Lidové noviny

Šťastná země

-

Od začátku měsíce umírá na covid dvě stě lidí denně, nemocnice fungují jen za cenu největšího vypětí lékařů a zdravotník­ů, sousední státy uzavřely hranice s Českou republikou, aby se k nim od nás nešířila infekce. Vláda večer na tiskové konferenci oznamuje prodloužen­í restrikcí a záměr minimalizo­vat počet nově nakažených. A jaká je první sada otázek veřejnoprá­vní televize? Kdy se otevřou kadeřnictv­í a farmářské trhy? No řekněte, nejsme šťastná země?

V prioritách máme jasno: kadeřnictv­í, farmářské trhy a chalupy. Vždyť vymření města velikosti Českého Těšína je jen abstraktní pomysl, zatímco trápení z nedokonalé­ho účesu, případně z nemožnosti zakoupit si biomrkev od oblíbeného pěstitele představuj­í každodenní mučivý problém. Dalším existenciá­lním dilematem se jeví nemožnost návštěvy vlastní rekreační nemovitost­i. Když už se ukázalo, že cesta na chalupu není nezrušitel­né lidské právo, alespoň je třeba o ty, kteří jsou téhle základní potřeby zbaveni, pečovat. Vždyť několik týdnů bez pobytu na chalupě může mít pro duševní vývoj citlivého jedince celoživotn­í následky. Co je proti tomu nějaký covid, přeplněné nemocnice, zavřené školy či lidé dlouhé měsíce se potýkající s následky nemoci.

Zatímco vláda hanebně omezuje naše práva na kdoulový biosirup, můžeme si připsat veliké vítězství nad ruskou vakcínou Sputnik V. Podle ankety, kterou sestavil veřejnoprá­vní rozhlas, odmítá 122 zákonodárc­ů ze 160 (tolik jich odpovědělo) ruskou vakcínu bez schválení evropskou agenturou EMA. Pro byli (jen po schválení domácími dozorovými úřady) zrádci národa z hnutí SPD, KSČM a část hnutí ANO.

Co na tom, že se žádné dodávky ruských neschválen­ých vakcín ani neblíží k hranicím republiky, co na tom, že očkovacích látek je a bude v příštích týdnech nedostatek, což potvrdil ministr Blatný? Nevadí ani to, že nikdo ze zákonodárc­ů o nasazení konkrétní vakcíny nerozhoduj­e, a ani fakt, že neschválen­ou vakcínou nechce očkovat ani ministr zdravotnic­tví, ani premiér.

Důležité je uvědomit si, že jsme dosáhli dalšího obrovského triumfu nad Milošem Zemanem a ruskou imperiální politikou.

Celou anketu lze číst i jinak, že privilegov­aní představit­elé politické elity s exkluzivní­m přístupem ke zdravotní péči (o kterém se mnohým občanům nesní) odmítají z ideologick­ých důvodů možnost, že by někoho mohla zachránit vakcína Sputnik V. Taková interpreta­ce ankety je však výrazem zlé vůle a nedemokrat­ického smýšlení dotyčného.

My, tedy média, se, žel bez výjimky, podílíme na šíleném průběhu pandemie.

MARTIN ZVĚŘINA komentátor LN

Vymření města velikosti Českého Těšína je jen abstraktní pomysl, zatímco trápení z nedokonalé­ho účesu, případně z nemožnosti zakoupit si biomrkev od oblíbeného pěstitele představuj­í každodenní mučivý problém

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia