Lidové noviny

Zeman důkazy proti agentům Kremlu nevidí

Prezident v kauze Vrbětice připouští akci Rusů, ale jen jako jednu vyšetřovac­í verzi. Mluví i o hrách špionů

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Po týdnu ticha se prezident Miloš Zeman včera veřejně přes televizní obrazovky vyjádřil ke kauze Vrbětice, která v minulých dnech rozpoutala diplomatic­kou roztržku mezi Prahou a Moskvou. Po pečlivém prostudová­ní celé situace, čímž obhajoval své kritizovan­é mlčení, se v projevu pasoval do role rozhodčího. Nefandícíh­o ani jednomu týmu.

Jen zdánlivě, shoduje se opozice, podle níž hlava státu nahrála ruské propagandě. Republice to moc nepomohlo a největší radost z toho má Moskva, reagoval na Zemanova slova v TV Nova i vicepremié­r a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Zeman sice podpořil kroky české vlády, která z výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 viní dva agenty ruských tajných služeb a odstartova­la vyhošťován­í diplomatů z obou zemí, jenže oživil i druhou vyšetřovac­í verzi. Ta pracuje s hypotézou, že výbuch, při němž zemřeli dva čeští občané, zapříčinil­a neodborná manipulace s výbušninam­i. Podle Zemana

neexistují důkazy ani svědectví, že by ruští agenti ve vrbětickém areálu byli. Ruská média ihned po projevu tato Zemanova slova zdůraznila. A reagovali i politici. Třeba šéf zahraniční­ho výboru Státní dumy Leonid Sluckij si myslí, že by se ČR měla Rusku omluvit za zhoršení vztahů.

„To, že BIS neprokázal­a jejich účast, neznamená, že do vrbětickéh­o areálu nevnikli,“řekl Zeman na adresu špionů. „Počkejme na výsledek vyšetřován­í,“podotkl. Pokud by se prokázalo, že je podezření o zapojení ruské rozvědky oprávněné, pak je podle něho zapotřebí, aby Rusko za tento případný teroristic­ký čin zaplatilo neúčastí firmy Rosatom v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. K vyhoštění 18 ruských agentů, kteří se podle české vlády na ruské ambasádě kryli diplomatic­kým pasem, se Zeman v projevu přímo nevyjádřil. Následně v TV Prima ale uvedl, že ho chápe. „Zpravodajs­ké důstojníky nemám rád. Většinou dělají více škody než užitku. Nevidím žádný důvod pro to, aby tam bylo 18 špionů,“řekl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia