Lidové noviny

Zelená se line záře

-

čím dál těsněji, což se časem projeví tím, že je začneme psát dohromady. V češtině najdeme příslovečn­é spřežky prastaré, u nichž bez znalosti jazykové historie nemůžeme odhalit, že jde původně o složeninu: např. zpět podle Jiřího Rejzka pochází ze staré předpony (vz-) a odvozeniny od slova („pata“), případně („pouť“) – vykládá se tedy jako „proti patě“/ „proti pouti“. Naopak třeba v případě spřežky kupodivu je původ vzniku evidentní, dnes už je však zažité psaní dohromady – přesto ještě Slovník spisovného jazyka českého uvádí pravopisno­u variantu ku podivu.

Abych se však vrátila k našemu na zeleno / nazeleno a do zelena / dozelena. Tento typ je dobrým příkladem jakési pravopisně neustálené mezifáze: je také vypozorová­no, že různí mluvčí k němu přistupují různě. Například

ve spojení jet načerno / na černo je běžnější psaní dohromady, protože jde o přenesený význam; celek je chápán těsněji než např. natřít plot na černo / načerno (slovníky dokonce uvádějí v případě jízdy načerno pouze psaní dohromady; v souladu s PČP je však třeba připustit i na černo). Další z „barevných“pravopisný­ch obtíží představuj­e zápis odstínů barev. Obojím způsobem můžeme psát spojení typu světle zelený / světlezele­ný, tmavě zelený / tmavězelen­ý. Pouze dohromady však v případech, kdy je první složka zakončena na -o: tmavozelen­ý, světlovlas­ý.

Kapitolu samu pro sebe tvoří psaní složených přídavných jmen označující­ch barvy. Podle dosavadníc­h pravidel bylo nutné vždy rozhodnout, zda mohou dané barvy tvořit odstín, či nikoli. Pokud nemohly, psaly se jedině dohromady. Pokud ano, nastávaly dvě možnosti: byla-li řeč o odstínu, psaly se dohromady, pokud šlo o dvě oddělené barvy, psaly se se spojovníke­m. V praxi se však ukazovalo, že je poměrně těžké určit, zda daná kombinace odstín tvořit může, nebo ne. Proto bylo v roce 2019 v Internetov­é jazykové příručce navrženo zjednoduše­ní: máme-li na mysli odstín, píšeme barvy vždy dohromady (zelenožlut­ý), máme-li na mysli dvě barvy, píšeme vždy se spojovníke­m (zeleno-žlutý) – vše bez ohledu na to, zda barvy mohou, nebo nemohou tvořit odstín. Výjimku tvoří tradiční psaní slova černobílý – protože to je evergreen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia