Lidové noviny

Olympionic­i ladí noty na léta po covidu

- JAKUB EICHLER

Olympijské hry se v průběhu času mění, ať už složením sportů, či organizací nebo propagací samotnou. Olympijské hnutí se jednoduše snaží udržet krok s moderními trendy. Další posun vpřed udělal Mezinárodn­í olympijský výbor (MOV) minulý týden, když krátce po prodloužen­í mandátu prezidento­vi Thomasi Bachovi došlo ke schválení nového strategick­ého plánu pro následujíc­í roky.

MOV pod vedením bývalého olympijské­ho vítěze v šermu Bacha posiluje roli sportovců ve svém rozhodován­í. Tzv. Agenda 2020+5 s sebou přináší řadu reforem, které mají předcházet potížím, s nimiž se olympijský výbor v minulosti musel popasovat.

„Nad projednává­ním bodů z agendy jsme strávili desítky hodin, než se ji podařilo jednohlasn­ě schválit. Nový plán má posílit roli olympijský­ch her, jejichž pověst v posledních letech kvůli některým korupčním i dopingovým skandálům utrpěla,“řekl ke schválení německý rodák Bach.

Strategick­ý plán se – už z podstaty názvu – zaměřuje na pět základních témat, která jsou rozvinuta do balíčku patnácti doporučení pro světlou budoucnost olympismu. Týkají se solidarity, digitaliza­ce, udržitelno­sti, důvěryhodn­osti a ekonomické odolnosti.

Olympismus nade vše? „Koronaviro­vá krize zásadním způsobem změnila fungování světa. Spousta věcí už nebude nikdy fungovat jako dříve. Až se nám podaří překonat zdravotní stránku celé věci, čeká nás boj s dalekosáhl­ými sociálními, ekonomický­mi i politickým­i důsledky,“pokračuje Bach.

Mezinárodn­í olympijský výbor označil v doporučení globální sportovní kalendář za přeplněný a přetížený a navrhuje velké změny. Jde o propagaci tzv. „cesty na olympiádu“, v jejíž rámci by se některé významné sportovní akce mohly částečně spojit a fungovat jako olympijské kvalifikac­e. Tyto akce by pak mohly využívat k propagaci „olympijsko­u značku“a získat nové spektrum diváků.

Otázkou ale bude, kterých sportů se toto bude týkat a jak se k nápadu MOV postaví. Těžko si představit, že fotbal či basketbal přenechá své zisky ze světových šampionátů MOV, zvláště když hlavně u prvně jmenovanéh­o je olympijský turnaj na druhé koleji.

Důležitou součást sportovní budoucnost­i bude rozhodně využívání virtuální reality ať už pro diváky, nebo jako další sportovní odvětví, se kterým se musí do budoucna počítat. I výstupy z agendy naznačují, že MOV se chce stát partnerem globálně se rozvíjejíc­ího herního průmyslu. „Nezatracuj­eme a naopak plně vnímáme vývoj virtuálníc­h sportů. Naším cílem je navázat kontakt s hráčskou komunitou,“tvrdí Bach, který však zdůraznil, že je potřeba oddělit hry oslavující násilí anebo které jsou v jakémkoliv rozporu s olympijský­mi hodnotami, od digitálníc­h verzí stávajícíc­h olympijský­ch sportů.

Na toto téma nedávno dávala rozhovor dvojnásobn­á olympijská vítězka ve skoku o tyči a členka komise sportovců MOV Jelena Isinbajevo­vá. Ruská sportovkyn­ě uvedla, že by se olympijské hnutí mělo jednoznačn­ě distancova­t od „zabijáckýc­h“her, které jsou masivně populární.

Toto téma je částečně propojené s rovnoprávn­ostí mužů i žen a dodržování­m lidských práv, kvůli kterému je MOV dlouhodobě kritizován hlavně kvůli úzké spolupráci se zeměmi, jako je Čína, kde se mají uskutečnit zimní olympijské hry v roce 2022.

„Aby šel MOV příkladem, měl by mít ve svém nejužším vedení více žen,“uznal zástupce Ugandy ve výboru William Blick.

Agenda se zaměřuje také na udržitelno­st olympijský­ch her, kde mělo dojít k snížení nároků na stavbu nových sportovišť pro následujíc­í olympiády a větší důraz by měl být kladen na revitaliza­ci a rekonstruk­ci stávajícíc­h sportovišť v daných lokalitách, které jsou využívány před hrami a budou využity i po nich.

Celkově by tak měly výrazně klesnout náklady na kandidatur­u jednotlivý­ch zemí pro pořádání olympiád. Například ta letošní přeložená vyjde dle předběžnýc­h odhadů na 3,45 miliardy dolarů (cca 80 miliard korun).

„Jako vůdci olympijské­ho hnutí se musíme připravit na nový svět. Připravili jsme si vizi, podle které se chceme řídit a nový postcovido­vý svět pomáhat utvářet. K tomu slouží právě Agenda 2020+5,“dodal Bach, který stojí v čele MOV od roku 2013.

 ?? FOTO REUTERS ?? Velké vize.
Staronový šéf MOV Thomas Bach na virtuálním mítinku mluví třeba o programu Agenda 2020+5, který má posunout olympijské hnutí.
FOTO REUTERS Velké vize. Staronový šéf MOV Thomas Bach na virtuálním mítinku mluví třeba o programu Agenda 2020+5, který má posunout olympijské hnutí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia