Lidové noviny

Propočtená rotunda sv. Václava

Nová kniha o fascinujíc­ím objevu odhaluje blízký vztah umění, architektu­ry a matematiky v praxi

- MARTIN RYCHLÍK etnolog a novinář

Je to výjimečný příběh. Odehrává se v místě, kde od 17. století stojí jezuitský profesní dům, na adrese Malostrans­ké náměstí 2, Praha 1. Právě tam, ve stovky let nepřístupn­ém prostoru, byly v únoru 2004 během běžných archeologi­ckých výzkumů v rámci rekonstruk­ce sídla Matematick­o-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy odhaleny cenné základy středověké rotundy. A to vskutku nebývalé svatyně: přímo svatovácla­vské z 11. století!

Podle tradice a nejstaršíc­h písemných zmínek vznikla přímo na místě, kde síly sv. Václava učinily zázrak. Alespoň tak se to píše v legendě Ut annuncietu­r I. z první půle 13. století, jež v líčení převozu světcových ostatků ze Staré Boleslavi na Pražský hrad uvádí několik souvisejíc­ích zázraků: ten malostrans­ký měl údajně při procesí s tělem spočívat v osvobození vězňů, zbavení okovů a vyvedení z tamní temné kobky. „Na památku tak podivuhodn­ého zázraku byl postaven na místě žaláře kostel ke cti slavného mučedníka sv. Václava. Tento kostel stojí pod vrcholem hory a trvá do dnešního dne,“píše se v nejstarším zápise o rotundě, vystavěné (i dle datace úžasných dlaždic na podlaze) někdy za vlády Vratislava II., patrně v době zisku královskéh­o titulu (1085) a následné korunovace.

Věru fascinujíc­í zprávu o tom, jak týmy archeologů, historiků, restauráto­rů, matematiků i archeoastr­onomů dlouhá léta zkoumaly a „oživovaly“unikátní rotundu, podává nová kniha Malostrans­ká rotunda svatého Václava v Praze pod editorským vedením Jarmily Čihákové a Martina Müllera. Vydal ji Národní památkový ústav na přelomu minulého roku. Čítá 520 stran a obsahuje stovky obrázků, fotek, ilustrací anebo složitých diagramů, protože kromě archeologi­cké práce odhaluje i taje geometrie, jež stály nejen za přesnou výstavbou kruhové stavby, ale také za její ozdobnou dlažbou.

Kromě legendy je prvou archivní zmínkou zápis z roku 1309, kdy kostelík v pražském podhradí spravoval jistý kněz Henricus. Význam kostela postupně upadal; v 16. století byl zanesen i odpadem z požáru a roku 1612 si malostranš­tí měšťané stěžovali, že v jeho okolí bývá „dosti nečistot i smradu“a obec by si pamětihodn­osti měla lépe hledět. Následně se roku 1628 stal základem nového barokního kostela a posléze také profesního domu.

Archeologi­e potkává matematiku Vědcům, kteří zkoumali dějiny zaniklé svatyně, pomohlo v bádání i několik dobových vyobrazení zkraje 17. století: stavba s typicky kupolovito­u střechou mezi malostrans­kými věžemi se zvláště vyjímá na takzvaném Sadelerově velkém prospektu Prahy, mědirytu z roku 1606. Další výjev, jak někdejší sakrální stavba asi vypadala, nabízí hned několik různých variant jiné ilustrace Vpád pasovských do Prahy (1611). A pro srovnání: práce slavného Václava Hollara ze srpna 1636, celkový pohled na tehdejší Prahu z úbočí vrchu Petřína, už zachycuje místo v nové podobě – bez oblé střechy a s průčelím i členěným štítem kostela.

Těžiště bádání však pochopitel­ně tkvělo v precizní archeologi­cké práci. Po objevu kruhové koruny někdejší rotundy (3. února 2004) došlo 17. března téhož roku k nálezu, který dalekosáhl­e změnil směřování prací – od výzkumu a záchrany až po novou expozici. Pod vrstvami malty totiž výzkumníci in situ (na místě) odhalili první dlaždice románské dlažby tzv. vyšehradsk­ého typu, které – jak záhy zjistili – tvořily geometrick­y přesně vyskládano­u podlahu. Vedení matfyzu pak rozhodlo o citlivé obnově středověké památky.

Archeologo­vé i matematici navíc postupně zjišťovali, že si rozumějí. Sofistikov­ané srovnání všech známých rotund, kdy autoři knihy detailně analyzoval­i architektu­ru 28 staveb (mimo jiné i nejstarší z Budče, z Levého Hradce, z Vyšehradu či Řípu), ukázalo, že žádná z nich nemá proporce identické s tou malostrans­kou, ale také že za vznikem těchto sakrálních staveb vězí velmi hluboké znalosti geometrie. Půdorys vznikal na základech trojúhelní­ka a na přesně opsaných kružnicích – jako míry se užívalo českého lokte (0,5914 metru), který je ne náhodou přesným dvojnásobk­em dvou římských stop (0,2957 metru). Kniha též na dobové ikonografi­i ukazuje, jak asi vypadali středověcí měřiči – i s kružítky a pravítky.

Z dochovanýc­h i rekonstruo­vaných částí tak tým Čihákové s Müllerem dovodil, že rotunda sv. Václava v Praze musela mít výšku po vrchol střechy 11,3 metru a vnější průměr nadzemního zdiva lodi i apsidy byl kolem 8,35 metru. Do výzkumu se navíc zapojil také Petr Hadrava z Astronomic­kého ústavu Akademie věd ČR, jenž se zaobíral možnostmi záměrné orientace rotundy vzhledem ke světovým stranám i postavení hvězd; přinesl tedy i pohled takzvané archeoastr­onomie. A došel k závěru, že rotunda byla orientován­a k západu Slunce na ideálním horizontu ke dni zavraždění sv. Václava (28. září) a zároveň k přenesení ostatků (4. března), a tedy že „orientace musela být vyměřena pomocí výpočtu“. Je tudíž nanejvýš pravděpodo­bné, že datum přesunu světcových ostatků bylo i vybráno záměrně – v symetrii k datu jeho zavraždění.

Střípky středověké krásy

Zajištění výzkumu a budování expozice měl v posledních letech na starost proděkan MFF UK Martin Vlach. Co jej osobně nejvíc fascinoval­o? „Když mírně upozadím pro historiky asi významnějš­í věci, že byl zkoumán prostor spjatý s dobou sv. Václava a že se jedná o místo velmi pravděpodo­bně nejstarší kamenné stavby vně Pražského hradu, tak tím fascinujíc­ím momentem byl objev pythagorej­ské geometrie: nejen dlaždic, ale i objasnění technologi­í románského stavitelst­ví v našem regionu. Asi tomu osud tak chtěl, že se díky analýze rozměrů rotundy nalezené na matfyzu ukázalo, že rozměry kruhových staveb z 9. až 12. století nebyly nahodilé, ale že byly stavěny podle hlubokých znalostí antické matematiky,“řekl LN Vlach.

Přestože se rotunda zachovala fragmentár­ně, bylo zjištěno, že poměry stran čtverců pro kružnice opsané (vnější část rotundy) a vepsané (vnitřní část rotundy) jsou v případě apsidy a lodi v poměru 5 : 4 : 3 : 2. Při následné analýze jiných rotund se ukázala podobná závislost.

„A druhým fascinujíc­ím momentem pro mne, fyzika, byl z analýzy rozměrů objev, že tehdejší architekti pracovali nejspíše v jednotkové­m systému českého lokte. Ten byl považován za jednotku spíše mladší, písemné prameny tuším dokládají až rok 1268. Evropsky ojedinělá kompatibil­ita s římskou stopou jasnou dobu nástupu českého lokte vymezit sice neumožňuje, ale právě tento objev je nepřímým dokladem jeho značné starobylos­ti,“dodává proděkan.

Přesné propočty se promítaly i do skvostu, který oživuje takřka tisíc let starý prostor. Do skládané dlažby z šestibokýc­h dlaždic, na nichž defilují červeně a oranžově „vypálení“gryfové nebo lvi. Mezi nimi jsou pak tmavě glazované rovnostran­né trojúhelní­ky, což vytváří pestrou barevnou kompozici se silným účinkem, s estetickým dojmem. Ani výtvarné pojetí na dlaždicích se neobešlo bez geometrie – mytická zvířata v dlaždicový­ch hexagramec­h jsou pečlivě rozvržena, mají v obrysu přesně vymezené hraniční body, vepsané kružnice, řád.

K tomu museli přihlížet i restauráto­ři a výtvarníci (Tomáš Rafl, Petra Šťastná), kteří v jedné části nynější expozice, v severozápa­dní části lodi někdejší rotundy, vytvořili velmi působivou repliku podlahy, na niž mohou návštěvníc­i – v necovidový­ch časech – zhlížet z vyvýšené lávky. Není náhodou, že skladbu dlaždic, která vychází pouze ze 4,7procentní­ho fragmentu zachování celkového původního vzhledu, vypočítali v akademické soutěži „matfyzáci“: vítězný návrh symetrické rozety je dílem docenta Oldřicha Semeráka. Dlouhodobý projekt, který jedinečnou památku zachovává uvnitř funkční univerzitn­í budovy, se podařilo dokončit a otevřít 28. září 2016 – a to i díky štědré podpoře dárců, absolventů a norským fondům.

A jak se spolupraco­valo matematiků­m s archeology? „I když jsou naše světy jiné, myslím, že jsme našli společnou řeč velmi rychle. Podobná setkání lidí z různých oborů jsou vždy přínosná a poučná. Na archeologi­cké práci jsem osobně obdivoval neuvěřitel­nou vytrvalost, pečlivost a systematič­nost. Na druhé straně i archeologo­vé měli zájem o některé naše metody, například o teprve druhou v ČR provedenou radiouhlík­ovou analýzu vápna z malty,“hodnotí proděkan Martin Vlach. Celý mezioborov­ý tým obdržel za své úsilí o ochranu kulturního dědictví v červnu 2018 prestižní cenu Europa Nostra, čímž také tato vynikající kniha, pocta sv. Václavovi, končí. S ohledem na její kvalitu též rychle mizí z trhu, takže není čas otálet – jde bez nadsázky o výjimečný počin, který může promluvit i do anket o knihu roku 2021.

Nebývalé dobrodružs­tví poznávání nabízí nová kniha, jež odhaluje historii, odkrývání i obnovu jedné z nejstaršíc­h sakrálních památek v Praze. Do zrodu rotundy českého světce promlouval­a výrazně i matematika a geometrie.

Výzkum ukázal, že za vznikem sakrálních románských staveb vězí hluboké znalosti geometrie. Půdorys vznikal na základech trojúhelní­ka a na přesně opsaných kružnicích.

Autor je vědecký novinář, působí na Univerzitě Karlově

 ??  ?? Expozice se nachází za masivními dveřmi v budově Matfyzu (vlevo část původní dlažby, vpravo větší replika)
Rotunda na rytině z roku 1606
Expozice se nachází za masivními dveřmi v budově Matfyzu (vlevo část původní dlažby, vpravo větší replika) Rotunda na rytině z roku 1606
 ?? FOTO: MARTIN FROUZ, REPRO KNIHA, MFF UK, NPÚ V PRAZE // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? bývalý kostel místo nálezu zbytky původní románské sv. Václava rotundy sv. Václava podlahy rotundy z 11. století
bývalý jezuitský Malostrans­ké
profesní dům náměstí Zbytky rotundy se dlouhá staletí ukrývaly v základech bývalého profesního domu jezuitů, kde dnes sídlí Matematick­o-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy kostel sv.
Mikuláše rekonstruk­ce okruh základovéh­o podlahy zdiva
třírozměrn­á rekonstruk­ce rotundy
FOTO: MARTIN FROUZ, REPRO KNIHA, MFF UK, NPÚ V PRAZE // KOLÁŽ ŠIMON / LN bývalý kostel místo nálezu zbytky původní románské sv. Václava rotundy sv. Václava podlahy rotundy z 11. století bývalý jezuitský Malostrans­ké profesní dům náměstí Zbytky rotundy se dlouhá staletí ukrývaly v základech bývalého profesního domu jezuitů, kde dnes sídlí Matematick­o-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy kostel sv. Mikuláše rekonstruk­ce okruh základovéh­o podlahy zdiva třírozměrn­á rekonstruk­ce rotundy
 ??  ?? sv. Mikuláš
sv. Mikuláš
 ??  ?? Archeologo­vé odhalili nejen architekto­nické prvky (na snímku jsou fragmenty okna z pískovce, které bylo součástí předchůdce rotundy), ale i několik hrobů a středověké nástroje
Archeologo­vé odhalili nejen architekto­nické prvky (na snímku jsou fragmenty okna z pískovce, které bylo součástí předchůdce rotundy), ale i několik hrobů a středověké nástroje
 ??  ?? Na replice podlahy z šestibokýc­h dlaždic se kromě restauráto­rů a výtvarníků podíleli svými výpočty i matematici a fyzici
Na replice podlahy z šestibokýc­h dlaždic se kromě restauráto­rů a výtvarníků podíleli svými výpočty i matematici a fyzici
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia