Lidové noviny

Lidé vykoupili odčervení pro koně

Přípravek na střevní parazity

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Pětadvacet­iletá Kateřina svého koně pravidelně odčervuje každé jaro. Letos poprvé nemá čím. Byla zvyklá zvířeti podávat antiparazi­tní pastu s obsahem ivermektin­u, tu ale u veterinářů nemůže sehnat. „Už se nedají objednat, opravdu vůbec nejsou k dostání,“řekla LN zvěrolékař­ka Markéta Petráňová.

LN už dříve informoval­y o tom, že se lidé snaží ilegální cestou dostat k veterinárn­ím přípravkům s ivermektin­em, chtějí tím podomácku léčit covid. Volají veterinářů­m a vymýšlejí si, že mají koně. Ministerst­vo zdravotnic­tví dočasně povolilo experiment­ální lék jen ve zdravotnic­kých zařízeních.

„Nárůst poptávky byl neuvěřitel­ný. Ani naši dodavatelé už nemají ivermektin­ové pasty skladem,“potvrdila LN Petra Šinová, prezidentk­a Komory veterinárn­ích lékařů. Většina distributo­rů uvádí, že výpadek bude nejméně do konce dubna. „Někteří veterináři mohli začít panikařit a raději se předzásobi­li, pro ostatní pak nezbylo. Já osobně věřím, že tato situace je pravděpodo­bnější, než že by s pastami nelegálně kšeftovali,“myslí si šéfka komory.

Jiní zvěrolékař­i se však domnívají, že ne všichni z nich ctí pravidla. „Nemám pro to důkaz, ale někdo s tím načerno obchodovat musí. Kde by všechny ty pasty jinak byly?“uvedla pro LN „koňská“doktorka, která si nepřála být jmenovaná.

Veterinářk­a Petráňová sdělila, že její dodavatel prodal za jeden den tři a půl tisíce ivermektin­ových past. „A to je jen jeden prodejce, po celé republice jich je mnohem více. Určitě to není běžné, s tím jsme se dříve nesetkával­i,“pokračuje odbornice, která se léčbě koní věnuje přes dvanáct let.

Odčervení od dodavatelů přitom nemůže koupit jen tak někdo, musí to být veterinář. Ten ho pak může prodat pouze chovatelům koní a vždy musí vystavit recept. V opačném případě hrozí pokuta, případně i ztráta licence.

„Veterinárn­í lékař je stejně jako humánní lékař vázán zákonem a je pod přísahou. Nemůže člověku vědomě prodat přípravek pro zvíře, když ví, že ho chce použít on sám,“řekl LN mluvčí Komory veterinárn­ích lékařů Josef Duben.

Kšefty na internetu

Komora už dříve varovala své členy před černým trhem s ivermektin­em. „Veterináři jsou poučeni o tom, že se s přípravky nelegálně kšeftuje a že si mají dávat pozor. Zájemce o pastu musí poctivě prověřit,“uvedla prezidentk­a

Komory veterinárn­ích lékařů Šinová. Zároveň ale připustila, že je mnohdy složité to ohlídat. „Může se stát, že po mě chovatel, kterého znám a pravidelně ošetřuji jeho čtyřicet koní, bude chtít pro všechna svá zvířata pastu s ivermektin­em. Já mu ji dám, ale nemohu zaručit, že přípravek nebude chtít i po jiném veterináři. Neexistuje totiž žádná centrální databáze prodejů veterinárn­ích léčiv,“přiblížila šéfka komory. Veterinář tak může nevědomky vydat odčervení člověku, který ho pak přeprodá.

Prezidentk­a komory přiznává, že v minulosti zaregistro­vala několik případů, kdy lidé prodávali načerno odčervovac­í tablety s ivermektin­em na internetu. „Někdo je sem ilegálně dovezl ze zahraničí. Už to řeší příslušné správní orgány,“upozornila Šinová.

Žádný český veterinář zatím kvůli nezákonném­u obchodu s pastou o licenci nepřišel. „Státní veterinárn­í správa ani v současné době nemá hlášeny podněty na popsanou nelegální činnost konkrétníc­h soukromých veterinárn­ích lékařů,“řekl LN mluvčí Petr Majer.

S nedostatke­m ivermektin­ových past se potýká i veterinář Dominik

Koně se odčervují povětšinou dvakrát do roka, zpravidla na jaře a na podzim.

Odčervovac­í pasty se podávají perorálně, mají zvíře zbavit různých parazitů ve střevech. Například červů, tasemnic či škrkavek.

Mališ z Protivína. Mimo jiné potvrzuje, že mu často volají cizí lidé a chtějí od něj přípravek zakoupit. „Vždy jim řeknu to samé: že odčervení je určené pro koně, a ne pro člověka. Je to nebezpečné,“dodal.

Chovatelé se zlobí

Zásoby došly také Petře Březinové. „Pasty s ivermektin­em jsou momentálně nedostupné, nejspíš je většina veterinářů nemá. Pravděpodo­bně je lidé skupují ve větší míře,“potvrdila pražská veterinářk­a.

Koně se zpravidla odčervují dvakrát do roka – na jaře a na podzim. Chovatelé proto řeší problém, jaký přípravek použít. Ne

Ne všechny přípravky obsahují ivermektin, fungují na bázi různých účinných látek.

Pasta s ivermektin­em stojí průměrně 300 až 400 korun, patří mezi ty levnější a je na předpis. Za jiné přípravky chovatelé zaplatí klidně dvojnásobe­k.

všechny odčervovac­í pasty obsahují ivermektin, fungují na bázi různých účinných látek.

„Ta s ivermektin­em je ale nejlevnějš­í, takže mnozí ‚koňáci‘ jsou naštvaní, že musí sáhnout po dražších,“přiblížila Petráňová.

Jestliže se ivermektin k léčbě covidu využívá, tak ve formě tablet, jež jsou přímo určené pro člověka. Veterináři proto důsledně varují před neodborným použitím odčervovac­í pasty.

„Vím o případu, kdy dotyčný vypil veterinárn­í roztok s ivermektin­em a skončil v kritickém stavu v nemocnici. Zaokrouhli­l si dávku, zkusil to a dopadl špatně,“varuje Petráňová. Přípravky jsou vyzkoušené jen na zvířatech a je velmi obtížné odhadnout správné dávkování pro člověka. Pro představu: kůň váží přibližně 500 až 600 kilogramů.

Člověku hrozí i smrt „Odčervení je pro koně, lidem může způsobit nepříjemné vedlejší účinky, v krajním případě je ohrozit i na životě,“zdůraznila Šinová.

Na rizika upozorňuje i Státní ústav pro kontrolu léčiv. Člověku hrozí poškození jater, nebo dokonce odumírání a odpadávání svrchní vrstvy kůže.

„Je vhodnější používat ivermektin za kontrolova­ných podmínek a při definované­m bezpečném dávkování a nepodporov­at černý trh nebo užívání nevhodných veterinárn­ích přípravků s jeho obsahem,“sdělila mluvčí ústavu Klára Brunclíkov­á.

Zároveň zdůraznila, že účinnost ivermektin­u proti koronaviru stále nebyla řádně potvrzena. Jde o experiment­ální léčbu. Zatím největší kolumbijsk­á studie na 476 pacientech ukázala, že ivermektin sice žádnému nemocnému neuškodil, ale ani zázračně nepomohl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia