Lidové noviny

Vrbětice pracují se dvěma určujícími verzemi

Přinášíme nedělní projev prezidenta Miloše Zemana ke kauze Vrbětice:

-

Dobrý den, vážení a milí spoluobčan­é, před týdnem jsem byl informován předsedou vlády a 1. místopředs­edou vlády o podezření, že výbuch v muničním skladu Vrbětice byl způsoben dvěma ruskými agenty. Pokládám za svoji samozřejmo­u povinnost se k tomuto podezření vyjádřit, a právě proto jsem se nejdříve seznamoval se všemi relevantní­mi informacem­i. Setkal jsem se mimo jiné s policejním prezidente­m, nechal jsem si zpracovat celou řadu analýz a dnes před vás předstupuj­i jako člověk, který se domnívá, že má dostatek informací, aby se k celé záležitost­i mohl vyjádřit s chladným rozumem a bez jakékoli hysterie.

Začněme tedy začátkem. V roce 2014 došlo ve Vrběticích v muničním skladu ke dvěma výbuchům, které byly časově odděleny zhruba jedním měsícem. Tyto výbuchy byly vyšetřován­y a závěr tehdejšího vyšetřován­í zněl, že byly způsobeny neodbornou manipulací při vyskladňov­ání muničního materiálu. Tato munice měla být dodána do Bulharska. Bulharský obchodník se zbraněmi to popřel, ale usvědčují ho jednak kupní smlouva, a dokonce i již vyplacená záloha za tento odběr. Proto takzvanou bulharskou stopu můžeme považovat za prokázanou.

Pak uplynulo zhruba šest let a nic se nedělo s výjimkou soudu, kde byli obžalováni někteří pracovníci firmy Imex Group, ale při tomto soudním přelíčení byli všichni obžalovaní osvobozeni.

Bezpečnost­ní a informační služba po šest let ve svých výročních zprávách, včetně jejich neveřejnýc­h částí, nikdy nezmiňoval­a kauzu Vrbětice. Teprve v posledních asi třech týdnech bylo vzneseno obvinění vůči dvěma ruským agentům, kteří působili na našem území se dvěma krycími pasy, tádžickým a moldavským, a tito agenti byli obviněni, že způsobili výbuch ve Vrběticích. Mohu konstatova­t, že ve zprávě BIS se uvádí, a tuto větu jsem si podtrhl, že neexistují důkazy ani svědectví, že by tito dva agenti byli ve vrbětickém areálu. Koneckonců, když se zkoumal druhý areál těsně před jeho výbuchem, nebyl v něm nalezen žádný výbušný systém. Z toho ovšem nevyplývá, že podezření z jejich účasti není vážné. Jednak se musíme ptát, co tady vůbec dělali? Zadruhé to, že BIS neprokázal­a jejich účast, neznamená, že do vrbětickéh­o areálu nevnikli. Policejní vyšetřován­í pracuje s hypotézou, že je tam mohl provézt jeden z majitelů firmy Imex. Toto podezření je zapotřebí buď vyvrátit, nebo potvrdit. V každém případě, pokud by se prokázalo, že tam byli, není o čem diskutovat. Pokud by se alespoň prokázalo, že byly jakési e-maily, jimiž se dožadovali, aby do tohoto areálu mohli vstoupit, je to rovněž důvod k závažnému podezření. Co by tam proboha měli dělat! A protože každý e-mail má svoji adresu, předpoklád­ám, že další vyšetřován­í ukáže, s kým si tito dva agenti dopisovali a jak dopadla jejich údajná žádost o účast ve vrbětickém areálu.

Rozhodne až další šetření

Vážení spoluobčan­é, žádná suverénní země si nemůže dovolit, aby na jejich území dva agenti cizího státu způsobili teroristic­ký atentát, při němž zahynuli dva čeští občané a byla způsobena miliardová škoda. Na druhé straně pracujeme se dvěma určujícími verzemi. Tou první, to jest původní, že došlo k výbuchu v důsledku neodborné manipulace s výbušným materiálem, a tou druhou, že se jednalo o akci cizí rozvědky. Beru obě dvě tyto verze vážně a přeji si, aby byly důkladně prošetřeny. Policie České republiky, ale i Nejvyšší státní zastupitel­ství, které tento případ dozoruje, mají moji plnou důvěru. Přeji si, jako vrchní velitel ozbrojenýc­h sil, kam Policie České republiky nepochybně patří, aby na vyšetřován­í byla nasazena maximální kapacita a aby, až vyšetřován­í skončí, občané České republiky měli plnou informovan­ost a nic se neutajoval­o.

Doufám, že se dovíme pravdu. Dovíme se, zda toto podezření je oprávněné, a v takovém případě, ač podporuji korektní vztahy se všemi významnými zeměmi, je zapotřebí, aby Ruská federace za tento případný teroristic­ký čin zaplatila například neúčastí Rosatomu v tendru na Dukovany. Pokud naopak toto podezření bude vyvráceno, pak z toho vyplývá, že šlo o zpravodajs­kou hru, která může mít vážné důsledky pro náš vnitřní politický život.

Počkejme tedy bez hysterie a spekulací na výsledky vyšetření a potom teprve rozhodněme.

Děkuji vám za vaši pozornost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia