Lidové noviny

Německo trápí nárůst nákazy. I kvůli mutacím

-

V Německu včera za uplynulý den přibylo 17 482 nových případů koronaviru, což je o zhruba 5000 víc než přesně před týdnem. Úmrtí po nemoci covid-19 Německo za poslední den eviduje 226, proti minulému čtvrtku jde o mírný pokles. Vyplývá to z včerejších údajů Institutu Roberta Kocha (RKI). Zhoršování epidemické situace podle ministra zdravotnic­tví Jense Spahna dokazuje, jak nevypočita­telná pandemie je. Dodal, že rychlé řešení neexistuje, neboť v Evropě je všeobecný nedostatek vakcín. „Nacházíme se ve třetí vlně, před námi jsou ještě těžké týdny,“varoval Spahn s tím, že ke zhoršující se situaci přispívají mutace. „Jejich podíl je vysoký,“připustil.

Zástupce šéfa RKI Lars Schaade upřesnil, že podle předpoklad­ů takzvaná britská mutace koronaviru představuj­e nyní tři čtvrtiny nových případů v zemi. Vládní sociálněde­mokratický poslanec a epidemiolo­g Karl Lauterbach na tiskové konferenci se Spahnem varoval před lehkomysln­ým chováním a zdůraznil, že za nárůstem případů není masové testování, k němuž má přístup široká veřejnost. Nepříznivý vývoj se podle Spahna zvrátí, jakmile bude dostatek vakcín.

Prozatím Německo s 83 miliony obyvatel podalo alespoň jednu dávku zhruba sedmi milionům lidí, což odpovídá každému desátému dospělému. Doposud ale nebyly imunizován­y všechny ohrožené skupiny. Až se tak podle Spahna stane, teprve tehdy bude možné uvažovat o uvolnění karanténní­ho režimu. „Musíme počítat s tím, že v příštích týdnech bude ve spojení s covidem-19 opět umírat více lidí,“doplnil Schaade. Sedmidenní incidence, která označuje počet nově nakažených za poslední týden na 100 000 obyvatel, s včerejškem v Německu vzrostla na 95,6.

Ve čtvrtek činila 90 a ve středu 86,2.

Během ledna a února počty nových případů infekce v zemi několik týdnů klesaly, v poslední době ale začalo nakažených opět přibývat, což je přičítáno šíření nakažlivěj­ších mutací koronaviru. Dosud nejvíce zemřelých, 1244, hlásilo Německo 14. ledna. Z 18. prosince pak pochází dosavadní maximum 33 777 nově nakažených, ale to zahrnovalo i 3500 dodatečně hlášených případů. Od začátku pandemie země registruje 2 629 750 případů nákazy. Úmrtí spojených s covidem zaznamenal RKI 74 358.

Berlín otevírá kulturu

I přes nepříznivá čísla berlínská kulturní scéna slaví, neboť po měsících nucené uzávěry vyvolané pandemií je možné opět zajít do divadla či na koncert. Radost ale kazí přísná hygienická opatření, nutnost podstoupit koronaviro­vý test a fakt, že se vstupenky zdaleka nedostanou na každého.

I tak ale Oliver Reese, který je intendante­m divadelní scény Berliner Ensemble, zůstává optimistic­ký. V rozhovoru se zahraniční­mi novináři vyjádřil naději, že zkušební provoz je slibným začátkem návratu kultury. „Lístky byly přibližně za čtyři minuty vyprodané,“řekl Reese o mimořádném zájmu o představen­í Panikherz, kterým včera Berliner Ensemble pilotní projekt zahájil. Projekt potrvá do 4. dubna a jsou do něj zapojeny i další kulturní instituce.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Žena odchází z očkování prázdnou ulicí v Mnichově
FOTO PROFIMEDIA Žena odchází z očkování prázdnou ulicí v Mnichově

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia