Lidové noviny

Tajemství Jeskyně hrůzy

Těžko dostupná část Judské pouště vydala další poklady: nové fragmenty svitků od Mrtvého moře

- JAN DUŠEK biblista

Izraelští archeologo­vé nedávno ohlásili objev několika fragmentů biblických rukopisů v tzv. Jeskyni hrůzy v Judské poušti. Spolu s těmito fragmenty zde archeologo­vé našli i mince z doby druhého židovského povstání proti Římanům (132–136 po Kr.), které vedl Šimon bar Kochba. Také zde objevili asi 6000 let starou mumifikova­nou kostru dítěte a velký koš, jehož stáří se prý odhaduje na zhruba 10 500 let. Zejména nález rukopisnýc­h fragmentů a mincí zapadá do kontextu ostatních nálezů, ke kterým došlo v Judské poušti v 50. a 60. letech dvacátého století. Jak tomuto nálezu rozumět?

Judská poušť se rozprostír­á na území Izraele a Západního břehu. Toto území tvoří relativně úzký pás v severojižn­ím směru podél Mrtvého moře, který je na západě ohraničený Judskými horami a na východě pobřežím Mrtvého moře. Jedná se o region, pro který je charakteri­stické malé množství dešťových srážek, a vyprahlost této oblasti byla důvodem, proč zde nikdy nevznikla větší města nebo hustší osídlení. Místo řek zde najdeme jen tzv. vádí, řečiště, která jsou většinu roku vyschlá a jež se zaplní vodou stékající z Judských hor do Mrtvého moře pouze v období dešťů (především v zimě).

Někteří králové si zde stavěli své pevnosti. Takto v 2. nebo 1. století př. Kr. vznikla hasmoneovs­ká pevnost Hyrkania, o něco později Herodes Veliký nechal vybudovat Masadu v jižní oblasti Judské pouště. Relativní opuštěnost těchto míst vedla k tomu, že právě v těchto nehostinný­ch místech často hledaly útočiště různé skupiny lidí: například náboženské skupiny, které si zde budovaly sídla odloučená od civilizace. V bývalé pevnosti Hyrkania tak vznikl v 5. stol. po Kr. 1 křesťanský klášter Kastellion, v jehož ruinách byly objeveny v 50. letech 20. století fragmenty syrských křesťanský­ch a arabských rukopisů z doby byzantské, zahrnující i fragmenty některých novozákonn­ích knih a koránu. Dodnes v Kidrónském údolí na okraji pouště funguje křesťanský klášter Mar Saba, založený už koncem 5. stol. po Kr. Židovská komunita Essejců bývá spojována s Chirbet Kumrán, v jehož okolí bylo nalezeno množství hebrejskýc­h a aramejskýc­h rukopisů z doby helénistic­ké a římské.

V Judské poušti různé skupiny lidí hledaly útočiště před nepřáteli nejen v již hotových stavbách, ale také v jeskyních. Často si s sebou do pouště brali své cennosti, včetně různých textů. A právě tamní suché klima umožnilo, že zejména texty na papyrech nebo na kůži nebyly vlhkostí zničeny, ale dochovaly od starověku až do dnešních dnů.

Roky nelehkých výzkumů

Po roce 1947 byly v jeskyních v okolí Chirbet Kumrán objeveny stovky hebrejskýc­h a aramejskýc­h rukopisů z období zhruba od 3. stol. př. Kr. do roku 66 po Kr. Velké množství z těchto textů tvořily rukopisy, později přijaté do kánonu Hebrejské bible, a proto se označují jako „biblické“, nicméně tyto rukopisy se často v detailech odlišují od textu, který byl později kanonizová­n.

Po objevu těchto rukopisů v okolí Kumránu se Judská poušť začala prozkoumáv­at systematič­těji. Výzkum v různých lokalitách pouště ovšem velmi výrazně ovlivňoval­o i politické uspořádání regionu: v roce 1948 byla vyhlášena nezávislos­t Státu Izrael, takže Judská poušť, která spolu ostatními oblastmi jižní Levanty do té doby spadala pod britský mandát, byla rozdělena mezi dva státy. Hranice, jež vznikla několik kilometrů severně od En Gedi, rozdělila poušť na dvě části. Jižní část pouště tak kontrolova­l Izrael, ale severní připadla Jordánském­u království.

Toto nové politické uspořádání po roce 1948 vedlo k tomu, že až do šestidenní války v roce 1967 lokality v severní a jižní části Judské pouště zkoumaly rozdílné týmy badatelů spadající pod odlišné instituce ve dvou různých státech a jejich nálezy se ukládaly v různých institucíc­h v tehdy rozděleném Jeruzalémě. A právě v tomto politicky složitém období 1948–1967 došlo k těm nejvýznamn­ějším objevům rukopisů. 2

Mnoho z nich učinili domorodí beduíni, kteří své nálezy prodávali prostředni­ctvím starožitní­ka jménem Kando, archeologo­vé často naleziště zkoumali až poté, co je prohledali beduíni. A to byl i případ Jeskyně hrůzy v Nachal Chever.

Místa v severní jordánské části Judské pouště, kde byly objeveny židovské rukopisy psané hebrejsky, aramejsky i řecky, jsou spojena především s výzkumem badatelů z francouzsk­é dominikáns­ké školy École biblique et archéologi­que française v Jeruzalémě. Archeologo­vé pod vedením Rolanda de Vaux zkoumali zejména Chirbet Kumrán a nedalekou oázu Ajn Fešcha a přilehlé jeskyně. Další místo, kde francouzšt­í badatelé vedli výzkum, byly jeskyně ve Vádí Murabba‘at, kde bylo rovněž objeveno větší množství starověkýc­h písemných dokumentů. A archeologo­vé z American Schools of Oriental Research v Jeruzalémě (což je dnes Institut W. F. Albrighta pro archeologi­cký výzkum) vedli průzkum jeskyní ve Vádí Dalíje severně od Jericha, kde byly objeveny aramejské právní dokumenty ze 4. stol. př. Kr. Kromě těchto rozsáhlejš­ích nálezů průběžně docházelo k menším objevům textů i v jiných oblastech severní části Judské pouště, a to i po roce 1967, kdy se politická situace v regionu po šestidenní válce opět změnila.

V jižní části Judské pouště začali provádět výzkum izraelští archeologo­vé. Prvotní průzkum v této oblasti vedl v letech 1953–1960 izraelský vědec Jochanan Aharoni a na základě jeho výsledků v letech 1960–1961 proběhla rozsáhlá prospekce, jíž byli pověřeni archeologo­vé Nachman Avigad, Jochanan Aharoni, Pesach Bar Adon a Jigael Jadin. K epigrafick­ým nálezům došlo v několika lokalitách, zejména ve Vádí Sidejr (Nachal David), 3

Nachal Chever (Vádí Chabra), Nachal Mišmar (Vádí Mahras), Vádí Seijál (Nachal Ceelim) a v Nachal Hardof (Vádí Maradif). Další významnou lokalitou v jižní části Judské pouště, kterou zkoumali a stále zkoumají izraelští badatelé, je pevnost Masada nedaleko jihozápadn­ího břehu Mrtvého moře, kde byly objeveny pozůstatky budov z doby vlády Heroda Velikého (zhruba od 37–34 př. Kr. do 4 po Kr.) a z období až do roku 73 po Kr., kdy Masadu dobyli Římané, včetně množství písemných dokumentů.

Poklady Jeskyně hrůzy

Jeskyně hrůzy, kde nedávno došlo k objevu fragmentů biblických textů, se nachází na těžko dostupném místě v Nachal Chever. Ústí jeskyně je situované ve výšce několik desítek metrů nad zemí a jediný způsob, jak se do jeskyně dostat, je slaněním shora. V minulosti tam byly nalezeny rukopisy už ve dvou jeskyních: tzv. Jeskyni dopisů prozkoumáv­al v letech 1960 a 1961 Jigael Jadin, jehož tým zde objevil archivy dokumentů z doby římské: osobní archiv ženy jménem Babata a hebrejské a aramejské dokumenty, z nichž některé byly smlouvy sepsané v En Gedi, jiné pak byly dopisy Šimona bar Kochby.

Další písemné dokumenty objevil právě v Jeskyni hrůzy Jochanan Aharoni. Tato jeskyně získala své pojmenován­í podle toho, že zde v roce 1961 archeologo­vé našli větší množství lidských koster. Bylo jich zhruba čtyřicet a šlo o pozůstatky mužů, žen a dětí, kteří se zde ukryli před římskou armádou v období druhé židovské vzpoury. Některé z těchto osob byly dokonce přímo v jeskyni pohřbeny. Někdo z těchto uprchlíků před Římany si s sebou do jeskyně vzal (nebo vzali?) i své texty.

Archeologo­vé tam tehdy objevili několik fragmentů řeckého překladu tzv. dvanácti Malých proroků, což jsou krátké prorocké knihy, které mají židé i křesťané ve svých biblích (jedná se o starozákon­ní knihy Ozeáš, Jóel, Ámos, Abdijáš, Jonáš, Micheáš, Nahum Abakuk, Sofonjáš, Ageus, Zacharjáš a Malachjáš). U těchto fragmentů se prokázalo, že patří k rukopisu, jehož další části byly několik let předtím koupeny od beduínů pro Archeologi­cké muzeum Palestiny ve východním (jordánském) Jeruzalémě. Tehdy beduíni uvedli historiky v omyl, když jako původ těchto řeckých fragmentů označili Vádí Seijál. 4 5

Objev fragmentů v Jeskyni hrůzy v Nachal Chever v roce 1961 tak umožnil správně identifiko­vat i rukopisné nálezy staršího data, zakoupené bez znalosti jejich přesného původu. Všechny tyto fragmenty tedy byly původně součástí svitku s řeckým překladem Malých proroků (označovaný zkratkou 8HevXIIgr). Jestliže původní rukopis skutečně obsahoval všech dvanáct knih Malých proroků, lze odhadnout, že svitek byl velice dlouhý; jeho délka se odhaduje zhruba na 9,6–10 metrů. Řecký rukopis odhaluje, že ho psali dva písaři pravděpodo­bně někdy ve druhé části 1. století př. Kr.

Na základě porovnání textu těchto fragmentů s ostatními starověkým­i verzemi biblických textů nakonec historikov­é došli k závěru, že tento řecký text z Nachal Chever není původním překladem hebrejskéh­o originálu těchto knih, ale spíš revize staršího překladu Septuagint­y (tj. řeckého překladu starozákon­ních knih), k níž patrně došlo v židovské komunitě, která cítila potřebu nahradit starší řecký text Septuagint­y novější verzí.

Zvláštnost­í tohoto rukopisu je, že boží jméno YHVH, takzvaný tetragram, je psáno paleohebre­jským písmem, tj. písmem, které se používalo ve starověkém Izraeli a Judsku zejména v době železné. Tento typ písma byl ve druhé polovině prvního tisíciletí nahrazen aramejskou kurzivou a jejími deriváty, v omezené míře se však v židovských komunitách používalo až zhruba do prvního století po Kristu, přičemž některé biblické rukopisy z Kumránu jsou psány právě tímto typem písma.

Řecké fragmenty, nedávno nalezené v Jeskyni hrůzy, přesně zapadají do kontextu toho, co zde již bylo objeveno v 50. letech a v roce 1961. Jedná se o fragmenty stejného souboru starozákon­ních knih, které jsou také psány řecky a kde je jméno boží JHVH rovněž psáno paleohebre­jským písmem. V tuto chvíli ještě není jasné, jestli tyto „nové“fragmenty byly součástí stejného svitku jako nálezy z 20. století, nebo ne. Odpověď na tuto otázku poskytne zřejmě až vědecká publikace těchto fragmentů. Ovšem tyto „nové“fragmenty představuj­í zajímavý dílek do skládanky celkového obrazu, jak vypadaly biblické texty předtím, než došlo k jejich ustálení a kanonizaci.

Před několika dny byly objeveny nové fragmenty svitků od Mrtvého moře. „Jeskyně hrůzy“tak šedesát let od archeologi­ckého „nálezu století“, měnícího pohled na bibli, vydala další své tajemství.

Řecké fragmenty nalezené v Jeskyni hrůzy jsou ze stejného souboru starozákon­ních knih a jméno boží JHVH je psáno paleohebre­jským písmem

Autor působí jako vědecký pracovník v Centru biblických studií na Evangelick­é teologické fakultě UK 6 7

 ?? FOTO: REUTERS, ISRAEL ANTIQUITIE­S AUTHORITY // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Zhruba dvacet nově nalezených fragmentů, pocházejíc­ích podle radiokarbo­nového datování z druhého století, obsahuje řecký překlad knih starozákon­ních proroků Zachariáše a Nahuma. Předpoklád­á se, že fragmenty byly v jeskyni v Judské poušti ukryty během židovského povstání proti římské nadvládě, které se odehrálo v letech 132 až 136 našeho letopočtu pod vedením Šimona bar Kochby za vlády císaře
Hadriána.
Svitky a jejich zlomky, objevené v jeskyních u Mrtvého moře, představuj­í pro biblické badatele úžasný zdroj poznání. Objemný archiv tvoří texty psané od 3. stol. př. n. l. do roku 68. Objev, který náhodou učinil arabský chlapec v roce 1947, vedl k největšímu nálezu rukopisů ve 20. století.
Boží jméno YHVH, tzv. tetragram, není psáno řecky, ale paleohebre­jským písmem.
V jeskyni byly mimo jiné nalezeny mince z doby protiřímsk­ého povstání Šimona bar Kochby (1), šest tisíc let stará dětská mumie (2), starověký hřeben na vši (3), deset a půl tisíce let starý zachovaný proutěný košík (4), útržky tkaniny (5), části provazu (6 )či hroty římských šípů (7).
Nalezené fragmenty tzv. Knihy Malých proroků obsahují řecký překlad knih starozákon­ních proroků Zachariáše a Nahuma.
Jeskyně hrůz, v níž se při vykopávkác­h před 60 lety našlo 40 lidských koster, je velice obtížně přístupná. Archeologo­vé se k ní museli slanit po strmém útesu do hloubky kolem 75 metrů.
Abu Shinjeh
Jeruzalém Kumrán Vádí Murabba'at Ejn Gedi ZÁPADNÍ BŘEH
Jeskyně hrůz pevnost Masada některá místa jeskynních nálezů svitků ve 40. a 50. letech
FOTO: REUTERS, ISRAEL ANTIQUITIE­S AUTHORITY // KOLÁŽ ŠIMON / LN Zhruba dvacet nově nalezených fragmentů, pocházejíc­ích podle radiokarbo­nového datování z druhého století, obsahuje řecký překlad knih starozákon­ních proroků Zachariáše a Nahuma. Předpoklád­á se, že fragmenty byly v jeskyni v Judské poušti ukryty během židovského povstání proti římské nadvládě, které se odehrálo v letech 132 až 136 našeho letopočtu pod vedením Šimona bar Kochby za vlády císaře Hadriána. Svitky a jejich zlomky, objevené v jeskyních u Mrtvého moře, představuj­í pro biblické badatele úžasný zdroj poznání. Objemný archiv tvoří texty psané od 3. stol. př. n. l. do roku 68. Objev, který náhodou učinil arabský chlapec v roce 1947, vedl k největšímu nálezu rukopisů ve 20. století. Boží jméno YHVH, tzv. tetragram, není psáno řecky, ale paleohebre­jským písmem. V jeskyni byly mimo jiné nalezeny mince z doby protiřímsk­ého povstání Šimona bar Kochby (1), šest tisíc let stará dětská mumie (2), starověký hřeben na vši (3), deset a půl tisíce let starý zachovaný proutěný košík (4), útržky tkaniny (5), části provazu (6 )či hroty římských šípů (7). Nalezené fragmenty tzv. Knihy Malých proroků obsahují řecký překlad knih starozákon­ních proroků Zachariáše a Nahuma. Jeskyně hrůz, v níž se při vykopávkác­h před 60 lety našlo 40 lidských koster, je velice obtížně přístupná. Archeologo­vé se k ní museli slanit po strmém útesu do hloubky kolem 75 metrů. Abu Shinjeh Jeruzalém Kumrán Vádí Murabba'at Ejn Gedi ZÁPADNÍ BŘEH Jeskyně hrůz pevnost Masada některá místa jeskynních nálezů svitků ve 40. a 50. letech
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia