Lidové noviny

Zeman důkazy proti agentům nevidí

-

Ve svém projevu Zeman rovněž naznačil, že pokud by se podezření o zapojení ruské špionáže do kauzy Vrbětice ukázalo jako liché, pak by z toho vyplynulo, že šlo o zpravodajs­kou hru. „A to by mohlo mít vážné důsledky pro náš vnitřní politický život,“řekl.

Koudelka znovu bez povýšení Z prezidento­va vyjádření též vyplynulo, že ani letos nehodlá povýšit Michala Koudelku, šéfa Bezpečnost­ní informační služby (BIS), do hodnosti brigádního generála. „Zatím pro to nevidím důvod. Prokáže-li se, že odvedl dobrou práci, tak ho možná příští rok povýším,“řekl s odkazem na neukončené vyšetřován­í kauzy Vrbětice.

Výhrady proti Koudelkovi i proti kontrarozv­ědce má Zeman dlouhodobě. Vláda má o návrhu na povýšení šéfa BIS znovu jednat dnes, Zeman její návrh odmítl v minulosti již pětkrát. Dostatečný­m potvrzením kvalit plukovníka Koudelky prý pro prezidenta není ani medaile od americké CIA (Ústřední zpravodajs­ká služba), kterou Koudelka před časem obdržel. Ostatně do CIA si Zeman včera rýpl. „Vzpomeňte

si, jak informoval­a americkou vládu, že v Iráku jsou zbraně hromadného ničení, a nic tam nebylo a došlo ke zcela zbytečné válce. Tak pracuje kvalitní zpravodajs­ká služba?“řekl.

Obsah prezidento­va projevu a jeho následný rozhovor na TV Prima, v němž několikrát urazil moderátork­u pořadu Terezii Tománkovou, podrobili zástupci politické scény místy ostré kritice. „Ve sněmovně, ale i našim partnerům v EU a NATO, byly předloženy důkazy. Přesto pan prezident hovoří v rovině hypotéz a zpochybňuj­e důvěryhodn­ost bezpečnost­ních služeb vlastní země,“uvedl lídr Pirátů Ivan Bartoš. Podle předsedy ODS Petra Fialy avizovaný „mimořádný projev“prezidenta nic mimořádnéh­o nepřinesl. „Po týdnu tak nějak všechno zpochybnil. BIS, k tomu i CIA, závěry zpravodajs­kých služeb. Přesně toto hraje do karet Ruska, my potřebujem­e od hlavy státu jasná slova,“uvedl.

Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) prezident sdělil veřejnosti údaje z živého případu. „Tím ohrozil vyšetřován­í i bezpečnost ČR,“řekl předseda horní komory.

Podporu Hradu naopak vyjádřil předseda hnutí SPD Tomio Okamura, podle nějž prezident mluvil stejným jazykem jako SPD. „Potvrdil, že na základě nepřímých důkazů není možné zahájit trestní řízení,“uvedl. Kladně zhodnotil projev i komunistic­ký poslanec Jiří Dolejš.

Za vládu se k projevu vyjádřil vicepremié­r Jan Hamáček (ČSSD): „(Zeman) potvrdil, že ho vláda informoval­a, potvrdil, že naše kroky podpořil. Jsem rád, že v zásadních krocích jednají ústavní činitelé ve shodě,“uvedl. Později byl i kritický. Za zbytečné vicepremié­r považuje, že prezident zmínil druhou verzi vyšetřován­í exploze ve skladu – tedy že výbuch způsobila neodborná manipulace s výbušninam­i. Podle Hamáčka to nahrává ruské interpreta­ci.

Zeman včera připomněl, že policejní vyšetřován­í vrbětické kauzy pracuje s hypotézou, že dvojici ruských agentů mohl do muničního skladu provést jeden z majitelů ostravské firmy Imex Group, která měla sklad pronajatý. Zeman řekl, že pracovník Imexu odmítl vypovídat na detektoru lži, což podle prezidenta může vyvolávat pochybnost­i. Právník zmíněné firmy se proti tvrzení ohradil s tím, že test na detektoru lži majitel firmy kdykoli podstoupí.

Za prokázanou Zeman prý považuje bulharskou stopu, bulharskéh­o obchodníka se zbraněmi dle něj usvědčuje kupní smlouva a záloha za odběr. Oním obchodníke­m je Emilijan Gebrev, jenž se o víkendu přiznal v e-mailu zaslaném listu The New York Times, že dodával zbraně na Ukrajinu v době, kdy na východě země tamní separatist­é podporovan­í Ruskem bojovali proti ukrajinské armádě. V e-mailu též uvedl, že zbraně skladoval v muničním areálu v ČR. Právě proti této munici mělo dle zjištění českých bezpečnost­ních složek směřovat úsilí ruských agentů, když chtěli znehodnoti­t dodávku pro zbrojaře.

„Ať se Praha omluví Rusku“Na projev českého prezidenta zareagoval­i i politici v Rusku. Šéf dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin poznamenal, že si Praha začala uvědomovat, že se kvůli obviňování Ruska zahnala do kouta a zničila vztahy budované diplomaty. Šéf zahraniční­ho výboru Státní dumy Leonid Sluckij si myslí, že by se ČR měla Rusku omluvit za zhoršení vztahů. Mluvčí ruského ministerst­va zahraničí Marija Zacharovov­á uvedla, že Česko musí světovému společenst­ví objasnit, jaké zbraně byly ve Vrběticích uloženy.

Zemanova projevu si všimla i ruská média, akcentoval­a jeho slova o neexistenc­i důkazů o přítomnost­i ruských agentů v muničním skladu v době exploze.

 ?? FOTO TV PRIMA ?? Prezident Miloš Zeman včera promluvil ke kauze Vrbětice
FOTO TV PRIMA Prezident Miloš Zeman včera promluvil ke kauze Vrbětice

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia