Lidové noviny

Z rasismu viní slávistu

Pozápasová válka

-

O Kúdelově údajné rasistické urážce už napsaly britské levicové deníky The Independen­t a Guardian či server americké televize CNN. Narativ je předem daný – bílý muž „napadl“zástupce marginaliz­ované skupiny.

Ani slovo o tom, že Kamara následně Kúdelu napadl, a to pěstí v tunelu přímo před očima Stevea Gerrarda. Ani slovo o tom, že slávistick­ý brankář má po zákroku jiného hráče Rangers dvanáct stehů na hlavě a bude rád, když bude chytat čtvrtfinál­e proti Arsenalu.

Skotská mutace bulvárního deníku The Sun „rasové vyšetřován­í“dokonce pozvedla na novou úroveň, když s pražskou Slavií spojila hned tři rasistické incidenty v několika minulých letech.

V jejím článku se detaily čtvrtečníh­o zápasu úplně obcházejí, důraz je kladen na to, co pronesl o slávistick­ých fanoušcích v roce 2019 útočník Interu Milán, Belgičan tmavé pleti Romelu Lukaku.

Nejde jen o fotbal

Jakékoli protiargum­enty v dnešní Anglii zkrátka hrají jen malou roli. Fakticita se tu nutně potýká se specifický­m vnímáním reality, které je ovlivněno vyhrocenou citlivostí v otázkách rasy a genderu. Debata se přísně vzato nevede o to, kdo mluví pravdu či kdo byl v právu, tak jak ji chápeme z naší strany.

Jde o to, kdo je v této dynamice „pachatelem“domnělého rasového útoku a kdo jeho obětí. Víc nehraje roli.

Fotbal je jen jednou z mnoha manifestac­í tohoto obecného jevu. Do popředí se nedávno dostal rozhovor vévodkyně ze Sussexu Meghan Markleové, ve kterém nejmenovan­ého člena královské rodiny obvinila – bez jakéhokoli důkazu – z rasismu.

Jejímu budoucímu synu Archiemu prý byl ještě před narozením odepírán titul prince a někdo se měl údajně ptát na barvu jeho kůže. Roli nehrálo to, že její syn na titul prince nikdy neměl nárok na základě britského nástupnick­ého systému, ani to, že Archie je Afroamerič­anem pouze z jedné osminy a nevykazuje – stejně jako jeho matka – na první pohled známky rasové odlišnosti. Jde pouze o to, kdo „přetlačí“svého protivníka a dokáže se prohlásit za oběť. V tu chvíli veřejná debata de facto končí.

Tato dynamika začala na britských univerzitá­ch – kam se dostala ze Spojených států – a relativně nedávno se rozšířila do všech pater společnost­i. V minulém létě byla i Británie svědkem rozsáhlých protestů radikálněl­evicové organizace Black Lives Matter v důsledku zabití Afroamerič­ana George Floyda.

Autor tohoto článku byl očitým svědkem davu aktivistů, kteří – poté, co zranili na dvě desítky z nich – křičeli na britské policisty „prosím nestřílejt­e na nás“.

Britští policisté přitom nejen že ani nenosí zbraně, kterými by na ně mohli střílet, ale už tak se řadí k jedněm z nejliberál­něji fungujícím pořádkovým silám na světě. Počet incidentů, kdy je zraněn neozbrojen­ý černoch, je ve Spojeném království naprosto minimální.

Jenže... O to ve výsledku vůbec nejde. Pokud začneme podobné relevantní argumenty vznášet, setkáme se na britské straně nutně s nepochopen­ím.

Potýkají se tu totiž dvě neslučitel­ná myšlenková paradigmat­a – racionální a iracionáln­í, faktické a ideologick­é.

Jinými slovy slávista Kúdela má štěstí, že žije a profesioná­lně sportuje v České republice, kde jsou nové ideologie dosud marginální­m jevem.

Kdyby byl Brit, do míče by si dost možná už nikdy nekopl – ať už Kamarovi pošeptal cokoli. Už jen podezření, které je takto veřejně ventilován­o, jakémukoli britskému zaměstnava­teli stačí na to, aby od „toxického“subjektu dal ruce pryč.

Dosud jsme to viděli v kultuře jako projevy takzvané „cancel culture“,

Oba kluby – Rangers FC i Slavia

– vydaly po duelu prohlášení. Skotský tým si stojí za rasistický­m chováním Kúdely, mimo jiné dostává pod tlak Evropskou fotbalovou unii, která incident řeší slovy, že „UEFA si bude při zkoumání dobře vědoma, že celý fotbalový svět ji sleduje“. Ani slovo o napadení Kúdely v tunelu, ani slovo omluvy za brutální hru. Český šampion kontruje tím, že „považuje za jeden z pilířů své politiky boj proti rasismu, xenofobii a všem dalším formám nesnášenli­vosti“. Zároveň zvažuje trestní oznámení proti Kamarovi. spo

kdy je jedinec hromadně vyloučen či rovnou „zrušen“na sociálních sítích kvůli rozdílnému názoru. To, že se stejná věc začíná masově objevovat i ve sportu, rozhodně nevěstí nic dobrého.

 ?? FOTO REUTERS ?? První potyčka. Kamara strká do Kúdely na hřišti, následně ho měl napadnout pěstmi v útrobách stadionu.
FOTO REUTERS První potyčka. Kamara strká do Kúdely na hřišti, následně ho měl napadnout pěstmi v útrobách stadionu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia