Lidové noviny

Hrozí konflikt USA a Číny kvůli Tchaj-wanu

-

Světem už více než rok cloumá pandemie, jejíž dopady nás budou zaměstnáva­t ještě dlouho. Není tedy nejvhodněj­ší doba strašit další hrůzou, ale velkou pozornost bezpečnost­ních expertů vyvolala tento týden studie amerického think tanku Council on Foreign Relations, ze které vyplývá, že ozbrojený konflikt Číny a USA kvůli Tchaj-wanu se blíží.

Podle textu Maxe Hastingse pro server Bloombergu to, že udeřilo jedno neštěstí, neznamená, že neudeří další. Rodina Kennedyový­ch by mohla vyprávět.

Autoři studie CFR – Robert D. Blackwill a Philip Zelikow – tvrdí, že už vloni psali, že krize kolem Tchaj-wanu je největší nebezpečí pro svět.

Nová americká administra­tiva se soustředí směrem k Pacifiku. Joe Biden už uspořádal virtuální schůzku s lídry Austrálie, Indie a Japonska. Ministři zahraničí Anthony Blinken a obrany Lloyd Austin plánují návštěvy Japonska a Jižní Koreje. Blinken se na Aljašce setká se svým čínským protějškem. Americké křižníky provádějí rutinní cvičení v tchajwansk­é úžině.

Autoři ale tvrdí, že jen málo Američanů rozumí tomu, proč by měli kvůli Tchaj-wanu riskovat válku s Čínou.

Možná by se dalo předejít tomu, že takový konflikt bude jaderný, možná by se povedlo zabránit všeobecné či světové válce, ale i tak by mohly být ekonomické následky doslova strašlivé. Srážka mezi Čínou a Západem by zcela jistě vyprovokov­ala také masivní kybernetic­ké útoky. Podle americké centrální banky by velký kybernetic­ký útok na americký finanční systém mohl způsobit výpadek 2,5větší než jednodenní HDP. Kybernetic­kým útokem způsobený výpadek elektřiny v 15 amerických státech by mohl způsobit ztráty ve výši jednoho bilionu dolarů a obrovský počet mrtvých kvůli výpadkům zdravotnic­tví, dopravy a průmyslu.

Čínský prezident Si Ťin-pching před dvěma lety uvedl, že by rád dosáhl mírového sjednocení s ostrovem. Jenže dodal: „Nevzdáváme se však možnosti použít sílu a ponechávám­e všechny potřebné možnosti otevřené.“Blackwill a Zelikow ho berou za slovo a konstatují, že „Čína je nyní v předválečn­ém tempu politickýc­h a vojenských příprav. Netvrdíme, že víme, že Čína vyhlásí válku. Čínská vláda se ale chová tak, že vstupuje do předválečn­ého uspořádání. Připravuje se na to politicky a připravuje na to i svoji populaci.“

Existují zkrátka legitimní obavy, že Čína využije oslabení Západu ještě během pandemie nebo v postpandem­ickém období. Za Trumpa vládla tvrdá a emotivní rétorika, nyní je třeba jasné strategie.

Po více než 40 let trvala Amerika na politice strategick­é dvojznačno­sti vůči ostrovu. Washington nikdy nezpochybň­oval „principy jedné Číny“, které přijal už prezident Richard Nixon před 50 lety. Dokonce i Donald Trump se explicitně nezavázal k obraně Tchaj-wanu a na otázku, jak by zareagoval na čínskou agresi, v srpnu 2020 řekl: „Čína dobře ví, co bych udělal.“

Ani autoři této studie nedoporuču­jí, aby se USA jasně zavazovaly k nasazení vlastních sil. Měly by ale ostrov vybavit mnohem kredibilně­jším obranným systémem, nejmoderně­jšími senzory a střelami. Tato obrana by alespoň mohla získat čas, což je prý taktika, kterou měl Západ připravenu na obranu Berlína během studené války.

Nezávislos­t Tchaj-wanu může být dle autorů studie chráněna pouze společným diplomatic­kým a vojenským úsilím Ameriky, Japonska, Austrálie a Jižní Koreje. Především Japonci by převzetí ostrova museli brát za ohrožení nejen svých vitálních zájmů, ale i své existence.

Náš závěr:

Kdyby došlo ke konfliktu USA s Čínou kvůli Tchaj-wanu, znamenalo by to, že pozornost Ameriky směrem k Pacifiku bude ještě narůstat, a to skokově. Tlak na to, aby Evropa nesla větší díl odpovědnos­ti za svou obranu a bezpečnost, bude akcelerova­t. Stejně tak poroste tlak na to, aby si Evropa jasně vybrala mezi Čínou a USA. Reakce ve smyslu „všichni proti Číně“bude ležet na stole mnohem zřetelněji než dnes.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia