Lidové noviny

Politiky je třeba proti hrozbám cvičit

Na Úřadu vlády by mohl být tým expertů na strategick­ou komunikaci, existuje třeba i pod britským premiérem, říká náměstek Havránek

- MARTIN SHABU

LN Vypadala by podle vás reakce na zjištění, že za výbuchem ve Vrběticích stojí ruská GRU, v Česku jinak, kdyby už existovala a byla zavedena strategie pro boj s hybridním působením?

Já věřím, že by reakce vypadala trochu jinak. A to z toho důvodu, že je to nástroj pro lepší koordinaci a spolupráci mezi ministerst­vy a úřady. Sice nemění pravomoci v boji proti hybridním hrozbám, ale přináší změny třeba pro strategick­ou komunikaci. Minimálně v této oblasti by byla reakce určitě lepší.

LN Ve strategii se deklaruje cíl, že Česko bude snižovat závislost na zemích s odlišnou ideově-hodnotovou orientací. To je závazek pro všechny vlády i do budoucna?

Strategie je platná. Prošla vládou i Bezpečnost­ní radou státu. Je na ní velmi široká shoda v odborné komunitě. Tím pádem platí a je nadčasová.

Snižování závislosti na zemích s odlišnou ideově-hodnotovou orientací není nic nového. V roce 2016 přijalo NATO na varšavském summitu závazek ke zvýšení odolnosti. Zavázali jsme se, že budeme snižovat závislost na ruské vojenské technice. To je konkrétní příklad, co lze dělat. V posledních letech už několik vládních kabinetů v Česku zdůraznilo, že v rámci modernizac­e armády je potřeba snížit či vyměnit starou techniku sovětského typu. Nahradit by ji měla moderní zařízení, která budou kompatibil­ní s našimi spojenci.

LN Podobnou větu jsem slyšel od ministra obrany Alexandra

Vondry někdy v roce 2010. Od té doby se toho však mnoho nezměnilo. Anebo se mýlím?

Není pravda, že se nic nezměnilo. Modernizac­e se rozběhla. Příkladem jsou zakoupené americké vrtulníky, které nahrazují sovětské vrtulníky řady Mi. Dalším takovým projektem je náhrada protiletad­lových kompletů KUB. Největším projektem je pak chystaná náhrada BVP, které máme 40 let staré. Ministerst­vo obrany se tedy rozhodně posouvá vpřed. Možná ne tak rychle, jak by mohlo, ale modernizac­e běží.

Mimochodem vláda společně se strategií odsouhlasi­la i vytvoření tzv. akčního plánu, který se nyní připravuje. Ten ministerst­vům a dalším státním institucím určí konkrétní úkoly a kroky, jak strategii v praxi realizovat.

LN Vím, že strategie sice nejmenuje konkrétní země s odlišnou ideově-hodnotovou orientací, ale mezi řádky lze vyčíst, že míří mimo jiné proti Rusku a Číně. Je možné, že kdyby byla strategie přijata dříve, byly by automatick­y vyloučené z možnosti podílet se na stavbě jaderné elektrárny v Dukovanech čínské a ruské firmy?

Strategie je závazná pro všechny resorty. Jejími principy by se tedy měli řídit všichni. Investice do kritické infrastruk­tury a do klíčových odvětí však vždy budou politickým rozhodnutí­m na nejvyšší úrovni. To mi jako státnímu úředníkovi ministerst­va obrany nepřísluší komentovat.

LN Jedním z cílů strategie je vybudovat systém strategick­é komunikace, což se ostatně ukázalo být zásadní v nedávné krizi spojené se zjištěním, že za výbuchem ve Vrběticích byla ruská tajná služba. Jednou o tom premiér mluvil jako o útoku na zboží, za což se později omluvil.

Nejasnosti panovaly i okolo cesty necesty vicepremié­ra do Moskvy. Další přinesl i postoj prezidenta. Jak zlepšit tuto oblast, aby do budoucna bylo jasné, co a jak říkat v podobných situacích?

Strategick­á komunikace bývá často chybně zaměňovaná za politický marketing a public relations. Sdělovat informace o nějaké události v přímém přenosu do médií bez jakékoli koordinace napříč ministerst­vy a jinými státními orgány – to není strategick­á komunikace.

V rámci strategick­é komunikace je třeba si v první řadě definovat cílové publikum, komunikačn­í kanály, formu a obsah sdělení a cíl, kterého chceme dosáhnout. Strategick­á komunikace by měla být zároveň apolitická, měla by šířit obecně sdílené hodnoty, relevantní data a fakta. Uvedu příklad. Pokud žádáme spojence o vyjádření podpory a solidarity,

Kde hledat inspiraci?

Například ve Velké Británii, kde k těmto účelům existuje dokonce zvláštní úřad podřízený přímo premiérovi. Tento úřad spolupracu­je s komunikačn­ími jednotkami při ministerst­vech zahraničí a obrany. České ministerst­vo obrany s Brity nyní jedná o spolupráci, aby nám poradili, jak systém strategick­é komunikace nastavit.

V rámci NATO také existuje tzv. StratCom tým. Skrze něj Aliance připravuje a následně šíří jednotné pozitivní narativy, tedy jasně definované společné pozice ke klíčovým bezpečnost­ním a obranným tématům. Inspirovat se tedy můžeme i tady. Dalším příkladem může být efektivní systém strategick­é komunikace na Tchaj-wanu.

LN Kdy by měl být hotový akční plán ke strategii?

Máme připravený návrh, který chceme v průběhu května začít projednáva­t se zpracovate­li strategie a pak v meziresort­u. I v kontextu aktuálního dění okolo Vrbětic však musíme zhodnotit, jaké spektrum úkolů bychom měli vládě navrhnout ke schválení.

LN Část strategie se věnuje přípravě a tréninku na hybridní působení. Jak a kdy proběhne první takové cvičení?

Cvičení s hybridním komponente­m se odehrávají už dnes v rámci NATO či EU. Předminulý týden proběhlo také mezinárodn­í cvičení Locked Shields, kterého se na pozvání Národního úřadu pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB) účastnili i zástupci bezpečnost­ní komunity. Obsahovalo i strategick­ou část. Ta se týkala hybridního scénáře, do kterého byl vtažen finanční sektor. Ministerst­vo obrany plánuje ve spolupráci se soukromým sektorem podobná cvičení. Jde o to pochopit, že v hybridním působení není zřetelná hranice mezi otevřeným konfliktem, krizí, mírem a nepřátelsk­ou činností. Odborně se tomu říká cvičení v „šedé zóně“.

Propaganda, informační válka, kybernetic­ké útoky i kriminální a teroristic­ké činy. Obraně před útoky, kterým v současném světě čelíme, má pomoci strategie proti hybridnímu působení. Tu minulý týden posvětil kabinet. Jak výraznou roli v tom hraje strategick­á komunikace, popsal LN Jan Havránek, náměstek ministra obrany pro řízení sekce obranné politiky a strategie a spoluautor dokumentu.

LN Jak bude vypadat scénář? Půjde o simulaci výbuchu muničního skladu za pomoci cizích agentů?

Klíčové je, aby cvičení probíhalo podle scénáře, který je jak realistick­ý, tak překvapivý. Smyslem rozhodně není, aby vše proběhlo podle příručky. Právě naopak. Účastníci cvičení by měli být zaskočeni a neměli by být stoprocent­ně úspěšní. Zásadní je ukázat slabiny a vyvodit z toho ponaučení.

Takových cvičení by se měli účastnit manažeři, úředníci, ale i politici. Účelem je, aby byli schopní se v určitých situacích správě rozhodnout a aby věděli co dělat. Ne vždy bude na rozhodován­í dostatek času. Inspirovat bychom se mohli například ve Finsku, kde pro úředníky, politiky, manažery a šéfy velkých firem či pro zástupce médií nebo neziskovýc­h organizací pravidelně pořádají tzv. kurzy národní obrany v podobně boot campů. Jejich absolvován­í se přitom považuje za velmi prestižní záležitost.

LN Chcete nahnat politiky do školních lavic?

Loni na půdě parlamentu ministerst­vo vnitra a NÚKIB uspořádaly cvičení Stálé komisi pro hybridní hrozby. Byla to jednoduchá debata o scénáři, který se týkal zahraniční­ch investic do kritické infrastruk­tury. Bylo to důležité. Politici byli vystaveni situaci, kdy museli bezodkladn­ě rozhodovat.

LN Jaká je odezva od politiků?

Účastnil jsem se několika podobných cvičení v NATO, kde jsem působil. Nikdy se mi nestalo, že by byl někdo rozladěn. Všichni to brali, že se něco nového naučí. Neméně důležité je však odstraňova­t zjištěné nedostatky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia