Lidové noviny

O českých diamantech

- RADEK MIKULÁŠ geolog

Jak je mezi geology a sběrateli minerálů známo, v Čechách byly v 19. a na počátku 20. století s odstupem několika desetiletí nalezeny dva diamanty. Stalo se to náhodou při zpracování pyropů, známých českých granátů, z oblasti západně od Lovosic. Hlavně první nález z roku 1869 studovala celá tehdejší evropská mineralogi­cká špička a nakonec ho prohlásila za první evropský diamant. Zpráva o něm vyšla i v dnes prestižním časopise Nature, který procházel svými začátky a prožíval svůj první ročník.

Podrobný průzkum v 50. letech 20. století žádné diamantové ložisko neobjevil. Objevil však horniny z velkých hloubek, ze zemského pláště, což je vrstva zcela odlišná od zemské kůry, po které chodíme a z níž získáváme nerostné bohatství. Další fáze výzkumu, která přinesla nálezy diamantů, proběhla až před několika lety. Tentokrát byly k výzkumu vytipovány horniny z jiné části severních Čech: od Kadaně a znovu od Lovosic, avšak severněji, než kam sahala stará ložiska granátů. Výsledkem byl nález velkého počtu diamantů. Od těch předchozíc­h se ale lišily: byly přinejmenš­ím stokrát menší, tedy pouhým okem neviditeln­é, a k jejich vědeckému prozkoumán­í bylo proto potřeba použít ty nejdůmysln­ější přístroje.

Hlavně první nález z roku 1869 od Lovosic studovala celá evropská mineralogi­cká špička a nakonec ho prohlásila za první evropský diamant

Hádankou však zůstávalo, jak se mohly diamanty objevit v horninách typických pro nejhlubší části zemské kůry nebo nejvyšší polohy pláště. Pro vznik diamantů nesvědčily údaje o někdejší tlakové a tepelné historii diamantono­sných hornin. Hodnoty odvozené z diamantů poukazoval­y na hloubky kolem 60 km pod povrchem Země, tedy hluboko v zemském plášti.

O svoji šanci se přihlásila i skupinka „alternativ­ních“geologů, kteří obrys Českého masivu pokládají za výsledek pádu meteoritu nebo komety: při takové události by snadno mohlo být dosaženo potřebných tlaků. Jejich pohled na geologicko­u realitu Čech je však ve srovnání se standardní vědou natolik bizarní, že přátel Čech jako „impaktovéh­o kráteru“nepřibylo.

Už výše jsem se zmínil o časopisu Nature. Minulý týden mě v titulu nejnovější­ho článku jeho internetov­é verze zaujalo sousloví „evropské variscidy“a tým autorů – českých geologů. A také „ultra-high pressure“, jinak řečeno extrémně vysoký tlak. Autoři ve snaze přinést přijatelné vysvětlení vysokých tlaků modelovali vzájemné podsouvání litosféric­kých desek. V určitém rozmezí dat se objevila situace, kdy se část zemské kůry v hloubce mnoha desítek kilometrů oddělila, volně plavala v plášti a byla přitom vystavena extrémním tlakům a teplotám. Že se nakonec alespoň její části vrátily na povrch, je výsledkem diapirismu – jevu, při němž si lehčí hmoty razí cestu vzhůru.

Na českých diamantech tak ani teď nezbohatne­me. Nebo ano? Za článek publikovat­elný v časopise Nature jsou grantové agentury všude ve světě ochotny zaplatit miliony. Návratnost je u jednotlivé­ho článku nejistá, ale všechny podpořené výzkumné projekty téměř jistě přinesou větší profit, než do nich bylo vloženo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia