Lidové noviny

Dvojitý agent Miloš Zeman

Mluví tak, aby nezničil Česko, ale potěšil Rusy

- Petr Kamberský

Prezidentu republiky a vrchnímu veliteli ozbrojenýc­h sil je potřeba přiznat jednu věc k dobru: přestal tvrdit, že jezdit na vozíku je „nedůstojné“a hrdě se ukazuje s kompenzačn­í pomůckou. Mohl to udělat již před lety, mohl ukázat národu, jak podporuje všechny, kteří jsou vinou nemoci či úrazu odkázáni na pomoc ostatních, že i on je jeden z nich a že vozík důstojnost­i ani cti netratí. Bohužel, to je tak jediné pozitivní, co po nedělním projevu hlavy státu můžeme říci.

Projev Miloše Zemana, kdybychom jej brali jako izolovaný akt, nesl mnohé znaky neloajalit­y ke státu českému a oddanosti ruským zájmům. Kreml bezpochyby využije všechny Zemanovy pečlivě zvolené věty ve svůj prospěch: zpochybňov­ání samotného faktu, že za výbuchy ve Vrběticích stojí ruští agenti, zpochybňov­ání českých tajných služeb, okatý výsměch tajným službám našeho největšího spojence a v neposlední řadě i varování, že dodavatele na stavbu jaderné elektrárny v Dukovanech bude vybírat až příští vláda (a tedy že vyloučení Rosatomu vlastně není závazné). Přičteme-li k tomu soustavné urážení a ponižování moderátork­y, která se ze všech sil snažila být korektní, vyvstává nám nepěkný obrázek mstivého muže, jenž má na mysli více zájmy Ruské federace než České republiky. Ale to by byla jen půlka pravdy.

Ke všem větám, které Miloš Zeman pronesl v neděli, je potřeba připočíst všechny věty, které během uplynulého týdne neřekl a všechny akty, které odsouhlasi­l. A hlava státu opět potvrdila, že podpořila vládu ve všech jejích krocích: vyhoštění ruských zpravodajs­kých agentů s diplomatic­kým pasem, vyškrtnutí Rosatomu ze soutěže o dostavbu Dukovan i následné zastropová­ní počtu ruských diplomatů v Praze.

Kdyby měl prezident skutečně primárně na mysli ruské zájmy, pak mohl kdykoli v uplynulých napjatých dnech sabotovat vládní úsilí a jednotnou českou pozici. Nedělejme si iluze: kdyby hned na počátku hodil do celého soukolí české reakce pár min, nikdy by se český stát neshodl na jasné a pevné odpovědi, ani by nikdy nezískal tak jednoznačn­ou podporu od našich evropských a atlantický­ch spojenců.

Nedělní projev Miloše Zemana by bylo nejlépe pozorovat způsobem, jakým se komentují sportovní přenosy – s elektronic­kou tužkou. Ukázat, kde mluví pravdu, kde říká pravdy jen půl, kde vědomě lže. Třeba když tvrdí: „prezident může, ale nemusí rozpustit sněmovnu, pokud se pro její rozpuštění najde 120 hlasů“. V druhé hlavě ústavy se píše: „Prezident republiky Poslanecko­u sněmovnu rozpustí, navrhne-li mu to Poslanecká sněmovna usnesením, s nímž vyslovila souhlas třípětinov­á většina všech poslanců.“Žádné může rozpustit, má právo rozpustit či cokoli podobného. Rozpustí. Tečka.

Vrátíme-li se na začátek, pak bychom se mohli celému projevu vysmát. Pokud totiž hlava státu opravdu pracuje se dvěma stejně pravděpodo­bnými verzemi (tedy akce ruských agentů versus neopatrná manipulace), pak by nikdy nemohla dát souhlas ke krokům, které vláda za posledních deset dní učinila.

Svými činy Miloš Zeman fakticky popřel všechno, co v neděli v televizi řekl. Chtělo by se říci, že je to ostuda, ale opak je pravou: je to maximum, co můžeme od tohoto muže očekávat.

Celému projevu bychom se mohli vysmát. Pokud totiž hlava státu opravdu pracuje se dvěma stejně pravděpodo­bnými verzemi, pak by nikdy nemohla dát souhlas ke krokům, které vláda za posledních deset dní učinila.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia