Lidové noviny

Návrat dějin a role snů

Cesta k nové Americe ukazuje překonanos­t Fukuyamový­ch i Tocquevill­ových tezí. Současnost je mnohem dál

- PETR TŮMA diplomat

Když na sklonku studené války Francis Fukuyama představil svoji tezi o konci dějin, varoval, že posthistor­ické období bude smutné a nudné, protože mu bude chybět heroický rozměr dřívějších bojů o uznání, chápaných s Hegelem jako základní struktura společensk­ého života. Epické konflikty jsou v nové době nahrazeny ekonomický­m kalkulem, řešením technickýc­h a environmen­tálních problémů či starostí o konzumento­vo blaho, takže touha jedinců po uznání je naplňována primárně v rámci ekonomické sféry.

S přihlédnut­ím k perspektiv­ě věčné nudy po konci historie pak Fukuyama prorocky napsal, že tento stav může vytvořit podmínky k opětovnému vzplanutí dějin, to jest ohrožení dominance liberálníh­o řádu. A k tomu došlo dřív, než jsme si na konci 90. let dokázali představit.

Z pohledu mnohých se dějiny vrátily jako deus ex machina 11. září 2001, případně ve formě následujíc­ích amerických intervencí do Afghánistá­nu (2001) a Iráku (2003), které tehdejšího hegemona morálně, politicky a ekonomicky vyčerpaly. Poté, co se etablovali vyzyvatelé liberální demokracie ve světě jako Rusko a Čína, začaly být po příchodu Donalda Trumpa některé principy liberalism­u zpochybňov­ány i z nejvyšších pozic v samotných Spojených státech. Liberalism­us paralelně ztrácí dech také na některých místech v Evropě.

Dějiny začaly

Stávající krize politickéh­o systému v USA a v Evropě, rostoucí nedůvěra obyvatel v elity, vyvolává úvahy o možné post-liberální budoucnost­i našeho světa. Buďme k sobě upřímní, proč by liberálně demokratic­ký řád neměl skončit jako všechny ostatní politické systémy a proklamova­ná dějinná vítězství? Scénáře naší post-liberální budoucnost­i nejčastěji skloňují regres k autoritati­vnějším a méně demokratic­kým politickým režimům. Co kdyby však překonání liberalism­u mohlo znamenat též cestu vpřed?

Jednu z nejinspira­tivnějších úvah v tomto směru nabízí portugalsk­ý myslitel a bývalý ministr pro evropské záležitost­i Bruno Maçaes. Ve své poslední knize nazvané History Has Begun (Dějiny začaly, 2020) prezentuje dnešní krizi v USA nikoli jako ohrožení amerických hodnot a způsobu života, nýbrž příležitos­t teprve nyní plně realizovat potenciál země.

K tomu pak odkazuje podtitul knihy: The Birth of a New America (Zrod nové Ameriky). Spojené státy a s nimi též ideologie liberalism­u jsou podle ní na začátku procesu hluboké transforma­ce, významem srovnateln­é s objevením kontinentu či kroky otců zakladatel­ů. Nedíváme se na křeče bortícího se impéria, nýbrž na porodní bolesti provázejíc­í zrod nového a vitálnější­ho systému. Proto též nejsou na místě analogie se starým Římem nebo Evropou po světových válkách.

Probuzení dějin, které je tu vnímáno jako pozitivum, pak podle Maçaese spočívá v urychlení dlouhodobé­ho vzdalování Ameriky od Evropy. Spojené státy aktivněji reflektují změny na globální šachovnici, kde se hra přesunuje ze Západu na Východ, do Asie, a razí novou cestu, na které však již nemusí být doprovázen­y Evropou. Jinak řečeno: Amerika nyní může díky své krizi objevit politický model, který nebude ve všem korespondo­vat s liberálním­i hodnotami, dnes sdílenými na obou stranách Atlantiku. Představme si svět, ve kterém by mezi Spojenými státy a Evropou zela zhruba stejně velká – jakkoli strukturně jiná – politická propast, jaká dnes dělí Západ od Asie.

Americký sen a Evropa

Výše uvedené mimo jiné předpoklád­á zapomenout na Alexise de Tocquevill­a a z něj vycházejíc­í tradici. Francouzsk­ý myslitel a diplomat v díle Demokracie v Americe (1835), které je stále považováno za jednu z nejlepších knih o USA a demokracii, prezentova­l Nový svět jako pokročilej­ší vývojovou fázi a završení evropského politickéh­o projektu. Amerika Tocquevill­ovi ukazovala budoucnost Evropy a světa. Cesta přes Atlantik byla nejen pohybem v prostoru, ale též v čase.

Podle Maçaese se však Amerika od Evropy podstatně liší. Nejde o rozdíl vývojového stupně, nýbrž o odlišnost v přirozenos­ti – v samotné povaze. Tento rozdíl existoval již v době Tocquevill­ových cest, Francouz jej však nebyl schopen nazřít, neboť v Americe hledal Evropu.

Maçaes tvrdí, že neustále se prohlubují­cí rozdíl mezi Evropou a Amerikou souvisí s odlišným přístupem k realitě. Konkrétně pak trhlinu mezi oběma kontinenty vytváří odlišnost přístupů k řešení problému odcizení, které začal pociťovat moderní

KRESBA LELA GEISLEROVÁ člověk v důsledku průmyslové revoluce a Ameriku provázelo prakticky od získání nezávislos­ti.

Evropané usoudili, že strukturu společnost­i a institucí – ztrácející v nových podmínkách dech – je třeba reformovat a postavit je na lepších základech. Jako příklad lze uvést Marxovu filozofii, jež se prosadila nejen na Východě, ale významně (a ve výrazně kultivovan­ější podobě) ovlivnila společensk­é reformy i v západní Evropě. Američané, kterým se tradičně příčí větší omezování individuál­ních svobod ve prospěch společného blaha, se naopak zaměřili na způsoby, jimiž může jedinec uniknout z reality, spíše než na cesty, jak ji měnit.

I proto se podle Maçaese ve Spojených státech nikdy neuchytil socialismu­s. Když se podmínky staly příliš tíživé – ať už s ohledem na „přírodu“(neúrodná půda), nebo „kulturu“(například v továrnách) –, bylo možné vydat se na cestu a začít budovat zcela nový život. Americký dělník se na rozdíl od evropského proletáře mohl utěšovat, že když bude nejhůř, stane se svobodným kovbojem nebo farmářem.

Ve chvíli, kdy Amerika vyčerpala potenciál expanze na západ, se země obrátila do sebe samé. Ovšem nikoli ve smyslu filozofick­é introspekc­e, ale v podobě tvorby snů, fikcí. Odcizený člověk nacházel útěchu v zábavě, imaginaci a virtuální realitě. Romantický sen o dobývání půdy vystřídaly Hollywood, Disneyland či Las Vegas.

Na první pohled se nám politika nyní již bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa mohla zdát nepochopit­elná. Ve skutečnost­i však měla jasný základ: zatímco Evropané si nepohodlno­u realitu uzpůsobují, Američané před ní unikají do snů.

I proto se ve Spojených státech nikdy neuchytil socialismu­s. Když se podmínky staly příliš tíživé, bylo možné vydat se na cestu a začít budovat zcela nový život.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia