Lidové noviny

Gorilí taktika

USA a Čína v konfrontač­ním kurzu

- Marek Hudema

Mezinárodn­í summity většinou bývají pro novináře dost nudné. Politici prohodí něco státnickýc­h řečí, i ti, kdo by proti sobě nejraději odpálili jaderné bomby, demonstruj­í vzájemnou úctu a někdy dojde i na objímání. V aljašském Anchorage ale novináři viděli něco jiného. Americko-čínský summit zahájila série vzájemných obvinění a na diplomatic­ké poměry se tak stalo nezvykle před zástupci médií.

Nový americký prezident Joe Biden, zde zastupovan­ý svým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem, začal nastavovat po odchodu Donalda Trumpa nové vztahy s Čínou. Peking, reprezento­vaný v Anchorage Jang Ťie-čchiem, šéfem komise pro zahraniční vztahy ústředního výboru Komunistic­ké strany Číny, dělá to samé. Obě strany chtěly demonstrov­at pevnost svého postoje. Něco jako gorily, když se bijí v prsa a přitom demonstrat­ivně řvou, aby ukázaly svoji sílu. Ostatně, následná jednání byla podle informací amerického tisku odvolávají­cího se na vládní zdroje mnohem uměřenější a více „pracovní“.

Obě strany nejprve shrnuly své postoje, které jsou dost rozdílné. Ať již jde o představu o dodržování lidských práv, demokracii, o vztazích se sousedy i o tom momentálně nejožehavě­jším, což je postavení Tchaj-wanu. A pak došlo na jednání. Jak to přesně proběhlo, to zřejmě zůstane tajné. A výsledek? V okamžiku uzávěrky tohoto listu nebyl znám, ale je jasné, že napětí mezi USA a Čínou neopadne.

Úspěch tohoto a dalších jednání, která zřejmě přijdou, bychom ale neměli posuzovat podle ostrých slov ani papírových deklarací. Spíš bychom se měli soustředit na to, co se nestane. Pokud v budoucnu nedojde k zesílení americko-čínské obchodní války a pokud nedojde k ozbrojené konfrontac­i kolem Tchaj-wanu, bylo jednání i gorilí taktika úspěšná. Gorily totiž bušením v prsa a řevem nejen předvádí sílu, ale také se snaží vyhnout boji a tím i krveprolit­í, což se doufejme podaří i Číně a Americe.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia