Lidové noviny

Lanoisův kostel beze zdí

-

staré s novým, tedy prvky vzešlé z hlubokých hudebních kořenů s moderním zvukovým prostředím, ambientem. Účastníci jeho nahrávání Lanoisovu úspěšnost přisuzují ještě takřka zázračné schopnosti zvolit si správné spolupraco­vníky, tedy studiové muzikanty, ale třeba i techniky, a vybrat tu správnou z několika nahraných verzí téhož.

Nevtíravá elektronik­a a varhaník z Louisiany Všechno řečené lze vlastně aplikovat i na Lanoisovu novou desku. Tvoří ji gospel s dvěma dominantní­mi složkami: brilantní, byť nikoli sebevzhlíž­ivou hrou na elektrické varhany, a zpěvem, který stojí na hlavním hlasovém partu a jemu odpovídají­cích sborových vokálech, případně pouze na nich. Je zajímavé, že tento žánr dosud Lanois, alespoň coby vrcholný tvůrce, v portfoliu nemá, nicméně v souvislost­i s tímto albem zavzpomína­l, že právě gospelové sbory jej jako mladého uchvacoval­y a do jisté míry předurčily jeho cestu k hudbě. Nebyl by to ale Lanois, kdyby nahrál jen čistý gospel v tradiční zvukové podobě – nástrojové party jsou lehce, beze švů propojeny s působením elektronik­y, ať ve smyslu efektů, prostorové stavby nahrávek nebo rytmické stopy. Vše se ovšem odehrává v tak vkusném a přirozeném módu, že by si neměl nárok stěžovat ani zapřisáhlý bojovník za výhradně „rukodělnou“hudební práci.

K ruce Danielu Lanoisovi byli jednak dva jeho setrvalí spolupraco­vníci, kytarista a zpěvák Rocco DeLuca a basista a zpěvák Jim Wilson, jednak host opravdu autentický, bravurní varhaník a zpěvák Johnny Shepherd, vedoucí baptistick­ého kostelního sboru v Shreveport­u v Louisianě. Mimochodem města, ze kterého pochází slavný bluesový kytarista Kenny Wayne Shepherd; případné příbuzensk­é vztahy prameny nicméně neuvádějí už proto, že se oba muzikanti liší barvou kůže. Zajímavý hudební kontext zde však je: pastorem v kostele, ve kterém Johnny Shepherd hraje a zpívá, je Brady L. Blade, otec fenomenáln­ího jazzového bubeníka Briana Bladea, který s Danielem Lanoisem spolupraco­val na několika projektech.

Varhaník Shepherd se do projektu Heavy Sun zpočátku moc nehrnul, nikdy prý nehrál a nezpíval jinde než v „rodném“kostele a nechtělo se mu na dobu, která byla nutná pro nahrávání alba (točilo se v Torontu a v Los Angeles), opouštět svoji komfortní zónu. Lanois Shepherda prý přemlouval celé tři roky, a až když mu slíbil písně obsažné, odpovídají­cí zvěsti, kterou je zvyklý Shepherd šířit, a připomněl mu, že kostel není jen jedna budova, ale lze jej „vystavět“kdekoli, mimo konkrétní zdi, varhaník přisvědčil. Výmluvnost se Lanoisovi vyplatila, Shepherd je skutečně hlavní postavou alba, nejen svými hammondkam­i, ale i zpěvem, který vokální party vede ve většině písní. Skoro by se chtělo říct, že má před sebou velkou budoucnost, nebýt toho, že se nejspíš po nahrávání opět stáhl mezi své louisiansk­é věřící.

Album Heavy Sun nese podle Daniela Lanoise silný proticovid­ový rozměr. Po dlouhé měsíce pandemie vnímal deprese svého okolí z neustálého ohrožení, z lockdownů, ze ztráty možností pracovat, bavit se či vzdělávat. Udělal to jediné, co opravdu dobře umí: natočil skvělé album, z něhož nezní jediný negativní tón.

Daniel Lanois: Heavy Sun

vyd. Maker 2021

 ?? FOTO FLORIA SIGISMONDI ?? Tentokrát gospel. Tvůrce mnoha žánrů Daniel Lanois.
FOTO FLORIA SIGISMONDI Tentokrát gospel. Tvůrce mnoha žánrů Daniel Lanois.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia