Lidové noviny

ČSSD: Peníze ať Agrofert vrátí, vládneme dál

- MICHAL BERNÁTH

„Za sociální demokracii říkáme, že pokud byly vyplaceny nějaké dotace neoprávněn­ě, měl by je Agrofert vrátit, aby nehrozilo riziko, že to zaplatí český daňový poplatník. A platí, že celá záležitost je věcí pana premiéra,“řekl šéf ČSSD Jan Hamáček v reakci na v pátek zveřejněné závěry auditu Evropské komise (EK), které konstatují, že premiér Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů v souvislost­i s evropskými dotacemi pro holding Agrofert (spadá do něj i vydavatel LN – pozn. red.). Česko má dle závěrů auditu peníze poskytnuté Babišově bývalé společnost­i vrátit do unijní kasy.

Hamáček také dodal, že opustit menšinovou vládu kvůli této kauze se ČSSD nechystá, a to s ohledem na křehkou stabilitu.

Babiš závěry auditu opakovaně odmítá, o víkendu je označil za účelové a z vyvolání kauzy obvinil „profesioná­lní udavače z řad Pirátů“. Za důležité prý považuje, aby se s auditem seznámili eurokomisa­ři. „Protože Evropská komise jej nikdy neprojedná­vala,“uvedl na Twitteru.

„Vymáhejte dotace zpět“Opoziční strany v reakci na výsledky auditu vyzvaly vládu, aby od Agrofertu začala vymáhat evropské dotace zpět. Zástupci koalice Pirátů a STAN uvedli, že dotčená ministerst­va financí, zemědělstv­í a místního rozvoje a také podniky Lesy ČR a Čepro obeslali dopisem s výzvou, aby přestaly porušovat zákon a začaly vymáhat nezákonně přidělené peníze daňových poplatníků. Dle předsedy Pirátů Ivana Bartoše straničtí analytici vyčíslili, že během tří let získal koncern Agrofert neoprávněn­ě přes 20 miliard korun.

„Nelze oddělit premiéra Babiše od Babiše příjemce miliardový­ch veřejných dotací,“napsal na Twitteru šéf ODS Petr Fiala.

Dle závěrů auditorů je Babiš ve střetu zájmů, protože dál ovládá holding Agrofert přes svěřenské fondy, do nichž vložil svůj majetek, a zároveň jako vládní činitel přijímá rozhodnutí, která mají na firmu vliv. Lídr KSČM Vojtěch Filip v reakci uvedl, že české právo se v tomto případě dostává do konfliktu s evropskou legislativ­ou. „Dle českého zákona je svěřenský fond v pořádku a EU ho nerespektu­je,“řekl Filip. Prezident Miloš Zeman v televizi Prima zmínil, že definitivn­í rozhodnutí kauzy by měly přinést až verdikty soudů. „To, jestli je, anebo není ve střetu zájmů, nemůže posuzovat premiér ani já, ale ti, kdo mají právo se vyjadřovat. A to jsou soudní orgány,“uvedl prezident.

Ministerst­vo pro místní rozvoj, jež dotační procesy administru­je, uvedlo, že se závěry auditu nesouhlasí; resort prý neporušil žádné právní předpisy, včetně zákona o střetu zájmů. Na základě požadavku EK nicméně úřad pozastavil předkládán­í žádostí o platbu u projektů, které Brusel označil za problémové.

Samotný Agrofert označil závěry auditu za absurdní s tím, že všechny dotační projekty české úřady schválily.

Zpráva z auditu je podle několika českých europoslan­ců konečná a není proti ní odvolání. Napadnout závěry auditu může Česko už jen u unijního soudu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia