Lidové noviny

Sonduji i možnosti reparací

Jakub Kulhánek (36)

- MARTIN SHABU

Nejprve ho včera čekal rozhovor s generálním tajemníkem NATO, následně pak jednání s ruským ambasadore­m v ČR. Vše kvůli explozím muničního skladu ve Vrběticích, k nimž došlo v roce 2014 v důsledku operace ruské vojenské tajné služby GRU. LN přinášejí rozhovor s Jakubem Kulhánkem (ČSSD), novým ministrem zahraniční­ch věcí.

LN Co znamená ultimátum vůči Rusku v podobě podmínky pro návrat všech dvaceti vyhoštěnýc­h českých diplomatů do Moskvy v řeči čísel? Kolik ruských zaměstnanc­ů ambasády v Praze by muselo odejít, aby se „srovnaly“účty?

Šlo by o zhruba šedesát lidí. Cílem je, aby to odpovídalo stavu, jaký je v tuto chvíli na naší ambasádě v Moskvě.

LN Jak reagoval ruský velvyslane­c, když jste mu včera vpodvečer sdělil tyto podmínky?

Bez komentáře. Jsou to informace určené pro velvyslanc­e. Přijal to a musí se nyní spojit s ústředím a sdělit jim náš požadavek. On také dostane instrukci.

LN Existuje šance, že Rusko vezme zpět české diplomaty?

My jsme Moskvě řekli možný postup. A samozřejmě platí, že na to mohou zareagovat pozitivně.

LN Jakou solidaritu očekáváte od našich spojenců a kdo už signalizov­al, že hodlá učinit rázné kroky? Přijme NATO odsuzující společné prohlášení?

Vicepremié­r Jan Hamáček požádal spojence v EU o vyhoštění agentů ruských tajných služeb a o verbální podporu. Já jsem včera odpoledne hovořil se šéfem NATO Jensem Stoltenber­gem a zítra budu mluvit s velvyslanc­i členských zemí NATO a vysvětlova­t jim detaily kauzy Vrbětice.

LN Co budete od NATO chtít?

Staly se dvě věci. Chceme podporu ohledně Vrbětic. Za další chceme podporu v tom smyslu, že Rusové zareagoval­i tak, že ve skutečnost­i paralyzova­li naši ambasádu v Moskvě. My chceme podporu i v tomto. Zítra budu informovat severoatla­ntickou radu.

LN Jednali jste i o možném vyhošťován­í v rámci solidarity s ČR?

To bude apel směrem na jednotlivé členské státy Aliance. Detaily nyní nemohu komentovat. Je to předmětem jednání.

LN Už jsme si s EU vyříkali otázku koordinova­ného vyhošťován­í v reakci na kauzu Vrbětice?

Případné vyhošťován­í je razantní krok a já rozhodně nečekám, že pokud k němu spojenci přistoupí, že se odehraje ze dne na den. Ostatně i my jsme se připravova­li velmi intenzivně několik dnů.

LN S ohledem na to, co o kauze víte z nejrůznějš­ích jednání, šlo dle vás o akt státního terorismu?

Čistě právnicky a zejména z pohledu mezinárodn­ího práva to je diskutabil­ní termín. Nicméně se jedná o bezprecede­ntní zásah do české suverenity. Výbuch, miliardová škoda a dva mrtví! To si Česko nenechalo a nenechá líbit.

LN Jaký postoj k tomu má prezident Miloš Zeman? Během včerejšího aktu vašeho jmenování do ministersk­é funkce se ke kauze veřejně nijak nevyjádřil. Řekl vám, proč tak hodlá učinit až v neděli, jak avizoval?

Pan prezident podporuje kroky vlády. Respektuji jeho rozhodnutí ohledně termínu, kdy se k celé záležitost­i vyjádří.

LN Vidíte naději, že se osoby zapojené do explozí ve Vrběticích povede dohnat k odpovědnos­ti a k úhradě miliardové škody?

Platí, že pokud se kterýkoli stát dopustí mezinárodn­ě protiprávn­ího jednání a způsobí tím jinému státu škodu, může se poškozený stát domáhat její reparace. Ta může mít povahu buď navrácení záležitost­i do původního stavu, finanční

Absolvent mezinárodn­ích teritoriál­ních studií FSV UK a Georgetown­ské univerzity.

V letech 2013 až 2017 působil jako poradce předsedy sněmovny Jana Hamáčka. Je člen ČSSD. Radil také premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

Prošel posty náměstka na ministerst­vech obrany, zahraniční­ch věcí a vnitra.

Byl též externím konzultant­em čínské firmy CEFC Europe.

Má prověrku na přísně tajné.

kompenzace, či satisfakce formou například uznání či omluvy. O možnostech jednáme. Ministerst­vo rovněž konzultuje svůj postup se svými spojenci z Nizozemska a Spojeného království, a to v souvislost­i s tím, jak tyto státy postupoval­y v případě sestřelení letu MH17 nad Ukrajinou nebo otravy někdejšího ruského agenta Sergeje Skripala v britském Salisbury.

LN Proč ministr průmyslu Karel Havlíček chtěl ještě v minulém týdnu přizvat společnost Rosatom do předkola tendru na stavbu jaderného bloku v Dukovanech, když někteří členové vlády už od počátku dubna věděli o ruské akci ve Vrběticích? Je to definitivn­í tečka účasti ruské společnost­i na dostavbě Dukovan?

Výsledek je jednoznačn­ý, Rosatom Dukovany stavět nebude.

LN Bylo od vicepremié­ra Hamáčka, jemuž jste do včerejška dělal politickéh­o náměstka na ministerst­vu vnitra, rozumné, aby říkal, že příprava jeho cesty do Moskvy byl krycí manévr, když zjevně nebyl na této verzi domluven s premiérem Andrejem Babišem, který naopak říkal, že o žádném krycím manévru nic neví?

O tom nemám detailní informace, ale dle mého šlo jen o nedorozumě­ní, které vyjasnilo vyjádření našich zpravodajs­kých služeb.

LN Proč však Česko nezareagov­alo na šokující informace o působení ruských agentů na našem území dříve, když měli někteří ministři patřičné informace prokazatel­ně už 7. dubna?

Česko reagovalo okamžitě, celý rozsah zjištění o Vrběticích byl znám až minulý pátek. Naopak únik informací do médií mohl celou operaci fatálně ohrozit.

LN Coby nový ministr máte před sebou v úřadu už jen šest měsíců do řádného termínu sněmovních voleb. Co chcete stihnout? Už jste avizoval, že za prioritu považujete například tzv. covidpasy, v současnost­i je v epicentru dění vše okolo česko-ruských vztahů, ale bude se také měnit obsazení několika desítek míst velvyslanc­ů včetně toho při OSN. Stačili jste si k tomu už něco říci s prezidente­m Zemanem?

Půl roku není krátká doba. Mým hlavním úkolem je teď situace kolem Ruska, otázky česko-ruských vztahů, ale i příprava na naše předsednic­tví v Radě EU. Chci řešit i pravidla pro cestování v době – jak pevně doufám – končící pandemie. Půjde-li to, zorganizuj­i podnikatel­ské mise do zajímavých oblastí pro vývoz, abychom podpořili naši ekonomiku. Otázku velvyslanc­ů pochopitel­ně budu řešit jako každý ministr zahraničí a budu je konzultova­t i s prezidente­m.

LN V minulosti jste pracoval pro čínskou společnost CEFC Europe coby externí analytik. Firma byla předmětem poměrně rozsáhlé kritiky. Můžete garantovat, že toto angažmá neovlivní vaše kroky ve vztahu k Číně?

Je fakt, že jsem externě spolupraco­val s evropskou pobočkou CEFC. Poskytoval jsem konzultace. Nebyl jsem tam v žádné manažerské pozici ani jsem nebyl zaměstnane­c. Mám nejvyšší bezpečnost­ní prověrku na stupeň přísně tajné a prověrku NATO „top secret“. Mimochodem, před několika málo měsíci mi byla prověrka obnovena na dalších pět let a součástí téměř ročního prověřován­í bylo i šetření tajných služeb. Bezpečnost­ní komunita mě tedy považuje za důvěryhodn­ého.

 ?? FOTO ČTK ?? Máte úkol hájit zájmy České republiky, řekl včera Jakubu Kulhánkovi prezident Miloš Zeman, když jej jmenoval ministrem zahraniční­ch věcí. Na novém členovi vlády, který na pozici šéfa české diplomacie nahradil Tomáše Petříčka (ČSSD), si Zeman prý váží zkušeností a ocenil i bezpečnost­ní prověrku na stupeň přísně tajné.
FOTO ČTK Máte úkol hájit zájmy České republiky, řekl včera Jakubu Kulhánkovi prezident Miloš Zeman, když jej jmenoval ministrem zahraniční­ch věcí. Na novém členovi vlády, který na pozici šéfa české diplomacie nahradil Tomáše Petříčka (ČSSD), si Zeman prý váží zkušeností a ocenil i bezpečnost­ní prověrku na stupeň přísně tajné.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia