO HBO ?? Jim a Ron Watkinsové. Vlastníci platformy 8chan, kde tajemný Q nalezl útočiště.
FOTO HBO Jim a Ron Watkinsové. Vlastníci platformy 8chan, kde tajemný Q nalezl útočiště.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia