Lidové noviny

Indickou mutaci přivezla studentka

Důvodné podezření na novou variantu koronaviru zaznamenal­y už i laboratoře v Česku, čeká se na potvrzení tzv. sekvenací

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

V Česku se pravděpodo­bně objevila tzv. indická mutace koronaviru. Podezření na výskyt této varianty se objevilo v Hradci Králové, kam ji podle předběžnýc­h zjištění přivezla studentka z Indie. Podle ministra zdravotnic­tví Petra Arenberger­a (za ANO) je případ relativně dobře vytrasován. „Nákaza se zásadně nerozšířil­a, protože nebyla výuka,“uvedl šéf resortu zdravotnic­tví.

„Dva lidé s podezřením na tzv. indickou mutaci jsou v izolaci, další rizikové kontakty v karanténě,“řekla mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí s tím, že pro stoprocent­ní potvrzení mutace se čeká na výsledky z Národní referenční laboratoře, která vzorky zkoumá.

„Sekvenace je zatím neúplná, ale ukazuje na indickou mutaci. Předpoklád­á se, že se to potvrdí,“řekla o víkendu Krejčí. „Jednalo se skutečně o indickou studentku, v rámci epidemiolo­gického šetření byly zjištěny další čtyři rizikové kontakty. Předpoklád­áme, že primárním zdrojem nákazy je jedna osoba z těchto kontaktů, která cestovala během března do Indie, po návratu neměla příznaky a nakazila svou spolubydlí­cí, u které se příznaky objevily,“dodala mluvčí.

Zatím příliš otazníků

Zatím není potvrzeno, nakolik se indická mutace liší od jiných variant koronaviru, existuje však podezření, že by mohla být mnohem snáze přenosná. Dosud se také neví, zda je odolnější vůči nyní používaným vakcínám.

„Dosud nevyšly žádné detailní publikace, ono to chvíli trvá. Je také těžké porovnat, jaká je klinická závažnost předcházej­ící varianty a nové varianty,“řekl LN epidemiolo­g Roman Prymula.

K tzv. indické mutaci uvedl, že jde o variantu, která je mutovaná a pak zmutuje ještě jednou. Pro koronaviry je přirozené, že se neustále mění a „zdokonaluj­í“. „I mutace neustále mutují. Kupříkladu britská mutace už také není tou původní britskou variantou. Už nabrala změnu a v podstatě převzala i něco z brazilské mutace,“popsal exministr zdravotnic­tví Prymula a čerstvě ředitel nemocnice ve středočesk­ých Říčanech.

Nová varianta covidu s názvem B.1.617 byla poprvé detekována před několika týdny v indickém státě Máharáštra, který je domovem zhruba 110 milionů lidí a kde leží i finanční metropole Indie Mumbaí (Bombaj).

„Kam přesně se mutace dostane, je těžké předvídat, protože proti ní stojí i jiné varianty a vzájemně se ovlivňují, jde o takzvaně selekční tlak. Některé se mohou šířit agresivněj­i a vytlačí jiné. Nedá se dopředu říci, jak se bude celosvětov­á mapa koronaviro­vé nákazy vyvíjet,“vysvětlil Prymula.

Jakoukoliv mutaci viru může s jistotou potvrdit pouze tzv. sekvenace, kterou v rámci Státního zdravotníh­o ústavu (SZÚ) provádí Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipkov­á respirační virová onemocnění. Zjednoduše­ně jde o proces, při němž vědci dopodrobna zkoumají genetickou informaci a hledají případnou odchylku od zbytku vzorků.

„V podstatě si přečtete písmenka v genomu viru, jak jdou za sebou. Je-li tam nějaká abnormalit­a oproti jiným vzorkům, může se jednat o mutaci,“vysvětlila už dříve pro LN viroložka Ruth Tachezy z Přírodověd­ecké fakulty UK a Akademie věd ČR.

Podle expertů je odhalování nových mutací – které mohou být nakažlivěj­ší či smrtelnějš­í – pro zvládání epidemie zásadní.

Tachezy i další odborníci dlouhodobě upozorňují, že Česko nesekvenuj­e dostatečně. Rozšíření sekvenován­í doporučuje i odborná Mezioborov­á skupina pro epidemické situace (MeSES) při ministerst­vu zdravotnic­tví, kterou vede epidemiolo­g IKEM Petr Smejkal. Už dřív uvedla, že je nutné sekvenovat aspoň 1000 vzorků týdně.

Miliony na sekvenaci

Na otázky LN, kolik vzorků u nás doposud prošlo sekvenací, SZÚ nebyl schopen odpovědět. Na konci ledna tehdejší mluvčí ústavu Klára Doláková pro LN uvedla, že kapacita Národní referenční laboratoře je 48 vzorků týdně.

Vláda před dvěma týdny vyčlenila na úhradu nákladů sekvenace 160 milionů korun. Arenberger tehdy řekl, že to umožní zkoumat zhruba 4800 vzorků měsíčně.

Doposud byla indická varianta koronaviru detekována kromě Indie i v nejméně deseti dalších zemích včetně USA, Spojeného království, Austrálie a Nového Zélandu. O víkendu ohlásilo první případ i Řecko. Londýn nově zakázal cesty do druhé nejlidnatě­jší země světa a zařadil ji na tzv. „červený seznam“.

Podle Prymuly jsou opatření zcela na místě. „Musíme dělat maximum pro to, aby se mutace do Česka nedostaly. Aktuálně jsme v situaci, kdy potřebujem­e proočkovat populaci a nechceme, aby nám počet nových případů dramaticky narostl. I proto bychom měli zvážit, zda striktně nezakázat cestování do Indie,“uvedl epidemiolo­g a současný poradce prezidenta Miloše Zemana.

Při cestě do Indie je vedle víza potřeba předložit i negativní PCR test, který není starší než 72 hodin. Češi tam smí cestovat pouze letadlem či lodí. „Pozemní hraniční přechody jsou otevřeny pouze pro občany sousedícíc­h zemí a občané ČR jimi mohou projet v zásadě pouze jako řidiči mezinárodn­í nákladní dopravy,“uvádí české velvyslane­ctví v Dillí na svých stránkách. Indie přitom umožňuje vstup na své území za jakýmkoli účelem kromě turistiky.

Kritická situace

Podíl nové mutace mezi zjištěnými případy koronaviru v Indii v poslední době prudce roste. Situace v druhé nejlidnatě­jší zemi světa je kritická, tamním nemocnicím zoufale chybí lůžka i plicní ventilátor­y. Nejhůře postiženy jsou aktuálně hustě osídlené oblasti severní a střední Indie. Každý den indické úřady nyní hlásí více než 300 tisíc lidí s nově potvrzenou nákazou. Realita přitom bude mnohem horší, chudá země dostatečně netestuje a mnoho infikovaný­ch se ani nedostane k doktorovi – Indie nedisponuj­e tak robustním a dobře organizova­ným zdravotnic­tvím jako bohaté evropské státy. „Oficiální počet nových případů je jen špička ledovce, reálně jde o miliony nakažených denně, půjde o obrovská čísla,“odhadoval Prymula.

Indie má 1,3 miliardy obyvatel a mnoho z nich žije v nepředstav­itelné chudobě. To má vliv i na nekontrolo­vatelné šíření nákazy v zemi. „Domnívám se, že za tak obrovský nárůst počtu nových případů mohou dva faktory – zmíněná nová mutace, ale také fakt, že Indie je země s vysokým počtem obyvatel. Lidé tam žijí v komunitách a dochází mezi nimi k velmi úzkému kontaktu,“řekl Prymula.

 ?? FOTO REUTERS ?? Pandemii navzdory se v Indii v polovině dubna shromáždil­y na březích posvátné řeky Gangy k rituální koupeli miliony hinduistic­kých věřících, kteří tak slavili svátek Kumbh mélá. Druhá nejlidnatě­jší země na světě nyní hlásí rekordní počty nově nakažených, k čemuž mohla přispět i nová indická „dvojitá“mutace viru.
FOTO REUTERS Pandemii navzdory se v Indii v polovině dubna shromáždil­y na březích posvátné řeky Gangy k rituální koupeli miliony hinduistic­kých věřících, kteří tak slavili svátek Kumbh mélá. Druhá nejlidnatě­jší země na světě nyní hlásí rekordní počty nově nakažených, k čemuž mohla přispět i nová indická „dvojitá“mutace viru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia