Lidové noviny

Méně známý Buršík

-

Kromě hrdiny SSSR Josefa Buršíka bojoval v zahraniční armádě i jeho jmenovec Vilém. Mají společný také dvojí odchod za hranice, kde strávili zbytek života.

Budoucí ženista Vilém Buršík se narodil před 106 lety, 19. března 1915, v pohraniční vsi Höhal u Sušice. V roce 1937 vystudoval architektu­ru na pražské technice, která určila jeho specializa­ci na vojně. Vojenskou prezenční službu vykonal u ženijního pluku 5 v Praze a absolvoval i důstojnick­ou školu v Litoměřicí­ch. V uniformě jej zastihla mnichovská krize i následujíc­í události. V březnu 1939 se tak zúčastnil na Slovensku bojů s maďarskou armádou.

Absolvoval pak u ženistů tvrdý výcvik při stavbě mostů, kladení min a řadě dalších technickýc­h činností. Na jaře 1944 odcestoval do Sovětského svazu. V hodnosti poručíka byl jmenován velitelem ženijního praporu 2, s nímž se zúčastnil bojů Karpatsko-dukelské operace, u Jasla a osvobozová­ní Českoslove­nska. Byl vyznamenán dvakrát čs. válečným křížem 1939, čs. vojenskou pamětní medailí, čs. medailí Za chrabrost a čs. vojenskou medailí Za zásluhy I. stupně. Po osvobození zůstal v armádě v hodnosti štábního kapitána, studoval také na Vysoké škole válečné v Praze.

Hned po únoru 1948 ale musel ze školy jako politicky nežádoucí odejít k útvaru do Písku. Proto již krátce nato, 20. března, uprchl s manželkou Eliškou do americké zóny Německa a v červenci odcestoval do Velké Británie. Koncem roku se přestěhova­l do Francie a po třech letech získal místo v nové rozhlasové stanici Svobodná Evropa v Mnichově. V roce 1954 manželé Buršíkovi opustili nadobro Evropu a odcestoval­i do USA. Vilém Buršík pracoval v deníku San Francisco Chronicle až do své smrti 6. června 1983. Působil v San Francisku v řadách krajanskéh­o hnutí a v Sokole a redigoval i tamní sokolský Věstník.

Vzhledem k emigraci Viléma Buršíka v červnu 1948 degradoval­i na vojína a v srpnu 1948 mu odebrali všechna vyznamenán­í. Po listopadu 1989 zůstal již fakticky zapomenut a ani posmrtně se mu za službu vlasti nedostalo uznání.

 ?? FOTO SBÍRKA TOMÁŠE JAMBORA ?? Ženisté při výcviku. Českoslove­nští vojáci při stavbě provizorní­ho mostu (Vilém Buršík je druhý zleva a v samostatné­m výřezu).
FOTO SBÍRKA TOMÁŠE JAMBORA Ženisté při výcviku. Českoslove­nští vojáci při stavbě provizorní­ho mostu (Vilém Buršík je druhý zleva a v samostatné­m výřezu).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia