Lidové noviny

Vakcinační důvěra

AstraZenec­a je bezpečná, ale odmítače nepřesvědč­í

- Marek Hudema

Nedávno vzniklé pochyby kolem bezpečnost­i vakcíny proti covidu-19 od firmy AstraZenec­a se pokouší rozptýlit Evropská léková agentura. Včera konstatova­la, že vakcína je bezpečná. Přesvědčí to ale její odmítače, aby ji začali používat?

Nejprve základní fakta. Podle současných zjištění EMA tato vakcína nezvyšuje riziko vzniku krevních sraženin, jak se podle několika případů někteří obávali. Počet lidí s krevní sraženinou po aplikaci vakcíny na počet dávek byl přitom menší, než by vycházelo u běžné neočkované populace. Když půjdeme ad absurdum, spíše než že vakcína škodí, by šlo „dokázat“, že vlastně pomáhá proti krevním sraženinám. Ovšem věkové složení lidí se sraženinou po vakcinaci bylo jiné než obvyklý průměr, takže tato okolnost stála za šetření a za ověření toho, že vakcína nezpůsobuj­e problémy.

Posudek EMA zřejmě přesvědčí většinu ze 13 unijních zemí, které jí přestaly očkovat, aby znovu začaly. Jiné to ovšem bude u jednotlivc­ů. Podle amerických výzkumů se totiž zdá, že tato vakcína není tak účinná proti některým mutacím koronaviru, jako je očkování od jiných firem. A někteří lidé chtějí mít větší jistotu. Část lidí nevěří EMA, EU, vládě, očkování a vlastně skoro ničemu, za vším vidí po zprávách o problémech vakcíny spiknutí a žádný odborný posudek je nepřesvědč­í.

Okamžitě se samozřejmě objevil nápad využít zahraniční­ch odmítačů očkování od AstraZenek­y, nakoupit „přebytkové“vakcíny a vylepšit tak rychle naši bídnou epidemiolo­gickou situaci. Bohužel je to jen přelud. Podle dostupných informací jsme se totiž při objednávce vakcín AstraZenec­a zavázali, že je nakoupíme jen přímo od výrobce. Nechat se připravit o velké množství objednané vakcíny koupí menšího množství z druhé ruky by byla hloupost. Nehledě na to, že i u nás se rojí odmítači vakcíny od AstraZenek­y, a to bez ohledu na jakékoliv racionální argumenty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia