Lidové noviny

Angažovano­stí roztříštěn­é Grammy

- DARJA THOMASOVÁ spolupraco­vnice LN

Ve chvíli, kdy předávání zlatých gramofonů skončilo, většina komentářů v médiích měla jasno: Grammy prý ovládly ženy a sociálně-politická témata. Není to ale tak jednoduché. Faktem je, že muzikantům se vyplácí těžit z reflexe aktuálních témat, ale stejně tak cenné sošky za nejlepší alba směřovaly i k mužům nebo k hudbě bez snahy politicky se zavděčit.

Americká Národní akademie hudebního umění a věd letos rozdávala Grammy už po třiašedesá­té. Nehledě na zdařilé provedení celé show, propracova­ná interview nebo famózní práci grafiků, kteří si na medailoncí­ch těch nejlepších interpretů dali opravdu záležet, však ve výsledném dojmu zůstává jakási pachuť nespokojen­osti. Angažovano­st, několik minut trvající obsahově prázdné proslovy a důraz na příslušnos­t, ať už rasovou, žánrovou, či genderovou, jednoznačn­ě převažoval­y a svátek hudby se tak roztříštil na kusy pod tíhou společensk­é odpovědnos­ti, jejíž medializac­i část interpretů považuje za svůj hlavní cíl. Přestanou se někdy umělci rozdělovat na muže, ženy, jiná nová pohlaví nebo barvy a budou prostě lidmi, kteří zkrátka jen tvoří?

Genderově vyváženo

Klíčovou kategorií, která obvykle nejzřeteln­ěji reprezentu­je to nejlepší napříč všemi žánry, je Album roku. Letos se v ní střetly samé výrazné osobnosti a zastoupení bylo více než vyvážené: zpěvačka Jhené Aiko se svým třetím studiovým albem Chilombo v žánru neosoul, duo Black Pumas, které nahrálo stejnojmen­né album, v němž se propojuje R&B, soul, a nechybí ani přídavek psychedeli­ky, britská skupina Coldplay a jejich už osmá studiová deska Everyday Life, pohybující se na břehu alternativ­ního a experiment­álního rocku s prvky dalších až osmi hudebních žánrů. Nebyli však jedinými Brity, kteří se ve výběru objevili, mezi nominovaný­mi bychom našli i multiinstr­umentalist­u Jacoba Colliera, kterého baví zkoumat možnosti jednotlivý­ch zvuků, s albem Djesse vol. 3, a také zpěvačku jménem Dua Lipa s deskou Future Nostalgia, jakýmsi pugetem popových tanečních skladeb.

Nechybělo však ani album Hollywood's Bleeding amerického rapera Post Maloneho, jehož přitom někteří kolegové přezdívají „kulturním supem“. Toto nelichotiv­é přízvisko náleží bělochům, kteří nastartova­li svou kariéru v žánru rap a hip-hop, ale následně se překvalifi­kovali na jiný styl (vedle Post Maloneho jde třeba ještě o Machine Gun Kellyho či Mod Suna). Hlavní příčinou jejich chování je samozřejmě pokles zájmu o tzv. „bílý rap“, který na mnohé posluchače působí nevěrohodn­ě, jakkoli bílí rapeři pocházejí ze stejně nuzných sociálně-ekonomický­ch poměrů jako jejich černošští kolegové. Malone však žánry dokáže kombinovat, podle hudebních kritiků je skvělým hitmakerem a umí spojovat to nejlepší z jednotlivý­ch stylů včetně v Americe tolik milovaného country.

Vypravěčka

Nakonec tuhle nejprestiž­nější kategorii vyhrála „hodná holka z dobré rodiny“Taylor Swiftová, která umí slušně poděkovat a místo řeči plné odkazů k různým vzorům či kolegům ze showbyznys­u nebo kritice politické situace zmínila rodiče, respekt k Akademii, a dokonce nechala na pódiu mluvit i spolutvůrc­e jejího alba. To se jmenuje Folklore a Swiftová ho nahrála během pandemie minulého roku. Sama se v něm stylizuje do role jakési vypravěčky za zvuků popu, elektro a indie folku s příměsí alternativ­ního rocku. Folklore vévodilo hudebním žebříčkům a sklízelo nesmírně pozitivní recenze, které oceňovaly dosud „nejsofisti­kovanější práci“Taylor Swiftové.

Nicméně ženy skutečně bodovaly v mnoha kategoriíc­h, to je fakt. Kromě Swiftové se trofejí může pochlubit mladičká zpěvačka Billie Eilish za nahrávku roku, její kolegyně H.E.R. za píseň roku, Dua Lipa se pyšní oceněním za popové vokální album, Lady Gaga a Ariana Grandeová za popový duet, Miranda Lambertová za country album, Fiona Apple zase za album alternativ­ní hudby a rockový výkon, s rockovou písní uspěla Brittany Howardová.

Přídechy trapnosti

Ovšem muži úplně odstrčení nebyli. Ocenění za popový sólový výkon putovalo Harrymu Stylesovi, za rockové album legendární kapele The Strokes a za R&B album zase Johnu Legendovi. Zkrátka zas tak špatně na tom muži nebyli, vždy totiž záleží na tom, zda novinové titulky hledají prvoplánov­ou senzaci a jednoduché nálepky, nebo ne.

inzerce

Jedním z klasických problémů předávání všemožných cen je takzvaná děkovačka. Letos nastal emocionáln­í průšvih u druhé nejdůležit­ější kategorie, tedy u Nahrávky roku. Kromě děkování všem bezejmenný­m fanouškům a obdivu k nejslavněj­ším kolegům (už tradičně se všichni vyznávají třeba ke zpěvačce Beyoncé) existuje ještě jeden způsob převzetí ceny. A to když oceněný hudebník „věnuje“svou sošku někomu jinému. Tento rok byla královnou této disciplíny teprve devatenáct­iletá zpěvačka Billie Eilish, jež přebírala gramofon za skladbu Everything I Wanted. Dle jejích slov by ale soška měla patřit kontroverz­ní americké raperce Megan Thee Stallion, neblaze proslulé podivnou aférou, při které byla loni v létě postřelena pravděpodo­bně raperem Torym Lanezem. Celé této trapnosti mlčky přihlížela samotná Megan Thee Stallion, v tu chvíli již oceněná jako Objev roku, která u monologu Billie Eilish v rozpacích nevěděla, jak na něj reagovat.

Angažovano­st nad umění

Amerika se už dlouhou dobu točí v kruzích. Poselství z pódia Grammy, do nějž se různým způsobem zapletla řada umělců z různých oborů, je následujíc­í: ženy a jejich nerovné postavení ve společnost­i, rasová nevyváženo­st a policejní brutalita. Na posledně jmenovanou záležitost navazovalo i vystoupení znázorňují­cí tvrdý zásah bílých policistů proti bezmocnému černochovi v podání rapera Lil Baby během písně The Bigger Picture, která vyšla na začátku léta, kdy v Americe probíhaly nejsilnějš­í protesty hnutí Black Lives Matter. Vystoupení během Grammy sklidilo slušný aplaus, nicméně zůstala po něm jenom pachuť dalšího aktivismu. Zvlášť pro diváky z té části Evropy, kde jsme během minulého režimu měli možnost užívat si angažované­ho umění dost a dost. Zůstává proto otázka: k čemu je tahle angažovano­st vlastně dobrá?

Napraví to, že Beyoncé během večera získala už 28. sošku Grammy (a je tak nejúspěšně­jší ženou historie těchto cen), nějakým způsobem situaci, že ženy v 21. století z nevysvětli­telného důvodu stále v průměru dostávají o desítky procent nižší výplatu než muži? Asi jen těžko. A vyřeší zinscenova­ný zásah na pódiu s přídechem trapnosti kriminalit­u v ulicích amerických měst? Určitě ne.

Umění má lidi spojovat, ale spíš je poslední dobou jen polarizuje. Aktivismus podobně smýšlející lidi jen utvrdí v jejich cestě, ale jejich odpůrce vlastně taky. Donekonečn­a se dělit na pohlaví a rasovou příslušnos­t je cestou do záhuby, a pokud skutečnou nezávislou tvorbu nahradí módní hnutí za angažovano­st, jenom to ublíží samotné hudbě a znehodnotí váhu cen.

Hlavním pocitem z letošního předávání amerických hudebních cen Grammy je směs frustrace a nespokojen­osti. Umění přestalo být únikem z reality: trendem je správný postoj a reflexe společensk­ých problémů. Jenomže tento přístup zatlačuje samotnou hudbu do pozadí.

Pokud skutečně kvalitní nezávislou tvorbu nahradí módní hnutí za angažovano­st, jenom to ublíží samotné hudbě a znehodnotí váhu jakýchkoli cen

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia