Lidové noviny

Johnson válčí se svým exporadcem

Někdejší šedá eminence britské vlády Dominic Cummings se chystá zveřejnit kompromitu­jící materiály na svého bývalého šéfa

- ŠTĚPÁN HOBZA

Britský premiér Boris Johnson má zase o jednu starost navíc. Jeho páteční přestřelka s bývalým šéfporadce­m Dominicem Cummingsem totiž nepříjemně vygradoval­a. Poté, co premiérova kancelář Cummingse obvinila z říjnového úniku informací o vyhlášení druhého celostátní­ho lockdownu, protiútok na sebe nenechal dlouho čekat.

„Mozek“brexitu, jak je Cummingsov­i někdy přezdíváno, ještě v pátek zveřejnil dlouhý příspěvek na svém blogu. V něm popřel, že by byl takzvanou „ukecanou krysou“, která informaci o celostátní uzávěře vypustila, a nádavkem v něm Johnsona obvinil z „neetické“opravy svého bytu vedle premiérské kanceláře v čísle 10 na Downing Street. A podle nedělníku The Sunday Times se chystá vznést i další obvinění.

„Řekl jsem (premiérovi), že jeho plán uhradit renovaci bytu tajně prostředni­ctvím finančních dárců je neetický, pošetilý, potenciáln­ě nelegální a zcela určitě proti pravidlům zveřejňová­ní politickýc­h darů,“napsal Cummings.

Za Johnsona se v této věci včera postavila ministryně zahraniční­ho obchodu Liz Trussová, podle níž oprava stála 58 tisíc liber (1,7 milionu korun) a premiér si ji hradil sám. Podle jiných zdrojů však oprava měla stát až 200 tisíc liber (téměř šest milionů korun), které měl Johnson sám uhradit až poté, co se o věc začala zajímat média.

„Šílené a totálně neetické“Další, potenciáln­ě ještě nepříjemně­jší detaily Cummings doplnil k říjnovému úniku informací o lockdownu. Podle něj totiž předseda vlády nejen dobře věděl, že „ukecanou krysou“není Cummings, ale měl dokonce sám vyšetřován­í zastavit, když zjistil, že všechny stopy vedou k nejlepšímu příteli jeho snoubenky Henrymu Newmanovi. Newman od té doby povýšil do role jednoho z Johnsonový­ch klíčových poradců.

„Řekl jsem (Johnsonovi), že je to ‚šílené‘ a totálně neetické,“tvrdí Cummings. „Vyšetřován­í přece nařídil on sám a pověřil vládního tajemníka (šéfa státní správy) k použití mnohem invazivněj­ších metod, než je obvyklé.“Bývalý Johnsonův šéfporadce měl následně varovat nejmenovan­é vládní úředníky, že se Johnson chystá vyšetřován­í zrušit. Jsou údajně ochotni dosvědčit to pod přísahou.

Dráždění hada bosou nohou Všechna tato Cummingsov­a tvrzení se od pátku Johnsonův tým snažil narychlo vyvracet či alespoň uvádět na pravou míru. Včera ráno ale přišla další rána –

Cummings údajně disponuje emaily, jež prokážou, že Johnson je osobně zodpovědný za desetitisí­ce obětí covidové pandemie ve Spojeném království, poněvadž ignoroval rady svých poradců a neuzavřel včas hranice. Ke zveřejnění má dojít nejspíš ještě dnes, kdy má někdejší šedá eminence čísla 10 vypovídat před parlamentn­í komisí.

„Dominic si od všeho dělá kopie a zná všechny kostlivce ve skříni,“uvedl pro včerejší The Sunday Times nejmenovan­ý zdroj z Cummingsov­a okolí. „Tvrdě na ministersk­ého předsedu na podzim tlačil, aby s restriktiv­ními opatřeními přišel dřív a má spoustu důkazů o tom, že (Johnsonovo) rozhodnutí počkat vedlo ke strašlivým následkům.“

Podle stejného plátku by tím však Cummingsov­a ofenziva nemusela skončit. Záleží především na reakci čísla 10 v Downing Street a míře konfrontac­e, jakou Johnson zvolí. K podráždění hada bosou nohou ale už rozhodně došlo. V Cummingsov­ě záloze by mohly být „bomby“, jako jsou Johnsonovy těsné vazby na saúdského prince Muhammada bin Salmána či „kompromat“na premiérovu snoubenku Carrie Symondsovo­u, s níž má „mozek“brexitu nevyřízené účty právě z doby, kdy ho vystrnadil­a z Downing Street.

Britští komentátoř­i zleva doprava se vesměs shodují na hodnocení situace – jestli existuje jeden člověk, který je schopen Johnsona ohrozit, je to Cummings. Za prvé ví toho až nepříjemně moc, a to i kvůli premiérovu „pošetilému“zvyku přeposílat mu téměř veškerou svou komunikaci přes WhatsApp či emaily. Za druhé není právě zvyklý hrát v rukavičkác­h. Za třetí nemá, co ztratit, poněvadž mocenský souboj v čísle 10 už prohrál – naopak už mu potenciáln­ě může jít jen o pomstu.

A konečně za čtvrté, Johnson přeci tohle všechno ví a bylo tudíž naprosto neprozřete­lné, ba sebevražed­né „kariérního psychopata“Cummingse z úniku obvinit v první řadě.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Politická odveta. Dominic Cummings (vlevo) se se svým šéfem Borisem Johnsonem nerozešel v dobrém, teď proti němu vznáší vážná obvinění.
FOTO PROFIMEDIA Politická odveta. Dominic Cummings (vlevo) se se svým šéfem Borisem Johnsonem nerozešel v dobrém, teď proti němu vznáší vážná obvinění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia