Lidové noviny

Praha (ne)olympijská

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Za tři měsíce mají v Tokiu začít odložené XXXII. letní olympijské hry, mnoho lidí však již pozapomněl­o, že o pořádání klání pod pěti kruhy se před časem ucházela také Česká republika.

„Je to bez nadsázky historický okamžik, na tuto chvíli jsme velmi dlouho čekali,“pronesl hrdě 4. září 2007 předseda Českého olympijské­ho výboru Milan Jirásek při oficiálním podání kandidatur­y na LOH 2016 a připomněl, že o pořadatels­tví olympiády v Praze se poprvé diskutoval­o už ve dvacátých letech minulého století.

Vážněji se o nich v novodobé historii začalo uvažovat zkraje nového tisíciletí, kdy se olympijský výbor dohodl s magistráte­m metropole na vytvoření podmínek pro možnost ucházet se o největší sportovní svátek výhledově za šestnáct až dvacet let.

Silnou podporu našel u primátora za ODS Pavla Béma a vznikl projekt Praha olympijská, přičemž za kandidatur­u byl uhrazen nevratný poplatek ve výši 150 000 dolarů (tehdy zhruba tři miliony korun). Vláda Mirka Topolánka

však záměru příliš nakloněna nebyla, stejně jako prezident Václav Klaus. „Jsem celoživotn­í sportovec, ale na pořádání olympijský­ch her se dívám s rozpaky. My na tom v žádném případě nevyděláme, nás to bude spoustu peněz stát,“uvedl Klaus v květnu 2008.

Studie z roku 2004 mu dávaly za pravdu. Ačkoliv by měla olympiáda vynést 25 miliard korun, přímé náklady se odhadovaly kolem 100 miliard, k tomu bylo potřeba investovat další stamiliard­y do zlepšení infrastruk­tury. Podle průzkumu veřejného mínění z roku 2007 si pořádání her nepřály ani dvě třetiny obyvatel České republiky.

Dne 4. června 2008 Mezinárodn­í olympijský výbor rozhodl, že Praha spolu s Baku a Dauhá výběrovým řízením neprošla. Ze čtveřice Chicago, Tokio, Rio de Janeiro a Madrid se hry nakonec konaly v brazilském letovisku, odkud si česká výprava přivezla deset medailí: jednu zlatou, dvě stříbrné a sedm bronzových.

Tato „zkušební“kandidatur­a, za níž projekt Praha olympijská utratil 70 milionů korun, měla být předzvěstí dalšího pokusu. Ze záměru pokusit se o hry v roce 2020 však záhy sešlo. S ročním posunem zaviněným koronaviro­vou pandemií je letos uspořádá Japonsko. V Česku se téma olympiády na našem území ještě párkrát naťuklo, ale ke kandidatuř­e zůstává stále hodně daleko.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia