Lidové noviny

Terminál má vést přes cizí parcely

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Supermoder­ní dopravní terminál na Smíchově se má začít stavět už za tři roky. Jenže pozemky, na nichž je plánován, jsou pod stavební uzávěrou a část z nich zatím ani nepatří Praze.

Už v roce 2024 by měla odstartova­t výstavba nového dopravního terminálu na Smíchově. Vedení Prahy slibuje, že půjde o první skutečně moderní komplex svého druhu v metropoli, který cestujícím umožní jednoduše kombinovat různé druhy dopravy. Jenže aby se mohlo vůbec začít stavět, musí Praha vyřešit dva zásadní problémy. Projekt je plánován na pozemcích, které jsou pod stavební uzávěrou. Praha zatím o sejmutí uzávěry nepožádala, a kdy se tak stane, je zatím otázkou. Ještě větší komplikací ale je, že část příjezdový­ch cest k terminálu je navržena na pozemcích, které městu nepatří. Dohoda s majiteli zatím uzavřena nebyla.

Projekt za tři miliardy Výstavbu terminálu odklepli pražští radní už před dvěma lety. Komplex, jehož náklady se odhadují na necelé tři miliardy korun, postaví město. Záměr navazuje na plánovanou novou čtvrť Smíchov City developers­ké společnost­i Sekyra Group. Nový terminál umožní cestujícím pohodlně kombinovat různé typy dopravy, ale také zaparkovat auto či kolo.

Stavební uzávěra na pozemcích, na nichž je terminál naplánován, by nebyla překážkou, pokud by na nich měla vyrůst pouze infrastruk­turní stavba. Součástí projektu jsou ale například i obchody a další služby. Nejde tak o čistě infrastruk­turní projekt. Kdy bude dané území ze stavební uzávěry vyjmuto, zatím nikdo neví. „Na tuto otázku dnes neumím odpovědět. Nejprve musí dojít k projednání materiálu v městské radě, jakmile bude schválen tento tisk, generální projektant zahájí práce na územním rozhodnutí. Pak se bude jednat i o zrušení uzávěry,“konstatova­l mluvčí magistrátu Vít Hofman.

K terminálu povedou příjezdové komunikace, které jsou v návrhu zakresleny na pozemcích v Nádražní ulici. Jejich část ale není v majetku hlavního města. Jedním z vlastníků je ministerst­vo vnitra, které má na parcele dokonce budovu, druhým pak developers­ká společnost CWI Smíchov ze skupiny UDI Group. „Všechny pozemky, které město pro stavbu terminálu na Smíchově potřebuje, nejsou zatím v majetku Prahy,“potvrzuje mluvčí Hofman s tím, že jednání za účelem získání pozemků do majetku města stále pokračují.

CWI Smíchov vlastní pozemky mezi ulicemi Nádražní a Strakonick­ou, na kterých plánuje postavit areál s administra­tivními prostory, obchody a byty. To zatím není možné, protože i tyto parcely jsou pod stavební uzávěrou. Developer podmiňuje prodej části pozemků v Nádražní ulici odstranění­m uzávěry pro svůj polyfunkčn­í projekt opodál. „Jediné, co chceme, je stavět. Požadujeme proto pro náš projekt výjimku z již překonané stavební uzávěry,“říká Marcela Fialková, ředitelka komunikace UDI Group. Podmínky mezi CWI Smíchov a Prahou byly dohodnuty již za bývalé primátorky Adriany Krnáčové (ANO). „Za primátorky Krnáčové byly učiněny dohody, jejichž součástí jsou nejen pozemky pro rozšíření Nádražní ulice, které mají sloužit jako nájezd k terminálu, ale také nová propojka mezi

Strakonick­ou a Nádražní ulicí. I tam bude město naše pozemky potřebovat,“říká Fialková.

Jednání pokračoval­a v lednu 2019, a to za účasti primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), radních Hany Marvanové a Petra Hlaváčka (oba za Spojené síly pro Prahu) a starosty Prahy 5. Jenže tehdy se vše zadrhlo a následně byla stažena žádost o výjimku ze stavební uzávěry, která se týkala i pozemků CWI Smíchov pro její polyfunkčn­í projekt. „Veškerým požadavkům ze strany městské části i vedení metropole naše společnost vždy vyhověla, náš projekt počítá se všemi omezeními včetně prodeje pozemků pro rozšíření Nádražní i s budoucí ochranou vodního zdroje, který se nachází v podzemí Smíchova,“dodává Marcela Fialková s tím, že „míč je nyní na straně města“.

Policie o prodeji neuvažuje Ministerst­vo vnitra zaslalo magistrátu připomínku s upozornění­m, že komunikace k terminálu je navržená v části areálu ministerst­va a Krajského ředitelstv­í policie hlavního města Prahy. „Připomínka však nevyvolala doposud žádnou reakci,“uvedl pro LN Ondřej Moravčík, tiskový mluvčí policejníh­o prezidia. Dodal, že ministerst­vo vnitra ani Krajské ředitelstv­í policie hlavního města Prahy žádné změny ve svých areálech neplánuje a o odprodeji neuvažuje.

Smíchovský terminál má lépe propojit železniční a autobusovo­u dopravu, díky čemuž nebudou cestující muset složitě přestupova­t z vlaku na autobus, jako je tomu nyní. V plánu je také P+R parkoviště, rozšíření nástupní haly a úprava přednádraž­ního prostoru. V samotném terminálu najdou cestující řadu obchodů a služeb. „Terminál Smíchov bude prvním skutečně moderním nádražím v Praze. Jedná se o unikátní projekt dopravního hubu, který zatím známe jenom ze zahraničí,“konstatova­l Adam Scheiherr (za Praha sobě), náměstek pražského primátora, který je odpovědný za oblast dopravy.

Jednoduše bude možné kombinovat vlaky, autobusy, metro i tramvaje a předtím odstavit auto na P+R parkovišti, kde bude až tisíc míst. Počítá se i s tím, že někteří cestující použijí na část své cesty kolo. Speciální parkoviště bude mít kapacitu tisíc bicyklů. Studie zachovává historicko­u halu z 50. let, která bude doplněna o novou část s obchody a zázemím pro cestující. Přípravy se už rozeběhly. „Práce na velké EIA (studie dopadu na životní prostředí – pozn. red.) se již uskutečňuj­í a předpoklád­áme, že bude hotová a předložena k projednání odboru ochrany prostředí pražského magistrátu do konce tohoto roku,“uvedl pro LN mluvčí magistrátu Hofman.

 ??  ??
 ?? VIZUALIZAC­E IPR PRAHA ?? Studie rozvoje území byla schválena už před dvěma lety. Institut plánování a rozvoje tehdy vypsal výběrové řízení, v němž bylo vybráno architekto­nické studio A69 Architekti. Součástí moderního projektu je i úprava prostoru před terminálem a jeho napojení na pražskou MHD.
VIZUALIZAC­E IPR PRAHA Studie rozvoje území byla schválena už před dvěma lety. Institut plánování a rozvoje tehdy vypsal výběrové řízení, v němž bylo vybráno architekto­nické studio A69 Architekti. Součástí moderního projektu je i úprava prostoru před terminálem a jeho napojení na pražskou MHD.
 ??  ?? Smíchovské nádraží v novém.
Smíchovské nádraží v novém.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia