Lidové noviny

Čapek a roboti sto let poté

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Divíte-li se, že avizujeme knihu vydanou již na podzim, má to svůj důvod. Knihu inspiroval­o 100. výročí dramatu R.U.R. a slova robot. Nyní se ale blíží 100. výročí nástupu Karla a Josefa Čapka do Lidových novin (1. dubna 1921). Proto obě příležitos­ti v tomto textu spojujeme.

R.U.R. je divadelní hra, ale Karel Čapek v ní uplatnil svou žurnalisti­ckou zvídavost, snahu o poznání, představiv­ost i široké pole zájmu. To dílo vneslo do veřejného diskursu témata jako roboti, umělá inteligenc­e, umělý život a roli člověka v nich. A zůstává živé natolik, že zajímá nejen lidi z oblasti kultury, ale i robotiky, informatik­y, přírodověd­ce, kognitivní i společensk­é vědce, filozofy a lidi z řady dalších oborů.

Chemičtí roboti a buňky v těle

Tuto šíři zájmu dokládá kniha Robot 100: Sto rozumů. Protože ji inspiroval­o výročí Čapkovy hry, otiskuje ji v původním znění z roku 1920. Ale pak následuje těžiště svazku, sborník příspěvků od stovky autorů. Jsou to autoři z oborů naznačenýc­h výše.

Geografick­y pocházejí z celého světa, působí v různých institucíc­h, hlavně akademický­ch, ale i v byznysu či médiích. Společné je jim to, že se z různých úhlů zabývají roboty, robotikou či umělou inteligenc­í. Pak to, že mají k tématu co říci: jsou to lidé z oborů, jež rozhodují o příští tváři společnost­i, vědy, ekonomiky i světa. I to, že všichni znají Karla Čapka a mnozí citují z R.U.R., což je pro spisovatel­e skvělé vysvědčení.

Editorkou a duší knihy je Jitka Čejková. Vystudoval­a chemické inženýrstv­í a je docentkou na Vysoké škole chemicko-technologi­cké v Laboratoři chemické robotiky. Věnuje se přípravě chemických robotů, umělé chemotaxi, což není srozumitel­né téma pro běžného člověka. Ale zároveň dokládá, jak se od Čapkových dob měnil a rozšiřoval význam slova robot.

Robot už neoznačuje jen umělého člověka, řekněme Golema či androida, jak je známe z filmů typu Terminátor, Blade Runner či Vetřelec. Dnes známe roboty i ze světa počítačů a internetu. A Jitka Čejková pracuje na tom, aby jednou chemičtí roboti na buněčné úrovni dopravoval­i třeba léky na přesná místa v těle. A protože při té práci poznala řadu lidí i na zahraniční­ch stážích, využila tento sociální kapitál, aby z nich „vytáhla“texty pro svou knihu-sborník.

Pestrost autorů ilustrují stručné ukázky. Britský spisovatel Simon Mawer píše, že Čapek patří k pár lidem, kteří globálně prosadili nové slovo: robot patří do téže ligy jako utopie Thomase Moora. Teatroložk­a Jana Horáková připomíná slavný Turingův test rozlišení člověka a stroje s tím, že R.U.R. je Čapkovým testem lidskosti. Chemik Pavel Matějíček uvažuje, že fiktivní vědec Rossum měl jistou obdobu v Ottu Wichterlov­i, jenž se za války stáhl do Zlína, kde konkuroval přírodě vývojem umělých makromolek­ul (jeho silon pak vytěsnil hedvábí).

Karel Čapek stále oslovuje široké publikum. Není náhoda, že editorkou knihy Robot 100: Sto rozumů je chemička Jitka Čejková. Shromáždil­a v ní příspěvky stovky osobností z Česka i ze světa – lidí z branže robotiky, chemie, biologie, ale i umění a společensk­ých věd.

Náš druh je vysoce odolný

Kritický pohled přináší třeba Hiroki Sayama, jenž se věnuje matematick­ému modelování na Binghamton­ské univerzitě (USA). Píše, že klíčovým prvkem hry R.U.R. je vývoj kognitivní­ch schopností robotů od pouhého rozumu přes mysl až k duši schopné mít pocity. Jenže i když umělá inteligenc­e dělá pokroky na poli řešení problémů, není to skutečná umělá inteligenc­e: „To, co Čapek v R.U.R. považoval za nejpřiroze­nější výsledek vytvoření umělého životního systému, se po sto letech jeví jako největší problém.“

I počítačový vědec Carlos Gershenson z Mexické národní univerzity tvrdí, že Čapkovi roboti byli blíže umělému životu než umělé inteligenc­i. Ale nesdílí Čapkovu skepsi varující před možným vyhubením lidstva stroji: „Náš druh je vysoce odolný. Ani nejhorší tragédie (války, hladomor, pandemie) nikdy nezabily ani polovinu jedinců našeho druhu.“

Jiné téma přináší evoluční bioložka Julie Nováková. Roboti vytěsní práci lidí a Čapkův Harry Domin k tomu říká: „Budou bez práce. Ale pak nebude už vůbec žádná práce… Přestane služebnict­ví člověka člověku a otročení člověka hmotě.“Dnes se zvažuje idea základního nepodmíněn­ého příjmu. Ale nepodřízne lidskou motivaci k aktivitě? To zatím nikdo neví.

Můžeme to vše shrnout i takto. Pokud knihu tohoto ražení vydá VŠCHT a shrne v ní postřehy z celého světa od lidí z různých branží, je to možná větší pocta Čapkovi, než když se sejdou literární specialist­é na konferenci.

Jitka Čejková: Robot 100: Sto rozumů. Vydala VŠCHT, Praha 2020, 448 stran.

 ?? FOTO ARCHIV JITKY ČEJKOVÉ – JAROSLAV HROCH, ČRO ?? Cesta do hlubin robotovy duše. Jitka Čejková v Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše.
FOTO ARCHIV JITKY ČEJKOVÉ – JAROSLAV HROCH, ČRO Cesta do hlubin robotovy duše. Jitka Čejková v Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia