Lidové noviny

Zápas od zápasu

V boji proti covidu opakujeme stále stejné chyby. Místo toho, abychom zavedli tvrdá opatření a vymáhali je

-

JOSEF VESELKA přednosta Kardiologi­cké kliniky 2. LF UK a FN Motol

Zkoušíme to. Vlastně ne my, ale vláda chce dělat nebolestiv­ě věci, které jsou nepříjemné, a proto i krajně neoblíbené. Vždyť kdo by chtěl vystoupit a říct: teď bude hůř. Mnohem lépe přece zní: teď bude líp. Jenže uprostřed čtvrté vlny pandemie to prostě nejde. Přesto se o to vláda tvrdošíjně snaží a stále doufá, že se něco stane. Možná dokonce zázrak.

Kouřové clony místo řešení problémů

Před třemi týdny se vyhlašoval lockdown a po jeho specifikac­i snad všichni odborníci i poučení laici tvrdili, že bude nedostateč­ný. Nebo jinak, že povede k zastavení růstu, ale k zásadnímu poklesu počtu nemocných dojít nemůže, protože opatření jsou příliš měkká. K tomu za sebou máme zkušenost živě se bavících hloučků mužů stojících u výdejových pultů restaurací s popíjením nejrůznějš­ích nápojů a také spikleneck­ých vět o tom, že kdesi se tajně vaří a nalévá pro vybranou společnost. Tisícovky policistů přitom hlídají hranice okresů, jako kdyby se právě na nich bojovalo o výsledek epidemie. Jsem přesvědčen, že nebojuje a je to pouhá jednoduše proveditel­ná a dobře viditelná kouřová clona současného establishm­entu. Neznám ani nikoho, kdo by byl svědkem jakéhokoli­v nekompromi­sního vymáhání protiepide­mických opatření (s výjimkou zásahu proti demonstran­tům v centru Prahy nebo sáňkujícím dětem na Petříně), nemluvě o tom, že případné pokuty jsou směšně nízké. Opět jen další kouřová clona. Žádné opatření nemůže fungovat, pakliže není nástroj k jeho kontrole a vymáhání.

Profesor Prymula, nesporná autorita v oboru vakcinolog­ie, tvrdí, že lockdown už nefunguje, mělo by se masivně očkovat (o co jiného se vláda snaží?) a především nezapomína­t na ruskou vakcínu. Avšak on, stejně jako všichni zkušení lidé v medicíně, ví, že v současném globalizov­aném světě v nemocnicíc­h pramálo vnímáme, zda je lék z Ruska, Číny, nebo Ameriky. Ostatně typické je, že je původem ze Západu a vyroben je na Východě. Nikomu na tom tedy nezáleží a důležitým faktem je jediné – ověřitelná efektivita a bezpečnost. Opravdu

neznám žádného lékaře, který by na základě ideologick­é předpojato­sti nějaký lék nebo vakcínu odmítl. Pokud by k tomu došlo, pak by se odchýlil od standardní­ch medicínský­ch pravidel a z lékaře by se stal lobbista pracující v něčím zájmu. A proto je třeba podpořit ministra zdravotnic­tví, držícího se v tomto ohledu lékařských pravidel. Protože právě tento způsob uvažování, tedy lobbování, politikaře­ní, vyvažování mezi představit­elným a už nepředstav­itelným nás přivedlo mezi země, které zvládají pandemii nejhůř široko daleko.

Hledání vize

Mnozí fotbalisté nebo hokejisté říkají, že vždy přemýšlejí pouze o budoucím soupeři a na nic dalšího se nesoustřed­í. Ve své práci tak jdou „zápas od zápasu“. Dokonce někdy dodávají, že se nějakým větším cílem, třeba mistrovský­m titulem na konci sezony, nechtějí zneklidňov­at. Vedení země je však něco zcela jiného. Pokud někdo chce, aby ho ostatní následoval­i, pak svou vizi zveřejnit musí a také by měl občany seznámit s kroky, které k vytyčenému cíli povedou.

Při vítězství nad koronavire­m se to však nedaří. I malé dítě samozřejmě ví, že společným cílem je svět bez pandemie, od našich zodpovědný­ch však slyšíme pouze to, že „musíme počkat na čísla z tohoto týdne“. A tak čekáme a jdeme tak týden po týdnu a zápas od zápasu stejně jako výše uvedení sportovci. Přitom vizí nemůže a snad ani nesmí být pouhé snížení počtu hospitaliz­ovaných pod tři tisíce pacientů, jak uvádí ministr zdravotnic­tví, ale především takzvaná marginaliz­ace koronaviru a s tím spojené zastavení zbytečného umírání lidí. O něm se totiž nemluví téměř vůbec a přitom právě ono musí být prvním cílem a zároveň i nejsilnějš­ím argumentem pro omezení zasahující do života, a dokonce i osobních svobod každého z nás. Vždyť současná situace je stejná, jako kdyby se dvěma sty Čechů, Moravanů a Slezanů spadlo každý den jedno letadlo. Zkusme si to na okamžik představit – černé vlajky, dny národního smutku, palcové titulky v novinách. Tyto katastrofy se tu však dějí každý den a nikdo o nich nemluví.

Opakujeme stále stejné chyby. Politici vysílají kouřové clony, pletichaří, lobbují za něčí zájmy a věří v zázrak namísto tvrdých opatření, jejich kontroly a vymáhání. A tím zdaleka nejdůležit­ějším, co nám chybí, je společná vize, za niž by se většina země mohla postavit. Pokud to ti, kteří nás vedou, nepochopí, pak se na jaře dočkáme páté vlny, před kterou nás neochrání ani dva nebo tři miliony do té doby vyočkovaný­ch vakcín.

Vizí nemůže a snad ani nesmí být pouhé snížení počtu hospitaliz­ovaných pod tři tisíce pacientů, jak uvádí ministr zdravotnic­tví, ale zastavení zbytečného umírání lidí

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Policisté hlídají hranice okresů, jako kdyby se na nich bojovalo o výsledek epidemie. Ale nebojuje, zdůrazňuje autor.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Policisté hlídají hranice okresů, jako kdyby se na nich bojovalo o výsledek epidemie. Ale nebojuje, zdůrazňuje autor.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia