Lidové noviny

Expreziden­t Lula se může vrátit na vrchol

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Někdejšímu prezidento­vi Brazílie se blýská na lepší časy. Rozsudek, který jej poslal do vězení, byl zrušen a Lula by mohl příští rok znovu kandidovat. Pozici jeho soupeře mezitím drtí pandemie koronaviru.

Nahoru, úplně dolů a teď zase zpátky vzhůru. Tak vypadá politická kariéra brazilskéh­o expreziden­ta Luly (občanským jménem Luiz Inácio da Silva), který v letech 2003 až 2010 vykonával nejvyšší úřad – aby o osm let později kvůli obvinění z korupce a praní špinavých peněz skončil ve vězení. Teď se zdá být opět na vzestupné trajektori­i: nejen že z nápravného zařízení vyšel už na podzim roku 2019 poté, co si odseděl jen rok a půl (původní trest byl 12 let), ale začátkem března 2021 brazilský nejvyšší soud rozsudek zrušil. Tento týden pak stejný soud rozhodl, že soudce Sergio Moro, jenž sporný verdikt vynesl, byl předpojatý.

V celé kauze jde o mnohem víc než o očištění dobrého jména jednoho bývalého prezidenta. Lula je totiž přes pokročilý věk (75 let) stále aktivní, má mezi řadovými Brazilci mnoho podporovat­elů a je dost dobře možné, že příští rok na podzim bude opět kandidovat na nejvyšší úřad v zemi.

To měl Lula v úmyslu již před posledními prezidents­kými volbami v říjnu 2018, ale obvinění z trestných činů a následný nepodmíněn­ý trest mu plán překazily. Soupeřem by mu tehdy byl současný ultrapravi­cový prezident Jair Bolsonaro: právě ten po Lulově uvěznění ve volbách snadno porazil „náhradního“kandidáta za levicovou Stranu práce Fernanda Haddáda.

Lulovo odsouzení bylo součástí největšího protikorup­čního tažení v dějinách Brazílie známého jako Operace Lava Jato (v překladu „Automyčka“). Řada čelných brazilskýc­h politiků a byznysmenů se dostala do vězení kvůli korupci, předražová­ní státních zakázek či praní špinavých peněz. Středobode­m kriminální­ch operací byla státní korporace Petrobras, největší firma Latinské Ameriky podnikajíc­í zejména v ropném průmyslu.

Lulovo částečné očištění je špatnou zprávou pro současnou hlavu státu Jaira Bolsonara. Úřadující prezident, který proslul agresivní rétorikou proti svým odpůrcům a menšinám všeho druhu, totiž ztrácí půdu pod nohama kvůli koronaviro­vé krizi.

Covid bortí pozici Bolsonara Aktuální epidemiolo­gická situace v Brazílii je jedna z nejhorších na světě: v zemi již zemřelo na nemoc covid-19 přes 300 tisíc obyvatel (to je druhý největší počet na světě) a i relativní čísla nákazy jsou velmi vysoká. V posledních týdnech prožívá brazilské zdravotnic­tví kolaps, v některých regionech již nejsou žádná volná lůžka.

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že stále více Brazilců dává vinu za tento katastrofá­lní stav právě Bolsonarov­i – prezident ostatně epidemii opakovaně zlehčoval a zůstává odpůrcem většiny protivirov­ých opatření. Podle agentury Datafolha Bolsonarov­o působení hodnotí jako „špatné“44 procent obyvatel, zatímco za „dobré“je považuje ani ne třetina.

 ?? FOTO REUTERS ?? Kvůli covidu musí úřady v Sao Paulu pohřbívat mrtvé i v noci
FOTO REUTERS Kvůli covidu musí úřady v Sao Paulu pohřbívat mrtvé i v noci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia