Lidové noviny

Jatka v Glasgow pro Slavii

- RADEK POVEJŠIL

Fotbalisté Slavie postoupili podruhé za poslední tři sezony do čtvrtfinál­e Evropské ligy, když po domácí remíze 1:1 porazili Rangers FC na jeho půdě 2:0. Oslavy sešívaných ale překrylo zranění gólmana Ondřeje Koláře po hrůzném faulu Kemara Roofa.

Tenhle zápas bude Slavii bolet. To znělo ze všech stran před odvetou osmifinále Evropské ligy proti Rangers FC na půdě skotského celku.

Jenže dění na hřišti legendární­ho Ibrox Parku předčila veškerá očekávání.

Už v první půli domácí přitvrdili, dohrávali každý souboj, chodili do nich hodně agresivně, a to i ve vlastním pokutovém území.

Ostatně už od 18. minuty hrál pod žlutou kartou domácí stoper Balogun, který následně hodně ostře dohrál u postranní čáry Olayinku.

V tu chvíli ještě vyvázl, v 73. minutě, když před vápnem podobně ostře dojel střídající­ho Masopusta, už se druhému žlutému a tím i červenému kartonku z rukou hlavního rozhodčího Grindfeeld­a nevyhnul.

Nebyl prvním domácím vyloučeným hráčem. Po hodině hry totiž musel ze hřiště útočník Kemar Roofe.

Osmadvacet­iletý Velšan totiž naprosto nepochopit­elně šel proti vyběhnuvší­mu gólmanovi Ondřeji Kolářovi do souboje o míč s nohou nataženou před sebe.

High kick (kop na hlavu z terminolog­ie kickboxu) mu vyšel, Koláře trefil naprosto ukázkově kolíky své podrážky na levou tvář. Jen si spletl sporty a musel okamžitě bez milosti ze hřiště.

Vzápětí jej na nosítkách následoval také hostující brankář, s potrhaným obličejem pokračovat ve hře nemohl. Na hřiště tak musel teprve osmnáctile­tý junior Matyáš Vágner. A ten načaté dílo svého zkušenější­ho kolegy dokončil. Stejně jako celá Slavia.

Ta totiž už v době prvního ostrého faulu stopera Rangers vedla, když právě Baloguna po krásném centru z levé strany přeskočil Olayinka a McGregor tentokrát žádný zázračný zákrok nevytáhl – 0:1. Hosté se následně lehce stáhli, nechali hrát domácí, ti ale směrem dopředu příliš kreativní a úspěšní nebyli.

Pokud se tedy nepočítají za úspěch jejich útočné fauly, které předváděli.

Vlastně až ve 43. minutě připomněl hostům Kolumbijec Alfredo Morales, že domácí také umí hrát fotbal, a krásnou střelou zpoza vápna schovanou za Kúdelou vystrašil Koláře.

Mířil ale vedle, a tak slávisté oproti domácímu duelu vedení 1:0 do přestávky udrželi.

Jestliže úvodní půle byla ostrá, faul na Koláře po hodině hry udělal z duelu de facto jatka.

Domácí se absolutně přestali soustředit na fotbal a sbírali jeden tvrdý zákrok za druhým. „My věděli, co nás čeká, oni už to říkali před zápasem, že do nás takto půjdou, myslím, že jsme to nakonec ustáli docela dobře,“řekl krátce po duelu pro ČT Sport kapitán hostí Jan Bořil.

Jeho slova potvrzoval­o dění na hřišti, klid na hostující kopačky přidal navíc Stanciu.

Ten si totiž po vyloučení Baloguna stoupl na místo přestupku a míč z pětadvacet­i metrů parádně zakroutil do pravé šibenice McGregorov­y svatyně – 0:2.

V tu chvíli museli dát domácí na postup už tři branky, což bylo nad jejich fotbalové i morální síly. Svěřenci Stevena Gerrarda se totiž stále více soustředil­i na mimofotbal­ové dění.

V závěru se totiž do sebe pustili Kamara a Kúdela, který svému soupeři při souboji řekl něco, co záložník tmavé pleti kousal těžko. Tak těžko, že se sápal na Kúdelu ještě po závěrečném hvizdu, kdy hosté už chtěli slavit.

Nebyl jediný, své Kúdelovi a také Trpišovské­mu řekl i domácí lodivod. Ten s Rangers zažil teprve druhou porážku v letošní soutěžní sezoně, první na evropské scéně.

Naopak Slavia může podruhé za poslední tři sezony s napětím očekávat (dnešní) los čtvrtfinál­e Evropské ligy.

A dobrá zpráva na závěr: už před vypršením hrací doby se na lavičku vrátil brankář Kolář. Sice se zalepeným obličejem, ale zjevně bez vážnějších následků.

Rangers FC Slavia Praha

Branky: 14. Olayinka, 74. Stanciu. ČK: 62. Roofe (Rangers), 73. Balogun. První zápas: 1:1, postoupila SLAVIA.

Rangers: McGregor – Patterson (78. Simpson), Goldson, Balogun, Barišič – Arfield (55. Roofe), Davis (83. Itten), Kamara – Aribo, Morelos (82. Zungu), Kent (83. Wright). Trenér: Gerrard.

Slavia: Kolář (65. Vágner) – Bah, Kúdela, Deli, Bořil – Hromada (58. Holeš) – Oscar (58. Kuchta), Stanciu (90. Lingr), Provod, Olayinka (58. Masopust) – Sima. Trenér: Trpišovský.

 ?? FOTO REUTERS ?? Brutální faul.
Roofe se nepochopit­elně prošel obličejem brankáře Koláře. Ten skončil na nosítkách, kde se nad ním sklání kouč soupeře Gerrard.
FOTO REUTERS Brutální faul. Roofe se nepochopit­elně prošel obličejem brankáře Koláře. Ten skončil na nosítkách, kde se nad ním sklání kouč soupeře Gerrard.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia