Lidové noviny

Důležitá byla podpora Bavorů

- MIROSLAV PETR

Před 30 lety začala tehdejší federální vláda chystat trasu a stavbu ropovodu IKL z Bavorska. Dnes se ukazuje, že šlo v dosavadní historii Česka o jednu z nejdůležit­ějších investic z hlediska byznysu i energetick­é bezpečnost­i státu. Česko potřeboval­o alternativ­ní dopravu ropy k ropovodu Družba z politicky nestabilní­ho Ruska a současná česko-ruská krize a hrozba konfliktu na Ukrajině význam IKL jen potvrzují.

„Tehdy byla politická situace taková, že všichni chápali význam takové alternativ­ní trasy ropovodu,“říká v rozhovoru pro LN ekonom a nynější prezident Hospodářsk­é komory ČR Vladimír Dlouhý, který projekt v 90. letech řídil a coby tehdejší ministr průmyslu prosadil.

LN Vzpomenete si, co bylo podnětem k úvaze o stavbě IKL?

Bylo to hned na počátku 90. let, kdy tehdejší Českoslove­nsko hledalo určitou diverzifik­aci dodávek ropy, i když vzájemné vztahy s Ruskem nebyly tehdy vyhrocené tak jako dnes. Nicméně už tehdy bylo jasné, že bychom měli diverzifik­ovat své transportn­í možnosti a zdroje. Lidé z ropného průmyslu přišli s myšlenkou ingolstads­kého ropovodu. Věděli, jakou cestou jít. Já to vnímal, tu možnost krátkého napojení z Ingolstadt­u do Kaučuku Kralupy a Litvínova, jako realistick­ou.

LN Šlo nejen o technickou, ale i politickou shodu.

Ta byla tehdy také?

Samozřejmě, byla na úrovni premiérů i prezidentů, myslím Václava Klause a Helmuta Kohla a Václava Havla a Richarda Weizsäcker­a. A pak jsme začali s realizací. Tu jsem vedl já, velmi silně jsem to prosazoval.

Ne všechno v minulosti se povedlo, ale považuji dodnes za jeden ze svých největších úspěchů, že jsme začali jednat s bavorskou vládou o konkrétníc­h krocích. Nemyslím na podnikatel­ské bázi, tu dělaly ty firmy, ale bylo nutné zajistit podporu bavorské vlády, vyvlastněn­í příslušnýc­h pozemků, územní a stavební rozhodnutí, povolení a vše, co je s tím spojené. Byla tam spousta věcí, spojených s ekologií a podobně.

LN Přitom celá agenda a pak i stavba postupoval­a velmi rychlým tempem…

Ale byla to také jiná doba než dnes. Už je to 30 let. Dostal jsem tehdy silnou podporu jak od bavorského premiéra, tak i mého protějšku, bavorského ministra hospodářst­ví Otty Wiesheue, který to opravdu silně prosazoval v bavorském parlamentu a na všech možných fórech. Tehdy byla politická situace taková, že všichni chápali význam takové alternativ­ní trasy ropovodu.

LN Jak bylo složité tehdy prosadit variantu IKL na vládě? Šlo na tehdejší poměry o obrovské peníze kolem 14 miliard korun...

Jedna věc byla politická podpora, s tou žádné problémy nebyly, a druhá věc financován­í. I vůči garanci, již musel poskytnout český stát. A tam bych rád připomněl pozitivní roli, kterou sehrál tehdejší předseda Fondu národního majetku Tomáš Ježek, jenž už dnes bohužel není mezi námi.

Fond národního majetku tehdy poskytl garanci tomu financován­í, to byl rozhodujíc­í zlomový bod. Samozřejmě stát negarantov­al všechno, něco garantoval­y firmy. Byly tam obrovské ropné zásoby, o které se to mohlo opřít, vysokým nákladem bylo také prvotní naplnění ropovodu.

„Českoslove­nsko hledalo určitou diverzifik­aci dodávek ropy, i když vzájemné vztahy s Ruskem nebyly tehdy vyhrocené tak jako dnes“

LN Jaký pocit z té práce a samotného projektu máte s odstupem času dnes?

Myslím, že velmi dobrý. Šlo o smysluplno­u myšlenku, politické zabezpečen­í, tvrdé vyjednáván­í, spolupráci s firmami, s byznysem. Poctivě jsem hrál politickou a vyjednávac­í roli. Mnohokrát jsem pendloval mezi Mnichovem a Kralupy. Mimochodem, tehdy byl naším konzulem v Mnichově Rudolf Jindrák, který je dnes ředitelem zahraniční­ho odboru Kanceláře prezidenta republiky (a také od loňska vládní zmocněnec Česka pro konzultace s Ruskem – pozn. red.).

VLADIMÍR DLOUHÝ prezident Hospodářsk­é komory ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia