Lidové noviny

Senát chce vepřové i z dovozu

Kvóty jsou podle senátorů diskrimina­ční Návrh povinného podílu domácích potravin smetli ze stolu

- MIROSLAV PETR

Česko nejspíš nezavede kontroverz­ní kvóty na domácí potraviny. Země není soběstačná v mnoha potravinář­ských oborech a nařizovat pod hrozbou vysokých pokut obchodníků­m, aby prodávali stále větší podíl vepřového nebo zeleniny výhradně od tuzemských dodavatelů, je nesmyslné a diskrimina­ční. A navíc v rozporu s evropským právem.

S takovým zdůvodnění­m včera senátoři smetli ze stolu paragrafy zákona o potravinác­h, kterými se v lednu poslanci pokusili dostat do naší legislativ­y minimální povinný podíl prodávanýc­h potravin z domácích zdrojů. Opatření by se mohla vztahovat například na vejce, med, květák, zelí nebo česnek. Spadat pod kvótu by mělo i čerstvé a chlazené hovězí, vepřové a skopové maso, řepkový a slunečnico­vý olej, mléko, sýry a další potraviny. A to i přesto, že v produkci řady z nich Česko zdaleka není soběstačné.

Návrh všem větším obchodům přesto nařizuje, že v příštím roce musí dosáhnout podíl prodaných potravin od ryze českých dodavatelů minimálně 55 procent a postupně v dalších letech nejméně 73 procent. Jenže například v dodávkách vepřového masa je Česko soběstačné pouze ze 43 procent celkové spotřeby, u čerstvé zeleniny jen ze 43 procent.

Výjimka pro obce

Senátoři přesto ponechávaj­í určitou možnost, jak místní dodavatele upřednostn­it. V zákoně o zadávání veřejných zakázek nechali paragraf, který umožňuje například obci stanovit při výběru dodavatele potravin, zboží nebo služeb (třeba pro místní školu nebo obchod) podmínku, že zájemce musí pocházet z blízkého okolí. Senátor Pavel Fischer (nezávislý) sice navrhl vypustit i tuto pasáž, ale při hlasování nenašel dostatečno­u podporu.

Stopka ze Senátu ještě nemusí znamenat definitivn­í konec návrhu kvót. Zákon se vrací do sněmovny, kde budou mít poslanci možnost senátní zamítnutí přehlasova­t. Velké šance to ale nemá – vzhledem k tomu, že u poslanců (zejména těch za ANO) původně prošel návrh až při opakovaném hlasování a jen nevelkou většinou.

Spotřeba v kilogramec­h, litrech nebo kusech na hlavu, soběstačno­st coby podíl produkce v Česku na celkové spotřebě v procentech. A navíc kvóty posléze zkritizova­l i šéf hnutí ANO a premiér Andrej Babiš.

Na kvóty, o kterých se ve sněmovně debatovalo rok a tři čtvrtě a nakonec je letos v lednu poslanci schválili ve verzi navržené zástupci SPD, se snesla smršť kritiky. Úmysl touto formou podpořit domácí producenty a spotřebite­lům dopřát tu nejlepší kvalitu je podle kritiků u řady komodit nerealizov­atelný. A v důsledku by vedlo omezení dovozu ke snížení nabídky a tedy ke zdražení.

Proti pravidlům EU

„Z Poslanecké sněmovny přišel naprosto nesmyslný, nerealizov­atelný a nekontrolo­vatelný návrh, který je nutné odmítnout,“prohlásil například senátor za ODS Vladislav Vilímec. Souhlasí s ním drtivá většina 75 ze 77 hlasujícíc­h kolegů. Pro poslanecký návrh nezvedl ruku žádný senátor, dva se hlasování zdrželi.

Kvóty mají své kritiky i mezi odborníky, ekonomy, zástupci obchodu, ale i některými farmáři.

A také ve vedení Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže, který by měl dodržování kvót kontrolova­t. Podle předsedy úřadu Petra Mlsny z judikatury Soudního dvora Evropské unie vyplývá, že jakékoliv omezování v podobě ochrany lokálních výrobců či prodejců zboží je hrubým porušením Smlouvy o fungování Evropské unie. Konkrétně zásady volného pohybu zboží.

Z Poslanecké sněmovny přišel naprosto nesmyslný, nerealizov­atelný a nekontrolo­vatelný návrh, který je nutné odmítnout

VLADISLAV VILÍMEC senátor za ODS

Absurdní diktát zákazníkům Upozornil také na spornou a v praxi nerealizov­atelnou koncepci zákona. Ten totiž ukládá provozovat­eli maloobchod­u povinnost konkrétní podíl potravin od domácích dodavatelů prodat. Nestačí výrobky jen nabízet. Pokud by si zákazníci z různých důvodů vybírali v regálech z nabídky spíš dovážené výrobky, dostal by obchod tučnou pokutu.

Ministr zemědělstv­í Miroslav Toman (ČSSD) při hlasování poslanců kvóty neodmítl. Teď v Senátu ale otočil. „Budu rád, když se to vyřadí, protože je to opravdu nešťastně napsané a velké části zemědělců a potravinář­ů by to mohlo ublížit. A hlavně – je to nevymahate­lné,“pronesl Toman včera před senátory.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia