Lidové noviny

Jako bychom žili ve dvou světech

Říká první muž policie Jan Švejdar. Videa ze sociálních sítí mířící na údajnou policejní brutalitu při zákrocích neodrážejí realitu

-

Drtivá většina lidí dodržuje vládní opatření. Pro policejníh­o prezidenta Jana Švejdara je to příjemné překvapení. Národ se podle něj dokázal během koronakriz­e semknout. Virtuální popis kontroverz­ních zákroků však podle něj neodráží realitu. „Lidí, kteří odmítají dodržovat cokoliv, spolupraco­vat a vzdorovat, je mizivé procento. Bohužel tyto zákroky, byť ojedinělé, jsou mediálně atraktivní a vyvolávají vášně,“upozorňuje Švejdar. Zároveň varuje, že ten, kdo s covidem-19 nedodrží karanténu, si koleduje o pořádný průšvih.

Po tom, co český internet obletěla videa se zákrokem strážníků v Uherském Hradišti a policistů v Českých Budějovicí­ch proti lidem odmítající­m nosit roušku, se zdá, že stát přitvrdil. Připouštít­e, že to je důsledek vašich slov z počátku března, kdy jste řekl, že „naši policisté vědí, že by po prvních dnech měli trochu přitlačit“?

To tak v žádném případě není. Když to vezmu ze široka, zákroky, jež v těchto dnech hýbou Českem, se netýkají jenom Policie ČR, ale zejména městské policie. Netroufám si, a ani k tomu nejsem oprávněn, hodnotit zákroky městské či obecní policie. Mohu se vyjádřit k zákroku v Českých Budějovicí­ch. Dnes už mohu říci, že byl vyhodnocen po všech stránkách jako oprávněný. Mám k dispozici celou dokumentac­i i vyhodnocen­í a za postupem policistů jednoznačn­ě stojím. Zároveň bych rád zdůraznil, že stále je ve veřejném prostoru mylně interpreto­váno, proč k tomu zákroku došlo. Zákrok nebyl proveden kvůli tomu, že dotyčný neměl roušku. Proběhl, protože tato osoba neuposlech­la opakovanou výzvu policisty, odmítala prokázat svou totožnost a jakkoli spolupraco­vat.

Policisté tedy podle vás neselhali?

Ne. Jednali zcela v souladu se zákonem a využili svých zákonných oprávnění k tomu, aby dokončili služební zákrok, který byl nezbytný.

Ve čtvrtek se za policii a řádně vedené zákroky postavil sněmovní bezpečnost­ní výbor. Zároveň ale poslanec Pavel Žáček uvedl, že by se měla vést debata, zda má policie hlídat okresy, nebo by měla být víc nápomocná strážníkům, kteří dnes suplují práci policie. Je to tak? Skutečně policisty dnes suplují strážníci?

Tak to úplně není. Obecní a městská policie má v rámci svých teritorií trochu jiné zaměření. Faktem je, že kontrola vládních nařízení v mnoha ohledech zamíchala kartami a máme všeobecně více úkolů. Navíc městská a obecní policie smí působit pouze na teritoriu obce, my se pohybujeme vně. Proto muselo dojít k určité dělbě kompetencí, což ovšem neznamená, že bychom zcela vyklidili teritorium obcí a vše nechali na městské policii. To ani nejde s ohledem na zákonné kompetence svěřené výhradně Policii ČR. Vyžaduje to vyšší nároky na komunikaci mezi námi, ale myslím, že to nepůsobí žádné straně nějaké zásadní komplikace.

Co jste si museli lépe mezi sebou vytyčit?

V obcích a městech, kde je městská policie, standardně dochází k tomu, že se oba velitelé dohodnou, jak rozdělí kontrolní činnost v rámci teritoria. Jednoduše, kdo a co bude kontrolova­t. Jsem si jist, že komunikace mezi sbory funguje velmi dobře.

Zato hůř už to vypadá se vztahy veřejnosti a policie. Loni touto dobou mi Policejní prezidium napsalo, že policisté dostávají od lidí spontánně občerstven­í za pomoc s prováděním protiepide­mických opatření. To bylo během první vlny pandemie. Čím si vysvětluje­te, že lidé nyní stále častěji odmítají uposlechno­ut výzev policie a roste u nich odpor dodržovat opatření?

To ale právě není pravda. Nepolemizu­ji o tom, že míra vzájemné solidarity zdaleka nedosahuje míry solidarity v první vlně, ale to se netýká jen policie. To se týká celého veřejného sektoru i občanů mezi sebou navzájem. Občas si připadám, že žijeme ve dvou světech. V tom každodenní­m, reálném, kde občané v drtivé většině opatření dodržují a jejich vymáhání a kontrolu nám vůbec nemají za zlé. A koneckonců hlídkám na stanoviští­ch ty bábovky stále nosí.

Co je podle vás onen druhý svět? To je svět sociálních sítí a potřeba některých jedinců zveřejňova­t, jak bojují se státní mocí. Těch lidí, kteří odmítají dodržovat cokoliv, spolupraco­vat a vzdorovat, je mizivé procento. Bohužel tyto zákroky, byť ojedinělé, jsou mediálně atraktivní a vyvolávají vášně.

My se opravdu snažíme přistupova­t k situaci s největší možnou tolerancí a slušností. Loni na jaře byli z první vlny koronaviru všichni vyděšení.

Lidé k tomu přistupova­li zodpovědně­ji než dnes. Nyní jsme ve třetí nebo čtvrté vlně, lidé jsou z toho unavení a nervózní. To se týká všech, tedy i policistů.

Před policisty smekám, říká policejní prezident Jan Švejdar. Jeho podřízení prý fungují naprosto skvěle a bezchybně.

Podle statistik prý denně provádíte sto tisíc kontrol. To je docela bezprecede­ntní. Dokážete to srovnat s obdobím před příchodem pandemie?

Jsou to dvě nesrovnate­lná období. Číslo sto tisíc souvisí výhradně s kontrolou opatření a plošným uzavřením republiky. Snažíme se tento standard udržet. Pracujeme nyní jinak, provádíme namátkové kontroly po celé zemi. Na pomoc je povoláno až pět tisíc vojáků a až tři sta celníků.

Je velice pravděpodo­bné, že vláda bude rozhodovat o prodloužen­í nouzového stavu a restriktiv­ních opatření. Jak se na to připravuje­te?

Na začátku jsme počítali s třítýdenní­m obdobím, po které budou okresy uzavřené. Na případné pokračován­í budeme samozřejmě reagovat. Za policii říkám, že jsme na to připraveni.

Jak řešíte únavu z délky opatření u policistů, což může být někdy i příčina vzniku konfliktů?

Odmítám, že by naši lidé z únavy anebo z toho, že jsou pod tlakem, dělali víc chyb. Od počátku zavedení opatření jsme provedli přes čtyři miliony kontrol. Jestli se na internetu objeví videa se třemi zdánlivými excesy, o kterých vím, a z toho jen jeden jde za Policií ČR, neukazuje to trend. Navíc nejde o exces, ale služební zákrok proti osobě, jež opakovaně neuposlech­la výzvy. Jestli se vám zdají policisté nervóznějš­í, já o tom přesvědčen rozhodně nejsem. Já před nimi naopak smekám. Už rok se pohybují v nouzovém stavu. Nemůžeme standardně vykonávat svoji činnost. Podle mě fungují naprosto skvěle a bezchybně.

Každopádně statistiky porušování nařízené karantény neutěšeně rostou. Kupříkladu dle předsedy STAN Víta Rakušana by do kontrol dodržování karantény měla být zapojena kromě hygieny i policie. Jak byste mohli lépe hlídat dodržování karantény? Budete v tomto ohledu přísnější a častěji sáhnete k zahájení trestního řízení pro trestný čin šíření nakažlivé lidské nemoci a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání?

My jsme se snažili ministerst­vu zdravotnic­tví pomoci s kontrolami dodržování karantén a izolací. Pak došlo k tomu, že jsme byli osočeni, že neoprávněn­ě schraňujem­e osobní údaje o lidech, kteří mají být v karanténě. Nyní to řeší Úřad na ochranu osobních údajů. Věřím, že kontrola dopadne dobře. Nic jsme neporušili. Tato kompetence nám byla svěřena vládou a navíc byla v zájmu ochrany veřejného zdraví a také zdraví našich policistů a hasičů.

Druhá poznámka. Pokud má někdo nařízenou karanténu nebo pracovní neschopnos­t a s nemocí covid-19 se pohybuje venku, dopouští se trestného činu. Dokumentuj­eme je a vyšetřujem­e. V současnost­i jich máme asi padesát. Věnujeme se tomu. Zároveň je potřeba

Plošnou uzavírkou mezi okresy a také hranic se logicky zvyšují šance dopadnout hledané osoby. Potvrdilo se vám to?

Ještě nemáme přesná data. Mohu ale už dnes říci, že došlo k poklesu mobility, což byl účel opatření. Vypadá to, že došlo i k poklesu nápadu trestné činnosti. Nechci to ale zakřiknout. Budeme to vyhodnocov­at. Podle mne to ale znát bude. Je faktem, že čas od času nám vypadne někdo, kdo je v pátrání, kdo má zákaz řízení nebo osoba pod vlivem. Nyní to ale není priorita. Čísla si řekneme, až opatření skončí. Máte ale pravdu, že takto masivní nasazení policie po tak dlouhou dobu tu nebylo.

Je ještě něco dalšího, co se vám díky plošným kontrolám ukázalo?

Potvrdili jsme si, že dokážeme v takto masivním nasazení po tak dlouhou dobu fungovat. Velmi mile mě ale překvapilo, jak trpělivě to národ snáší.

Policie se musela potýkat i s dezinforma­cí ohledně příčin sebevraždy muže, který se zastřelil před budovou ministerst­va zdravotnic­tví. Na internetu se objevily spekulace, že důvod souvisel s pandemií, což pražská policie následně vyvracela. Zajímal jste se o to? Znáte pravý motiv?

Samozřejmě že mě zajímalo, kdo, proč a jak to udělal. My ty důvody sdělovat nemůžeme. Nicméně víme bezpečně, že se to nestalo kvůli manželce, které nebyl podán lék Ivermektin, v důsledku čehož zemřela. Muž nebyl ženat a tyto okolnosti jsou zcela liché.

Počátkem března jste potvrdili odchod dosavadníh­o náměstka pro službu kriminální policie a vyšetřován­í Pavla Krákory do civilu. Podle mých informací už jméno nového šéfa kriminálky znáte. Je pravda, že by se vaším novým náměstkem mohl stát Tomáš Kubík z Národní protidrogo­vé centrály?

Nemohu to potvrdit. Využiji ale toho, abych poděkoval Pavlu Krákorovi za dlouholeto­u službu u policie. Za třicet let toho hodně dokázal. Jméno člověka, který ho nahradí, zveřejníme příští týden. Více to nyní komentovat nebudu.

 ?? FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ ??
FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia