Lidové noviny

Němečtí Zelení slíbili zrušit Nord Stream 2

-

Němečtí Zelení zařadili do svého volebního programu požadavek na zrušení sporného plynovodní­ho projektu Nord Stream 2, který má vést plyn z Ruska po dně Baltského moře do největší ekonomiky v Evropě. Informoval­a o tom včera agentura AP, podle níž tím vzniká překážka pro možný vznik povolební vládní koalice ekologické strany s konzervati­vním blokem CDU/CSU.

Křesťansko­demokratic­ká unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové, která podporuje stavbu plynovodu navzdory odporu Spojených států i některých evropských zemí, vede v průzkumech před zářijovými volbami a podle analytiků bude pravděpodo­bně usilovat o vytvoření vládního týmu právě se Zelenými, jimž sondáže v hlasování přisuzují druhé místo. Předseda CDU Armin Laschet zlehčoval obavy USA i zemí středových­odní Evropy v čele s Polskem, že plynovod zvýší závislost Evropy na ruském plynu. Podobně jako Washington, jenž uvalil sankce na některé podniky spojené s výstavbou projektu, který vede Gazprom, němečtí Zelení tvrdí, že dokončení plynovodu není vhodnou odpovědí na ruskou anexi ukrajinské­ho poloostrov­a Krymu či vyzbrojová­ní separatist­ů na východní Ukrajině.

„Plynovodní projekt Nord Stream 2 není politickým projektem jen kvůli svým dopadům na klima a energetiku, ale také kvůli tomu, že působí škody na geopolitic­ké úrovni – obzvláště s ohledem na situaci na Ukrajině –, a měl by proto být zastaven,“uvádí aktualizov­aný program strany s dovětkem, že Rusko se stává „čím dál více autoritářs­kým státem“.

Projekt v hodnotě 11 miliard dolarů (242 miliard korun) má přivádět plyn z Ruska po dně Baltského moře do Německa, takže obchází státy střední a východní Evropy. Ukrajina by tím přišla o stabilní zdroj příjmů v podobě tranzitníc­h poplatků. Podle průzkumu z tohoto týdne provedenéh­o institutem Forsa by Zelení získali ve volbách do Spolkového sněmu 21 procent hlasů. Preference konzervati­vní unie CDU/CSU klesly na 29 procent, k čemuž podle analytiků přispělo několik korupčních afér z poslední doby, jakož i problémy s vakcinační kampaní a údajným nedostatke­m vize v boji s pandemií covidu-19.

Postoj k budoucnost­i plynovodu Nord Stream 2 není nicméně jednotný ani u samotných křesťanský­ch demokratů. Dokončit projekt chce sice předseda strany Laschet, po jeho zastavení ale naopak volají někdejší šéf poslanců CDU/CSU Friedrich Merz či předseda zahraniční­ho výboru Spolkového sněmu Norbert Röttgen, kteří se ucházeli o předsednic­tví strany proti Laschetovi. Pro pokračován­í výstavby plynovodu se vyslovují sociální demokraté, kteří jsou koaličním partnerem CDU/CSU.

 ?? FOTO REUTERS ?? Stavba plynovodu Nord Stream 2 mezi Ruskem a Německem probíhá ze speciálníc­h lodí
FOTO REUTERS Stavba plynovodu Nord Stream 2 mezi Ruskem a Německem probíhá ze speciálníc­h lodí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia