Lidové noviny

Macronovi nevěřte, varuje Philippe

- MARTIN HAMPEJS

Mocenské dvojice často nemívají štěstí v dlouhodobé spolupráci. Obzvláště ne ve Francii. Hlavou výkonné moci je totiž prezident, ale praktickou, každodenní politiku vykonává v poloprezid­entském systému předseda jeho vlády. A mezi francouzsk­ým prezidente­m Emmanuelem Macronem a jeho prvním premiérem Édouardem Philippem to rozhodně nebyla láska na první pohled.

„Byli to paranoik a povýšenec. Od začátku bylo jasné, že to nebude jednoduché,“uvedl pro Le Journal du Dimanche zdroj z blízkosti Elysejskéh­o paláce. Po necelém roce od Philippovy rezignace vychází na povrch detaily „rozvodu“těchto dvou silných osobností.

A to především díky knize Dojmy a jasné linie od samotného expremiéra, jež vyšla zkraje dubna.

Přitom začátek společného vládnutí i podle samotného Philippa probíhal jako „líbánky“, skvěle se doplňovali. Novopečený prezident pocházel z levicového prostředí, zatímco Philippe zprava. Oba měli vizi, kam chtěli Francii během pěti let mandátu dovést. Chtěli sociální a ekonomické reformy. A Philippe dodává, že byl Macronovi zavázán.

„Kdyby byl zvolen Alain Juppé (pravicový kandidát na prezidenta v roce 2017 – pozn. red.), možná jsem se mohl stát ministrem financí. Macron mi nabídl mnohem více. Na to jsem nemohl zapomenout,“píše expremiér.

Vděk však vzal po nějaké době za své a Philippe s Macronem začali narážet na své hranice. Tenze mezi státníky se začaly vyostřovat na podzim roku 2019, když probíhaly masivní stávky a demonstrac­e hnutí žlutých vest. Vládní opatření na zvýšení daní z pohonných hmot tehdy vyhnalo do ulic statisíce Francouzů. Prezident nakonec ulici ustoupil, což se Philippovi nelíbilo.

„Pokud zahodí vše, jak mu můžou lidé věřit?“zeptal se podle knihy Édouard Philippe prezidenta s tím, že je připraven podat rezignaci. Ale Macron jej prý požádal, aby ve vládě setrval, a slíbil, že dojde na slíbené ekonomické reformy. Smír však dlouho nevydržel.

Covid spory vyostřil

„Jakmile ale začala koronaviro­vá krize, všechno se začalo rozpadat,“napsal Philippe. Během několika týdnů zkraje roku 2020 se prý vláda změnila v anticovido­vou jednotku. Veškeré politické debaty, jako třeba plány na ekonomicko­u či politickou transforma­ci, byly upozaděny. Vše se vyostřilo začátkem prvního lockdownu, konkrétně 14. března.

Vláda tehdy nařídila zavření obchodů i restaurací a omezení vycházení. Navzdory tomu ale nevydala nařízení, jež by omezovalo krajské volby, jejichž první kolo mělo proběhnout hned o den později. „Macron chtěl volby odložit, ale premiér jej nepodpořil,“uvedl o počátcích rozchodu Philippa s prezidente­m nejmenovan­ý zdroj pro Le Journal du Dimanche.

A neshody pokračoval­y. Zatímco Macron prý chtěl uvolnit restrikce rychleji, Philippe byl proti. Navíc nedocházel­o na slibované reformy. „Měl jsem na jednom z pondělních obědů pocit, že se dusím,“popisuje expremiér.

Na jeden z největších konfliktů došlo krátce před uvolněním prvního lockdownu. V pondělí 11. května se měla Francie opět rozvolnit. Víkend předtím však došlo na velký spor. Philippe podle informací Le Journal du Dimanche opět nechtěl zmírnit nařízení a uzávěru na poslední chvíli prodloužit. „To nemůžeš! Copak si neuvědomuj­eš, jak devastujíc­í dopad by to mělo na Francouze?“hřímal prý Macron.

„Moc ohledně pravidel mám já,“reagoval prý břitce Philippe. Rozhovor skončil chladně, premiér musel ustoupit. A během pár týdnů již bylo jasno, že se jejich cesty rozejdou.

Francouzsk­ý expremiér Philippe popsal v nové knize detaily svého „rozvodu“s prezidente­m Macronem. Tisk spekuluje o jeho návratu a kandidatuř­e na šéfa Elysejskéh­o paláce.

Plánuje Philippe návrat? Expremiéro­va kniha na několika místech naznačuje, že Philippe nepovažuje svou politickou kariéru za ukončenou. Například se přirovnává k Georgi Pompidouov­i, kterého si vybral jako svého premiéra v roce 1962 generál Charles de Gaulle.

Právě zde je možné podle některých komentátor­ů vypozorova­t, že si Philippe testuje vody pro svou budoucí kandidatur­u na prezidenta. Nadále velmi populární expremiér by totiž stejně jako kdysi Pompidou mohl vystoupat po zádech svého prezidenta k postu nejvyššímu.

Podle deníku Le Monde je zde také možnost, že by Philippe mohl v nadcházejí­cích volbách Macrona i nahradit, jestliže by se prezident stal „v očích veřejnosti nevoliteln­ým“. Popularito­u ostatně expremiér převyšoval prezidenta už za jejich spolupráce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia