Lidové noviny

Experti: Očkujme plošně

-

Podle Chlíbka je první dávka velmi důležitá. Data docházejíc­í ze světa totiž ukazují, že už po ní nastupuje zhruba za dva týdny poměrně vysoká účinnost. Stejný závěr údajně poskytují i klinické studie, které stály u zrodu vakcín. „Máme jistotu, že i v intervalu šesti týdnů vakcína funguje a člověk je zároveň dostatečně chráněný,“doplnil Chlíbek.

Blatný už jednou zvětšení rozestupu mezi dávkami doporučil. V lednu, kdy dostal druhou dávku on sám, vzkázal očkovacím centrům, aby interval protáhla ze tří na čtyři týdny. „Rozdíl podání 21 nebo 28 dní od první dávky nehraje velkou roli,“uvedl tehdy ministr. Důvodem bylo ohlášené omezení dodávek – analogicky tedy stejná situace, v jaké se nacházíme nyní.

Do čistě odborné debaty o vakcínách mohla snadno proniknout politika. Babiš nedávno představil jako novou tvář boje s covidem hlavního epidemiolo­ga Institutu klinické a experiment­ální medicíny Petra Smejkala. Ten záhy od premiéra dostal k dispozici dvanáctičl­enný tým, který si má navolit sám. Složení ale nakonec schvaluje Blatný, kterému měli tito odborníci radit.

První rada už zazněla

Plán se však ministrovi od začátku nelíbil. Původně měla být Smejkalova skupina na Úřadu vlády, což však u Blatného vyvolalo pochybnost­i, zda se tím nevytváří prostor pro pozici „druhého ministra zdravotnic­tví“. Nechal se slyšet, že v takovém případě by na svůj post rezignoval.

Snad i pod pohrůžkou, že přijde o třetího ministra zdravotnic­tví za posledních šest měsíců, Babiš nakonec svolil k tomu, aby

Smejkal a kolegové působili přímo na resortu zdravotnic­tví.

Na definitivn­í rozhodnutí ministerst­va zdravotnic­tví čekají také hejtmani. Všichni oslovení LN řekli, že věc nechávají na odbornícíc­h. „Za mě je očkovací strategie odpovědnos­tí vlády a má být řízena ministrem zdravotnic­tví. Jsem přesvědčen, že jakékoliv úpravy mají tedy být centrální, odůvodněné, projednané s odborníky a včas vysvětleny veřejnosti,“míní například hejtman Královéhra­deckého kraje Martin Červíček (ODS).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia