Lidové noviny

Experti: Očkujme plošně první dávkou

První nálož vakcíny zajistí dle odborníků solidní ochranu před virem. Resort zdravotnic­tví je proti

- MICHAL BERNÁTH

Když už je zřejmé, že s počty vakcín stát nepohne, otáčí se pozornost odborníků k jiným řešením. Jedním z nich by mohlo být protažení intervalu mezi první a druhou dávkou vakcín. V současnost­i platí rozestup tří týdnů, šel by ale snadno natáhnout na dvojnásobe­k. V případě AstraZenek­y dokonce až na tři měsíce.

„Spolu s Romanem Chlíbkem (šéfem České vakcinolog­ické společnost­i – pozn. red.) a Petrem Smejkalem (hlavním epidemiolo­gem IKEM) naléháme na ministerst­vo zdravotnic­tví, aby prověřilo možnost prodloužen­í intervalu pro očkování druhé dávky,“postěžoval si na Twitteru premiér Andrej Babiš (ANO), který si z odborníků vytvořil do jisté míry paralelní covidový resort zdravotnic­tví.

Logika prodloužen­í intervalu mezi dávkami je nasnadě: nebude nutné vyčlenit si pro příští týdny vakcíny na druhé dávky. Mnohem více lidí by tím dostalo alespoň první dávku jedné z očkovacích látek. Už první nálož přitom podle odborníků vytváří solidní ochranu před komplikace­mi spojenými s covidem.

Ministerst­vo zdravotnic­tví pod vedením Jana Blatného (za ANO) je ale proti. „Na přelomu dubna a května by se nám nedostával­o druhých dávek pro všechny a museli bychom zhruba stejnému množství nepodat první dávku, o jaké bychom nyní očkování první dávkou urychlili. Proto očkovací tým tuto změnu nedoporuči­l, detailní jednání ještě budou,“řekl včera Blatný. Dodal, že po odborné stránce by s prodloužen­ím intervalu souhlasil, při současném objemu dodávek by to však prý nemělo kýžený efekt. Přitom i Česká vakcinolog­ická společnost, jejíž názor v odborné rovině nese největší váhu, natáhnutí času mezi dvojicí dávek až na šest týdnů podporuje. Kromě jejího šéfa Chlíbka tlačí na toto řešení i člen výboru Daniel Dražan, podle něhož by to zachránilo stovky životů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia