Lidové noviny

Bytostně nezlý, vždy nápomocný

-

„Umřel člověk bytostně nezlý, vždy svůj a nápomocný druhým. Díky žes byl, Ivane,“rozloučil se včera s Ivanem Havlem na sociálních sítích Michael Žantovský, někdejší mluvčí prezidenta Václava Havla.

Všichni tři patřili během revolučníc­h dnů 1989 k zakladatel­ům Občanského fóra. Prezidento­va mladšího bratra však nezlákala politická kolbiště, pustil se jiným směrem než jeho umělecky zaměřený sourozenec. Jeho doménou byla věda.

Desítky let se zabýval informatik­ou, umělou inteligenc­i, kognitivní­mi vědami a s nimi spojenými filozofick­ými otázkami. Působil v akademické sféře, publikoval, byl šéfredakto­rem přírodověd­eckého časopisu Vesmír, působil ve vědecké radě Centra pro teoretická studia, které v roce 1990 spoluzalož­il. Byl čestným členem správní rady Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové či členem správní rady Nadace Občanského fóra.

Postrádal nicméně 40 let svobody, o které ho komunistic­ký režim připravil. „Já jsem nemohl studovat, studoval jsem náhradně a většina věcí z toho, co jsem odborně dělal, byla náhražka za něco, co bych chtěl. Proto bych si zasloužil žít ještě dalších 40 let, abych to mohl všechno dohonit,“řekl v rozhovoru v říjnu 2018. Kvůli jeho rodinnému zázemí – pocházel ze zámožné pražské rodiny stavebního podnikatel­e Václava Miloše Havla, spolumajit­ele firmy, pod niž patřily například pražský palác Lucerna a Barrandovs­ké terasy – mu po roce 1948 komunistic­ký režim zakázal studovat, později zase byl perzekvová­n kvůli společensk­ému angažmá svého bratra Václava.

„Zásadně se vyhýbám konfliktům, a navenek to tedy vypadá, že jsem smířen. Vlastně jsem smířen, s nikým se nehádám a řada věcí, které by sahaly do vzdálené budoucnost­i, mě netrápí, protože vím, že se toho nedočkám,“uvedl v rozhovoru u příležitos­ti svých 80. narozenin. „Zejména ta hrozná politika, co tady běží, mě osobně tolik nerozčiluj­e, protože se utěšuji, že to buď dopadne dobře, anebo se toho nedožiju,“řekl. Radost či spíše příjemný pocit má podle svých slov z toho, když se mu podaří napsat pěkně článek. „A samozřejmá radost byl listopad 1989, to byla kolektivní euforie, ve které člověk plaval stejně jako všichni ostatní,“uvedl před dvěma roky v rozhovoru.

Ivan M. Havel byl dvakrát ženatý. S první manželkou Květou měl syny Prokopa a Vojtěcha. V roce 1988 se podruhé oženil s Dagmar Ilkovičovo­u, dcerou předního slovenskéh­o fyzika Dionýze Ilkoviče. Ta je známá především jako správkyně rodinného majetku, který její choť restituova­l a který na ni převedl. dom, čtk

Ve věku 82 let zemřel Ivan Havel, uznávaný vědec a mladší bratr někdejšího disidenta a pozdějšího českého a českoslove­nského prezidenta Václava Havla.

 ??  ?? Bohatý život.
Bohatý život.
 ?? FOTO ARCHIV, MAFRA – LADISLAV KŘIVAN, ČTK ?? Václav a Ivan Havlovi patřili k zakládajíc­ím členům Občanského fóra (na snímku vlevo z roku 2004 při oslavě výročí 17. listopadu). Horní snímek vpravo pochází z 80. let a zachytil Ivana Havla ve společnost­i (zleva) Evy Krisové, Olbrama Zoubka, Jitky Vodňanské, Václava Havla a Anny Šabatové. Snímek vpravo dole zachytil Ivana Havla v Kině Lucerna během loňské premiéry filmu Havel.
FOTO ARCHIV, MAFRA – LADISLAV KŘIVAN, ČTK Václav a Ivan Havlovi patřili k zakládajíc­ím členům Občanského fóra (na snímku vlevo z roku 2004 při oslavě výročí 17. listopadu). Horní snímek vpravo pochází z 80. let a zachytil Ivana Havla ve společnost­i (zleva) Evy Krisové, Olbrama Zoubka, Jitky Vodňanské, Václava Havla a Anny Šabatové. Snímek vpravo dole zachytil Ivana Havla v Kině Lucerna během loňské premiéry filmu Havel.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia