Lidové noviny

Lidské právo na bramboru

- PETR KAMBERSKÝ komentátor LN

Bílá sobota je pro křesťany dnem hlubokého smutku a hluboce bude smutný i tento Chlívek. V půli týdne přistála v poště dvě psaní: jedno o velikém lidském neštěstí, druhé, tisková zpráva jedné partaje. Jejich prozkoumán­í a vzájemné propojení bude obsahem následujíc­ích řádek. A nebude to čtení pěkné ani veselé, ani plné naděje.

Dopis první: „Eliška, dcera mé nejlepší kamarádky, se před čtyřmi lety vdala. Brzy měli synka Jakuba, vloni dceru Šárku. Normální rodina, až do začátku loňského března. Honza začal mít příznaky nějaké choroby o prvním březnovém víkendu: trochu teplota, bolesti zad. Objednal se raději na testy na covid, ty už ale nestihl. V pondělí 8. března se jeho stav začal rychle zhoršovat, a i když s manželkou zavolali sanitu, bylo pozdě. Než přijela, byl konec. Honzovi nebylo ještě 37 let.“Honzu, normálního zdravého hubeného chlapa s doktorátem z přírodních věd, sejmul covid-19. Ten covid, který většina lidí přechodí nebo vyleží.

Matka s ročním dítětem, s dluhy z rekonstruk­ce starého bytu. V rodině další vážně nemocný člen a Eliščin bratr Martin je těžce mentálně postižený, takže babička by se potřeboval­a třikrát naklonovat, aby stihla všem pomoct.

Dopis druhý: „Senátorský klub ODS a TOP 09 se připojil k ústavní stížnosti na zákaz pořádání farmářskýc­h trhů, jejímž iniciátore­m je senátor Lukáš Wagenknech­t. Vláda jednoznačn­ě diskriminu­je malé živnostník­y, podnikatel­e a farmáře. Provoz farmářskýc­h trhů vláda opakovaně zakazuje, naopak hypermarke­ty s identickým sortimente­m fungovat mohou. Toto vládní nařízení je naprosto nesmyslné, a proto senátoři žádají Ústavní soud o přezkoumán­í. Ústavní stížnost podpořilo 57 senátorů napříč všemi senátorský­mi kluby všech politickýc­h stran.“

Ano, 57 z 81 senátorů ze všech partají, tedy naprostá většina „komory moudrých“, je přesvědčen­o, že republice a jejím obyvatelům bude lépe s otevřenými farmářským­i trhy než bez nich. Proto žádají Ústavní soud, aby ve jménu rovnosti a nediskrimi­nace otevřel tržiště. Právo prodávat jablka a nakupovat klobásy je důležitějš­í než ochrana zdraví a života.

Eliščini přátelé otevřeli sbírku skrze službu Domio, aby matka s dluhy nemusela ihned do práce a opouštět roční dceru. Kdybyste na Domio náhodou zabloudili, tak se obrňte. Sbírka Elišce, Kubovi a Šárce do života není zdaleka jediná. Jardo, děkujeme nebo Nikdy nezapomene, Andreo ukazují, jak si covid bere nejen babičky a dědečky, ale krade mámy a táty dětem.

První dopis ukazuje krutý příběh, ale všichni víme, že i mladí lidé umírají – v důsledku úrazu, nehody, novotvarů. Rozdíl mezi rakovinou a covidem-19 je v tom, že té druhé chorobě se můžeme do značné míry bránit.

Druhý dopis ukazuje, že ve jménu boje proti diskrimina­ci dokážeme úplně zapomenout na to, že tržiště, hospody nebo fotbalové stadiony nejsou zavřené svévolně a že Česko skutečně není jediná země na světě, která v boji proti epidemii uzavírá veřejná shromážděn­í.

I když většina lidí prožije onemocnění bez symptomů nebo s příznaky chřipky, každého padesátého z nás virus zabije. I když přečkám nemoc v relativním klidu, je vysoké riziko, že infikuji dalšího – a ten s pravděpodo­bností 1 : 50 umře.

Chlívek se s vámi podělí o tajné přání. Strašně by chtěl, aby se všech 57 senátorek a senátorů mohlo potkat s Eliškou, Kubou a Šárkou, se všemi dalšími vdovami, vdovci a polosirotk­y. Aby jim mohli říct do očí: „Otevřít farmářské trhy je důležitějš­í než chránit zdraví vaší mámy a vašeho táty.“

Rozdíl mezi rakovinou a covidem-19 spočívá v tom, že té druhé chorobě se můžeme do značné míry bránit

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia