Lidové noviny

Svítá naděje pro chronické pacienty

-

Ambulantní lékaři budou od příští středy dostávat kódy umožňující očkování chronicky nemocným lidem. Včera to uvedl ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO). Kódy umožní lidem hlásit se do očkovacích center, i když jsou mladší 70 let a nespadají ani do dosud prioritníc­h skupin (zdravotníc­i, zaměstnanc­i škol).

Ambulantní specialist­é nebudou podle ministra sami očkovat, ale budou vyhodnocov­at, kdo z jejich pacientů má riziko vážného průběhu nemoci covid-19. Takové osobě pak vydají speciální kód. „Oprávněný zájemce o očkování se bude moci na základě kódu registrova­t k očkování pomocí centrálníh­o rezervační­ho systému,“popsal Blatný.

Seznam diagnóz, se kterými budou mít lidé přednost, podle šéfa Sdružení ambulantní­ch specialist­ů Zorjana Jojka zatím hotový není. Blatný uvedl, že mezi nimi budou například obezita, cukrovka či ischemická choroba srdeční. Svůj zdravotní stav pak budou muset zájemci o očkování ještě doložit na očkovacím místě lékařskou zprávou, která však podle Blatného nemusí být nová.

Johnson & Johnson od dubna Blatný včera rovněž zmínil, že již v dubnu do Česka dorazí desítky tisíc dávek vakcíny od firmy Johnson & Johnson, v první dodávce jich distributo­r, firma Avenier, která má na starosti také rozvoz vakcíny Moderna, očekává 180 000. Aplikovat je budou přímo praktičtí lékaři, jimž bude i zavážená. ČR má objednány celkem dva miliony dávek.

Vakcína se podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv podává jen v jedné dávce, do svalu v horní části paže. Klinická hodnocení, kterých se účastnilo přes 44 000 lidí, prokázala, že je bezpečná a účinná pro lidi starší 18 let.

V klinických hodnoceníc­h měla vakcína účinnost 67 procent.

Nyní se v EU očkuje látkami od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZenec­a. V Česku vakcinace začala 27. prosince, obě potřebné dávky zatím dostalo zhruba 340 000 lidí, alespoň jednu pak dalších asi 614 000 osob.

V příštích dnech rovněž dorazí 12 000 dávek protilátko­vého léku na covid-19 od firmy Regeneron. Dodávka s lékem vyjede zítra ze Švýcarska. V Česku už je 3000 dávek podobného léku od firmy Eli Lilly, dohromady tak bude mít země podle Blatného zásobu na tři měsíce.

Použití obou neregistro­vaných medikament­ů v rámci experiment­ální léčby ministerst­vo už dříve povolilo. Jsou určeny především pro pacienty, kteří jsou krátce po pozitivním testu na koronaviru­s, jejich stav zatím nevyžaduje hospitaliz­aci, ale mají vysoké riziko zhoršení zdravotníh­o stavu. Může jít mimo jiné o pacienty po transplant­aci, s onkologick­ým, hematoonko­logickým či autoimunit­ním neurologic­kým onemocnění­m, s cukrovkou prvního typu nebo o lidi s vysokou obezitou. Podle Blatného byla sjednocena pravidla pro použití obou léků. Podávají se infuzí v nemocnicíc­h.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia