Lidové noviny

Sólo na dálku

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Ještě nedávno platilo, že umění vytvářené pro další oči nebo uši – jeho výkon, vnímání i hodnocení – je především postaveno na osobním prožitku smyslů, naživo sdíleném s publikem. Právě ono společné sdílení bývalo tím vzrušující­m zážitkem, kvůli němuž jsme chodili do divadla, na koncerty, na výstavy a do kina.

I před covidem jsme přece měli na výběr – pustit si desku v útulném příšeří domova, nebo shánět vstupenky a vydat se třeba i nepohodlím za živým interprete­m; tolerovat jeho trému, riskovat možné kiksy techniky nebo těla či jinou nepředvída­telnou obtíž vystoupení. Dnes je všechno jinak. I když je online nabídka veliká, napětí z někdejších dobrodružs­tví se vytratilo.

Terciánka N. jednou týdně ve vypůjčeném opuštěném sále zkouší taneční sólo. Až bude s choreograf­ií hotova, pošle trenérka video s jejím výkonem porotě jisté mezinárodn­í soutěže mladých tanečníků. Původně se měla zúčastnit osobně, být svědkyní výkonů soupeřů, prožívat atmosféru prvního zahraniční­ho klání, prezentaci před renomovano­u jury…To teď nelze, může se tedy pokusit svou dovednost, vytrvalost, půvab i charisma vtělit do nahrávky. Takhle „nasucho“vychytá jistě leckterou nedokonalo­st, která by se v živém vystoupení mohla objevit (to si lze snadno představit – cizina, tréma, zodpovědno­st…), ale napětí se zúží do pocitu uspěla – neuspěla. Do naděje, že bude-li se líbit, dostane třeba možnost absolvovat workshop některého skvělého tanečníka. Tedy, bude-li ještě něco takového někdy dovoleno.

Jinak jsou na tom skoro dvě stovky mladých hudebníků z celého světa, kteří se navzdory pandemii přihlásili i letos do mezinárodn­í soutěže Pražského jara. Mají docela slibné vyhlídky: klavíristé pošlou nahrávky, a pokud je porota pustí dál, na druhé kolo už přijedou do Prahy, klání druhého a třetího kola se bude vysílat online. Stejně tak videonahrá­vky letos soutěžícíc­h smyčcových kvartet se budou posuzovat nejprve vzdáleně a v dalších kolech budou přímým přenosem streamován­y online. Tři nejlepší soutěžící a kvarteta pak zahrají osobně na finálovém koncertě v Rudolfinu. Pokud už to půjde, za účasti diváků. Snad ten termín 13. květen není moc odvážný.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia