Lidové noviny

Fanoušci v roli spasitelů hokejových klubů

- TEREZA JANOVSKÁ

Takřka celá extraligov­á sezona proběhla před prázdnými tribunami a hokejové kluby pomalu začínají počítat ztráty. Finance za diváky v kase chybí, kluby navíc budou muset vracet permanentk­ářům peníze za prodané sezonní vstupenky.

Velká část fanoušků ale ukázala, že to s láskou k vlastnímu týmu myslí vážně. Například Motor České Budějovice oznámil, že zatím přes polovinu věrných možnost vrácení peněz nevyužila.

„Náš klub počítal v rozpočtu na sezonu 2020/21 se střízlivým odhadem 30 milionů korun zisku ze vstupného. O tento výdělek jsme ale vinou pandemické situace v zemi přišli,“nastínil situaci budějovick­ého klubu ředitel marketingu a PR Tomáš Kučera.

Ač dostali od státu jistou kompenzaci, ztrátu to prý ani z poloviny nepokrylo: „Pro náš klub nakonec činila 12,5 milionu korun, což je pochopitel­ně mnohem nižší částka, než s jakou klub uvažoval, nemluvě o zvýšených nákladech za testování a podobné věci. Onen rozdíl asi 18 milionů bohužel nemáme jak nahradit, protože ani snížení odměn v celém klubu na pokrytí takového velkého schodku nestačí...“

Stejně jako v roce 2013, kdy Mountfield přestěhova­l extraligov­ou licenci z Budějovic do Hradce Králové a Motoru hrozil úplný zánik, pomohli fandové.

„Přestože dostali možnost nechat si plně kompenzova­t své permanentk­y, které mohli vesměs využít jen jednou v sezoně, většina z nich dosud přenechala tyto peníze klubu. Momentálně tak učinilo asi 54 procent fandů,“řekl dojatě.

Tito fanoušci nakonec ani tak nepřijdou zkrátka, klub pro ně připravuje speciální poděkování.

„Každému z nich jsme slíbili, že v příští sezoně budeme mít na zápasových dresech jeho jméno. A jsme šťastní, že takových jmen jsou už teď stovky a snad jich budou až tisíce,“vzkázal.

Na letošní sezonu se podle jeho slov prodaly permanentn­í vstupenky za zhruba 18 milionů korun, kolik jim fanoušci z toho tedy nechali, však zatím určit nedokážou, možnost vrácení peněz totiž mají až do konce dubna a zatím toho nevyužili všichni.

Podobná situace potěšila i hokejovou Spartu, která se momentálně chystá na čtvrtfinál­e extraligov­ého play off, které bude hrát proti Olomouci.

„Setkáváme se v absolutní většině se solidárním a podporujíc­ím postojem našich příznivců, za což jsme moc rádi a jsme za toto gesto na naše fanoušky moc hrdí.

Všem, kteří se rozhodnou podpořit klub nákupem permanentk­y na příští sezonu za plnou nebo částečnou cenu, chystáme jako poděkování exkluzivní balíček odměn. Samozřejmo­stí bude i možnost převodu permanentk­y z této sezony na tu následujíc­í. O chystaném balíčku odměn a kompenzací­ch budeme informovat do konce března,“objasnil za Spartu tiskový mluvčí Marek Táborský.

Podobné je to i v Karlových Varech, pro které sezona stejně jako pro Budějovice již skončila.

Západočesk­ý klub navrhne náhrady pro držitele permanentn­ích vstupenek v průběhu příštího týdne, zatím se počítá s variantou, že dostanou slevu na příští sezonu. Řada z nich už ale loni přislíbila, že podobné výhody nevyužije.

 ?? FOTO ČTK ?? V dobrém i zlém. Fanoušci a klub z Českých Budějovic drží při sobě.
FOTO ČTK V dobrém i zlém. Fanoušci a klub z Českých Budějovic drží při sobě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia