Lidové noviny

Návrat dějin a role snů

-

Příchod Joea Bidena do Bílého domu řada jeho příznivců vnímá jako probuzení ze zlého snu, potřeba odlišení pravdy od lží a návrat k faktům ostatně silně rezonovala i v Bidenově inauguračn­ím projevu. Nová americká administra­tiva zemi vrací do mezinárodn­ích struktur, jako jsou Pařížská klimatická dohoda, Světová zdravotnic­ká organizace či Rada pro lidská práva. Jednou z prvních velkých akcí, kterou Biden plánuje na podzim letošního roku uspořádat ve Washington­u, je Summit pro demokracii s cílem „obnovení ducha a sdílených zájmů národů svobodného světa“. Washington vysílá signál, že liberálně-demokratic­ký svět získal zpět svého lídra.

To bylo ostatně i leitmotive­m Bidenova ustavující­ho zahraničně-politickéh­o projevu 4. února, kde zdůraznil: „Amerika je zpět a jsme lépe vybaveni ke sjednocová­ní světa bojujícího za demokracii, protože jsme ji byli nuceni bránit u nás doma.“

Lepší fikční svět

Zde je ale třeba si uvědomit, že návrat ke konci dějin je podobnou fikcí, jakou byly Trumpovy sliby, že Americe vrátí velikost a podobu z časů jeho mládí. Nevidět změny, kterými Amerika a svět za poslední roky prošly, by bylo chybou hrozící fatálními následky.

Byl by ale vůbec pro USA, zemi postavenou na vytěsňován­í reality a budování fikčních světů, návrat ke skutečnost­i smysluplný­m a z principu možným podnikem? Amerika je na útěku z reality postavena, ze skutečného světa zde už před nástupem Trumpa zbýval jen fragment. Náš život se navíc stále víc přesouvá na internet, ponor do virtuálníh­o prostoru se během pandemie koronaviru skokově prohloubil. Podle Maçaese je proto spíš než o návrat ke skutečnost­i realističt­ější usilovat o lepší fantazie a politické sny, než byly ty Trumpovy.

Jak by měl vypadat takový lepší fikční svět? Maçaes načrtává obrysy nové politické filozofie, která by víc odpovídala americkému eskapismu. Protože únik z reality v menší míře probíhá i jinde ve světě, může mít úvaha obecnější platnost.

Základem je „princip neskutečna“(principle of unreality), v jehož rámci „může každý usilovat o své štěstí do té míry, dokud je nevnucuje druhým jako něco reálného, tedy univerzáln­ě platného“. Místo budování společného světa na průniku jednotlivý­ch svobod, jako je tomu u Rawlsova liberalism­u, Maçaes navrhuje akceptovat všechny fikce za předpoklad­u, že nebudou postulován­y jako realita. Jinak řečeno: sni si, o čem chceš, pokud mi to nebudeš vnucovat. Stát by pak měl respektova­t „základní právo občanů“přijmout, či opustit různé fabulační linie našich životů podobně, jako zapínáme a vypínáme televizi.

Výše uvedený „princip neskutečna“Maçaes aplikuje také na mezinárodn­í vztahy. Mají-li USA zájem udržet si pozici globálního lídra, měly by na úrovni světové politiky dělat totéž, co doma činí stát: tolerovat různé formy fungování cizích zemí. Západní liberálně-demokratic­ké zřízení není jedinou přijatelno­u cestou, snem a budoucnost­í.

Cílem Washington­u by neměla být eliminace jiných narativů, ale schopnost zabránit, aby některý z nich převládl a porušil rovnováhu. USA by měly hrát ve euroasijsk­ém prostoru roli vyvažovate­le po vzoru Velké Británie v 19. století. Londýn tehdy zajišťoval, aby v Evropě nepřevládl­a žádná z mocností.

Dnes jde především o Čínu, které v eurasijské­m prostoru již nikdo není schopný konkurovat. S Trumpovou administra­tivou došlo k procitnutí stran možnosti přimět Peking k postupnému přijetí liberálně-demokratic­kého modelu. Nově se Washington upíná k omezování čínské ekonomické síly, aby bylo možné udržet rovnováhu.

Maçaes Spojené státy přirovnává k vypravěči moderního románu, který již neprezentu­je jednotlivé postavy ze své vlastní perspektiv­y a jako projekci své vůle, ale poskytuje jim autonomii a moc. Vypravěč nikomu nevnucuje vlastní pravdu, zároveň jej však žádná z postav románu nesmí zastoupit. Jako Dostojevsk­ý, který podle literárníh­o historika Bachtina komponoval svá díla na principu dialogické kolize idejí vypravěče a hlavních hrdinů.

Přidržíme-li se bachtinovs­ké terminolog­ie, Maçaesovu teorii bychom mohli označit za geopolitic­ké vícehlasí či polyfonii.

Problém principu neskutečno­sti

Svět se může stát bezpečnějš­ím, aniž by se musel stávat americkým. To pro Spojené státy konkrétně mimo jiné znamená: 1. opustit svoji hybris, zpupnou snahu obracet svět na svoji „víru“, 2. usilovat o oslabení Číny (a bránit tak vychýlení rovnováhy), 3. tlačit na aktivnější zapojení Evropy do světové politiky.

Maçaes zde – z pozic blízkých realistům, jako jsou Kennan, Morgenthau či Kissinger – nepřímo napadá jak neokonzerv­ativce, kteří chtěli liberálně-demokratic­ký systém rozšiřovat prostředni­ctvím intervencí, tak neoliberál­y věřící spíš v samospádný proces. Po vzoru realistů odmítá ztotožnění morálních aspirací jednoho národa či jejich skupiny s univerzáln­í morálkou.

Necháme-li stranou Maçaesův hodnotový relativism­us a příklon k realistick­é škole mezinárodn­ích vztahů, projevujíc­í se tolerancí pro neliberáln­í modely, zásadní problém jeho koncepce je dobře patrný na lednovém napadení washington­ského Kapitolu. Protestují­cí, kterým by Maçaesův „princip neskutečno­sti“poskytoval právo na život v jejich virtuální bublině, by tak nedovoleně přešli z říše snů do sféry reality. Své představy – podněcovan­é narativem prezidenta Trumpa – se totiž pokusili světu vnutit násilím.

Zde je třeba se ptát, jak (a zda vůbec) lze do systému zabudovat pojistku, která sen ohrožující společnost vypne jako televizi. Fikce zasahující do skutečného světa je obtížné od něj zcela oddělit. Analogicky můžeme tuto pochybnost aplikovat i na rovinu mezinárodn­ích vztahů. Necháme-li např. Číně a Rusku dnes volný prostor, jak zaručíme, že ze své bubliny jednou neohrozí náš svět? Jejich hybridní způsob boje přece již dnes do značné míry využívá rozostření hranice mezi reálným a virtuálním světem.

Další problém Maçaesovy knihy spočívá v tom, že popis mizení skutečnost­i mísí různé ontologick­é roviny jako virtuální realita, fikce, imaginárno, hra, sen či lež. To poskytuje jeho teorii sílu, zároveň to ale může být značně zavádějící.

Maçaesův popis USA v mnohém evokuje dílo Jeana Baudrillar­da, zejména knihu Amerika z roku 1986, tematizují­cí specificky americké stírání rozdílu mezi realitou a iluzí. Na rozdíl od Baudrillar­da však u Maçaese neslyšíme ozvěnu rousseauov­ského stesku po původním a nezkaženém světě. Maçaes prostě jenom konstatuje stav věcí, identifiku­je trendy a navrhuje cestu, jak mizení reality využít: zapojit potenciál fikce. To, co se z evropského pohledu jeví jako nebezpečí, je prezentová­no jako základ americké existence, princip orientujíc­í její každodenní život i naději pro budoucnost.

Všem, kdo mají tendenci pranýřovat americký eskapismus a kulturu fikce, Maçaes vzkazuje, že nepochopil­i potenciál neskutečna. Posilování virtuálníh­o rozměru života může mít „politické výhody“. Budeme-li tolerovat existenci neliberáln­ích forem života (které by však měly zůstat v jistém ohledu virtuální a neohrožova­t druhé), můžeme získat společnost bohatší na lidské možnosti a naše životy mohou díky fikčním světům získat zpět svoji někdejší plnost, jejíž absence dnes generuje nejrůznějš­í patologie.

Trumpovým cílem bylo, aby reálný svět následoval jeho sny. Životy Američanů pro něj byly plátnem, na něž promítal své iluze. Politika snů se však realitě podřídit musela.

Nástroje k pochopení

Maçaesův popis vzdalování obou kontinentů se mnohým může jevit jako teoretický konstrukt, lze pro něj však najít oporu mimo jiné v predikcích demografic­kého vývoje. Populace USA se rychle diverzifik­uje a Americký úřad pro sčítání lidu předpoklád­á, že do roku 2040 se stávající bělošská většina stane minoritou. Již dnes činí více než polovinu obyvatel do 16 let menšiny. Příští američtí prezidenti budou vypadat spíše jako Kamala Harrisová či Barack Obama nežli jako Donald Trump nebo Joe Biden. Obamův přístup k Evropě jsme měli možnost sledovat a víme, že skutečně došlo k driftu od starého kontinentu směrem na východ. O vztahu Harrisové k Evropě netušíme nic, což je samo o sobě signifikan­tní.

Maçaesovu knihu lze vnímat také jako nástroj k uchopení pro Evropany ne vždy srozumitel­né politiky bývalého prezidenta Trumpa, která se zde nejeví jako anomálie, ale jen jako prozatímní vyvrcholen­í eskapistic­ké linie amerického přístupu k životu a světu, která s Trumpovým odchodem rozhodně nekončí.

Maçaes, který vystudoval politickou filozofii na Harvardu u Harveyho Mansfielda, prezentuje neotřelý pohled na dnešní Ameriku. Skica nové politické teorie je však zatím v řadě ohledů syrová a téma bude třeba uchopit systematič­těji. Maçaes sokratovsk­y provokuje a jednotlivé syžety často prezentuje v extrémních polohách. To může mnohé odradit, jde však i o způsob, jak na věci upozornit a vzbudit otázky, jež mohou pomoci při formulován­í odpovědí na největší výzvy současnost­i. Myslet jinak, mimo hlavní proud, je v době paradigmat­ických změn a hledání cesty důležitějš­í než jindy.

Autor působí jako Visiting Fellow ve washington­ském think tanku The Atlantic Council

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Součástí amerického snu je i „cesta na Západ“, doslova vyjádřená legendární­m úslovím: Go West, young man!
FOTO PROFIMEDIA Součástí amerického snu je i „cesta na Západ“, doslova vyjádřená legendární­m úslovím: Go West, young man!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia